Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BURUN (KOKU ALMA) Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BURUN (KOKU ALMA) Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com."— Sunum transkripti:

1 BURUN (KOKU ALMA) Sağlık Slaytları

2 KOKU ALMA Hayvanlara oranla,insanların koku alma hassası daha fazladır.Buna rağmen görme,işitme ve dokunma hisleri kadar insan hayatında rolü vardır.Koku alma hissi daha ziyade tad alma ile ilgilidir.Şarap,kakao,vanilya,portakal gibi kokulu yiyecekler,yaydıkları koku yüzünden tanınırlar.

3 Burun, kemik ve kıkırdakla desteklenen bir organımızdır
Burun, kemik ve kıkırdakla desteklenen bir organımızdır. Burun boşluğunun duvarı, mukus salgısı üreten hücrelerle kaplıdır. Mukus salgısı üreten bu tabaka mukoza olarak adlandırılır. Mukoza burnun içinin nemli kalmasını sağlar. Burun boşluğunun üst tarafında koku almaçları bulunur. Koku almaçlarının yoğunlaştığı bölgeye sarı bölge denir.

4

5 Burunun Yapısı Koku almayı ve nefes alış verişi sağlayan organımızdır.
Burnun yapısı; Kemik ve kıkırdaktan yapılmış bir organdır. Sapan kemiği burnu iki bölmeye ayırır. Burnun, sağ ve sol boşluklarında üçer tane kıvrım vardır. Hava bu kıvrımlardan geçerken ısınır. Burun boşluğunda bulunan nem ve kıllar havadaki toz parçacıklarını tutup, soluk borusuna geçmesini önler. Burun boşluğunun üst kısmında koku alma hücreleri bulunur. Burun kemikleri arasındaki boşluklara sinüs denir. Sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit denir. Sağlık Slaytları <a href=“

6

7

8 Bazı Burun Hastalıkları

9 SİNÜZİT:Sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit denir
SİNÜZİT:Sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit denir. Doktorun tavsiye edeceği ilaçlarla tedavi edilebilir.

10 Burun akıntısı: Burun akıntısı; nezle, saman nezlesi, sinüzit, alerjik burun iltihabı veya burna herhangi bir şey kaçmış olması nedeniyle oluşabilir. Ayrıca kızamık başlangıcında da burun akıntısı görülür.

11 Burun kanaması: Büyümeye bağlı olarak ergenlik döneminde burun kanamaları görülebilir. Orta yaşlarda ise tansiyon yüksekliğinden kaynaklanan burun kanamaları görülebilir. Burun kanamalarını durdurmak için yapılacak ilk yardım hastayı hemen oturtmak, başını öne doğru hafifçe eğip, burnunun kanayan deliğini on dakika kadar bastırmak, bu sırada ağızdan nefes almasını ve yutkunmasını söylemektir.

12 Saman nezlesi: Saman nezlesi bir alerjidir
Saman nezlesi: Saman nezlesi bir alerjidir ilkbahar ve yaz aylarında polenler rüzgârlara kapılarak geniş alanlara yayılır. Aldığımız nefesle burnumuza yerleşen polenler şiddetli hapşırıklar eşliğinde burnun suya benzer bir akıntı salgılamasına neden olur. ilaçlarla ya da aşı yapılarak tedavi edilebilir

13 ÇEŞİTLİ BURUNLAR:::

14

15

16

17

18 BENİ DİNLEYENLERE TEŞEKKÜRLER
ULUÇ SARUHAN 7/A 274


"BURUN (KOKU ALMA) Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları