Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AÇILAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AÇILAR."— Sunum transkripti:

1 AÇILAR

2 İÇİNDEKİLER AÇININ TANIMI AÇILARIN OKUNMASI ÖZEL AÇILAR

3

4 Açılar iki şekilde okunur:
Işınların nokta adları alınarak: ABC  açısı veya  CBA  açısı, Sadece başlangıç noktası alınarak: B açısı şeklinde okunur

5 Bir açı, bulunduğu bölgeyi üç bölgeye ayırır; (Yukarıdaki şekildeki gibi)
Açının Kendisi Açının Dış Bölgesi Açının  İç Bölgesi

6 Açı ölçüsü derecedir.  Açıların ölçüsünü bulmak için açı ölçer veya iletki kullanılır.

7 ÖZEL AÇILAR  Dar Açı: Ölçüsü 0º `den büyük ve 90º`den küçük açılara Dar Açı denir. Dik Açı: Ölçüsü 90º olan açıya Dik Açı denir.

8 Doğru Açı: Ölçüsü 180º olan açıya Doğru Açı denir.
Geniş Açı: Ölçüsü 90º`den büyük 180º`den küçük olan açıya Geniş Açı demir. Doğru Açı: Ölçüsü 180º olan açıya Doğru Açı denir.

9 Tam Açı: Ölçüsü 360º olan açıya Tam Açı denir.
Tümler Açı: İki açının ölçüleri toplamı  90º  olan açıya Tümler Açı denir. Bütünler Açı: İki açının ölçüleri toplamı 180º  ise bu açılara Bütünler Açı denir. 

10  Bir Noktada Kesişen İki Doğrunun Oluşturduğu Açılar:
  a) Komşu Açılar: Başlangıç noktaları aynı iki veya daha fazla açıya Komşu Açılar denir.      b) Komşu Tümler Açılar: Başlangıç noktaları aynı, ölçüleri toplamı 90º olan iki farklı açıya Komşu Tümler Açılar  denir.

11 c) Komşu Bütünler Açılar: Başlangıç noktaları aynı, ölçüleri toplamı 180º olan açıya Komşu Bütünler Açılar denir. d) Ters Açılar: Köşeleri ortak ve kenarları birbirine zıt ışınları olan iki açıya Ters Açı denir. Ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.

12 Paralel İki Doğrunun Bir Kesenle Yaptığı Açılar
a) Yöndeş Açılar: Şekildeki A ve F, D ve G, E ve C, B ve H gibi açılara Yöndeş Açılar denir. Yöndeş açılar birbirine eşittir.

13 b) Ters Açılar : Köşeleri ortak ve kenarları
  b) Ters Açılar : Köşeleri ortak ve kenarları birbirine zıt ışınları olan iki açıya Ters Açı denir. Ters açıların ölçüleri birbirine eşittir. Şekilde A ve D, C ve B, G ve F, E ve H açıları ters açılardır.

14 c) Dış Ters Açılar: Şekildeki G ve A açılarına Dış Ters Açılar denir
c) Dış Ters Açılar: Şekildeki G ve A açılarına Dış Ters Açılar denir. Dış ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.  d) İç Ters Açılar: Şekildeki D ve F açılarına İç Ters Açılar denir.

15 e) Karşı Konumlu Açılar: Şekildeki B ve F
 e) Karşı Konumlu Açılar: Şekildeki B ve F açılarına Karşı Konumlu Açılar denir. Karşı konumlu açıların toplamı 180º`dir.

16 A G GERİ

17 D F GERİ

18 B F GERİ

19 Hazırlayan: Necmettin Melih SARIAYDIN
İlköğretim Mat. Öğrt. 2/B (Gece) KAYNAKÇA:

20 2. Bir açıya eş bir açı inşa eder ve bir açıyı iki eş açıya ayırır.
KAZANIMLAR : 1.Açının düzlemde ayırdığı bölgeleri belirler. 2. Bir açıya eş bir açı inşa eder ve bir açıyı iki eş açıya ayırır.


"AÇILAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları