Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ"— Sunum transkripti:

1 ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

2 Elementi oluşturmak için aynı tür atomlar bir araya gelir.
Bir elementin bütün atomları birbiri ile aynı iken, farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır. Bu yüzden elemenler birbirinden farklıdır. Bazı elementler bir atomlu iken, bazıları ise aynı atomların oluşturduğu moleküllerdir.

3 Doğada canlı ve cansız her madde elementlerden oluşmaktadır
Doğada canlı ve cansız her madde elementlerden oluşmaktadır. Bazı elementlerin adlarını besinlerimizden veya kullandığımız malzemelerden dolayı sıkça duyarız. Fakat bunların element olup olmadığını hiç düşünmemişizdir. Günlük hayatta kullandığımız bazı elementler; cıva, bakır, altın, gümüş, iyot, çinko, demir, krom, kalay, kurşun vb….

4 Keşfedilen elementlerin sayısı arttıkça, bilim insanları elementleri belirli özelliklerine göre sınıflandırmış ve periyodik sistem adı verilen çizelgeye yarleştirmişlerdir. BAZI ELEMENTLERİN ÖZELLİKELERİ Helyum; zeplin ve hava taşıtlarını şişirmede, roket yakıtlarını sıkıştırmada kullanılır. magnezyum; hafif bir element olduğu içi hava taşıtlarının yapımında kullanılır. Ayrıca kurutulmuş meyvelerde bulunur.

5 Silisyum; kumda, kilde, camın yapımında ve yapı malzemelerinde bulunur.
Kalsiyum; çimento, alçı, kireç gibi maddeler ile dişlerimizin ve kemiklerimizin yapısında bulunur. Oksijen; canlıların yaşamı için temel elementtir. Karbon; kömür, petrol, doğal gaz gibi maddelerde ve canlıların yapısında bulunur.

6 Oksijen %65 Fosfor%1.1 Karbon %18 Potasyum%0.35 Hidrojen %10 Kükürt%0.25 Azot %3 Sodyum%0.15 Kalsiyum %2 Demir%0.004 Magnezyum%0.05

7 Vücudumuzla yer yüzü çok farklı olmasına rağmen hemen hemen aynı elementlerden oluşmuştur.
Bilimsel çalışmalar sırasında elementleri adlarıyla kullanmak iletişimi zorlaştırır.ayrıca zaman kaybına da yol açar. Bilim insanları bu problemi ortadan kaldırmak için elementleri daha kısa şekilde ifade etmek istemişlerdir. Bunun için Latince adlarının yerine bu adların ilk harflerini tercih etmişler ve bu harfler elementlerin sembolü olarak kullanılmıştır.

8 Bazı elementlerin adlarının baş harfi aynı olduğundan ikinci harfleriyle yazılırlar. Böyle elementlerde ilk harf büyük ikincisi küçük yazılır. Örneğin hidrojenin Latince adı ‘Hydro- genes’ olduğu için sembolü ‘H’, helyum elementinin Latince adı ‘Helios’ ve sembolü ‘He’ şeklindedir. Fosfor elementinin Latince adı ‘Phosphoros’ olduğu için bu element ‘P’ ile gösterilmektedir.

9 Numarası Sembolü Elementin Adı

10 ELEMENT NO ELEMENTİN ADI SEMBOL 1 Hidrojen H 2 Helyum He 3 Lityum Li 4 Berilyum Be 5 Bor B 6 Karbon C 7 Azot N ELEMENT NO ELEMENTİN ADI SEMBOL 8 Oksijen O 9 Flor F 10 Neon Ne 11 Sodyum Na 12 Magnezyum Mg 13 Alüminyum Al 14 Silisyum Si

11 Elementler sembollerle gösterilir,fakat sembollerden ve elementin atomik yapıda mı yoksa moleküler yapıda mı olduğunu anlayamayız. Moleküler yapıda olan elementlerde, moleküllerin kaç atomdan oluştuğunun belirtilmesi için formüller kullanılır. Örneğin; hidrojen, oksijen, iyot gibi elementlerin molekülleri iki atomludur. Bu sebeple çizelgede gördüğümüz gibi hidrojen elementinin sembolü ‘H’,formülü ‘H₂’ olarak gösterilir. Demir, bakır gibi elementler moleküler halde bulunmadığı için formülleri yoktur.

12 ELEMENTİN ADI SEMBOLÜ FORMÜLÜ Oksijen O O₂ Hidrojen H H₂ İyot I I₂ Demir Fe - Kalsiyum Ca

13 Kullandığımız periyodik tablo


"ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları