Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211."— Sunum transkripti:

1 Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211

2 Opera Nedir? Opera, iki sanat dalının temelleri üzerinde yükselmiştir: Tiyatro ve müzik. Ancak opera bu iki sanat dalının üst üste getirilmesi ya da birbirine yapıştırılması değildir. Tiyatro ile müziğin kaynaştığı, edebiyat, özellikle şiir ve plastik sanatların güç verdiği bir sanat bireşimidir opera. 

3 Operanın Doğuşu Tiyatro sanatındaki söz, operada müziğin akışını engellemez; aynı şekilde, müzik de sözün önemini gölgelemez. Bu ikisi, birbirinin anlatımını güçlendiren yeni bir sanatı, operayı geliştirmiştir. 

4 Operanın Doğuşu Floransa'da Kont Giovanni Bardi'nin sarayında toplanan bir grup aydın, Rönesans’ın etkisiyle Eski Yunandaki müzikli dramları yeniden canlandırmak çabasına girişir. Camerata adlı bu grubun içinde şairler, besteciler, şarkıcılar ve çalgıcılar yer almaktadır. Operanın ilk adı Drama per musica'dır

5 Operanın Doğuşu Eski Yunan' da Euripides ve Sofokles'in klasik tragedyalarındaki korolardan yola çıkarlar. Sonra, ortaçağdaki dinsel dramların, kilise sınırlarını aşıp dindışı öğelerden etkilenmesiyle. Mystere adlı oyunlar ortaya çıkar. Oyun öncesinde çalgı topluluğu bir giriş müziği çalar; ayrıca sahneye çıkan her yeni karakter müzik eşliğinde duyurulur.

6 Operanın Doğuşu Böylece tiyatro, koro ve çalgıların bir araya geldiği ortamlar yaratılır. 13. yüzyıl başındaki pastoral komedilerle (örneğin Adam de la Halle'nin Robin ve Marion adlı oyunu) halk ezgileri tiyatronun içine katılmış. Troubadour'lar da şarkılarında dramatik anlatım kullanmışlardır. Rönesans tiyatrosunda pek çok Yunan tragedyası gündeme gelmiş ve oyunların başına sonuna şarkı söyleyen bir koro yerleşmesi gelenek olmuştur. 

7 Operanın Doğuşu  Daha önemlisi, tragedyaların perde aralarında yer alan intermezzo adlı zengin bölümler, koro, solistler ve geniş bir çalgı topluluğunu gerektirir. Zamanın pek çok ünlü madrigal bestecisi, başlı.başına bir müzik biçimi haline gelen intermezzo için besteler yapmıştır. Konusunu doğadan alan pastoral şiirler ve madrigal komedileri de operanın öncüleri arasındadır. 

8 Operanın Doğuşu Opera sözcüğünün İtalyanca’da sözlük anlamı "eser" dir. Önceki müzikli oyunlarda olduğu gibi operada müzik, oyuna sonradan eklenmiş bir öğe değildir. Operanın müziği, metin ve sahnelemeyle kenetlenmiş bir öğedir.

9 Operanın Doğuşu Barok opera önce monodi' nin düzeninden yola çıkar. İlk operalar reçitatiflerden oluşur. Reçitatifte konuşma dilinin ritimsel özelliği ve güftenin anlamı, müzik öğesinden öndedir. Daha sonra ise arya (aria) biçiminin akıcı müziği önem kazanmıştır. 

10 Operanın Doğuşu Opera bugünkü tanımıyla, solistleri, korosu, orkestrası, kostümü, sahnesi, ışığı, dramatik oyunu ile müziğe uyarlanmış tiyatrodur. Wagner, Romantik çağın sonunda tüm sanat dallarını birleştiren eser olarak Gesamtkunstwerk şeklinde tanımlar operayı.

11 Kaynakça:

12 Teşekkürler 


"Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları