Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETKİLEŞİMLİ TELEVİZYON: IPTV

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETKİLEŞİMLİ TELEVİZYON: IPTV"— Sunum transkripti:

1 ETKİLEŞİMLİ TELEVİZYON: IPTV
Işıl ÇINAR,Muhammet Serkan ÇINAR,Hasan Şakir BİLGE

2 İÇERİK IPTV nedir? IPTV Nasıl Çalışır? IPTV Mimarisi IPTV Hizmetleri
IPTV’nin Dezavantajları IPTV’de Güvenlik Dünyada ve Türkiye’de IPTV Kullanımı

3 Iptv nedir? IPTV, sayısal televizyon hizmetlerini üzerindeki abonelere internet protokolü (IP) ile geniş bantlı bağlantı üzerinden ileten yeni nesil bir sistemdir.

4 IPTV Nasıl Çalışır?

5 IPTV Mimarisi ve Bileşenleri
Alıcı Sistemler Yönetim Sistemleri Yayın Merkezi Receiver Encoder VoD DRM Middleware Omurga IP/MPLS NETWORK Erişim DSLAM Ev Lokasyonu STB İçerik

6 IPTV Mimarisi ve Bileşenleri
İÇERİK Bilgi, eğlence, spor kanalları, haber ve finans kanalları... Aynı platform üzerinden sunulan video filmleri, eğitim filmleri, önemli spor karşılaşmaları izle-öde sistemiyle sunulmaktadır.

7 IPTV Mimarisi ve Bileşenleri
YAYIN MERKEZİ TV Yayın Alıcı Sistemleri (Receiver) Kodlayıcı (Encoder) – MPEG2, MPEG4, Windows Media 9 MPEG2->SD TV ->4Mbps bant genişliği HD TV ->19Mbps bant genişliği MPEG4->SD TV ->2Mbps bant genişliği HD TV ->19 Mbps bant genişliği Windows Media 9 -> Microsoft, MPEG4 ile aynı Ara Yazılım (Middleware) – API’lerle iş akışı Güvenlik (CA/DRM) İsteğe Bağlı Video (VoD) – Videoları depolayan ve erişim sağlayan video sunucuları-network-STB

8 IPTV Mimarisi ve Bileşenleri

9 IPTV Hizmetleri Televizyon
Kullancı isteğine göre izlemek istediği yayını kaydedip istediği saatte izleyebilmektedir. Tüm yerel tv yayınlarına ulaşılabilmektedir. Herhangi bir yayın ileri geri alınabilmekte ve durdurulabilmektedir. Üyelik sistem vasıtasıyla heniz yayına girmiş olan dizi veya filmler önceden izlenebilmektedir. Canlı yayınlara interaktif katılım sağlanabilmektedir. Geçmişe dönük her türlü televizyon yayını izlenebilmekte ve teletext bilgilerine erişilebilmektedir...

10 IPTV Hizmetleri Film ve VoD
VoD, kullanıcının bir sunucuda depolanan filmleri veya görüntüleri istediğinde  izleyebilmesini sağlayan uygulamadır. VoD sistemlerinin sunduğu içeriği izleyebilmek için STB, bilgisayar, taşınabilir medya oynatıcılar kullanılabilmektedir. VoD uygulamasının kullandığı protokol RTSP (Real Time Streaming Protocol - Gerçek Zamanlı Akış Protokolü) dür. Bu protokol unicast ve multicast yapabilmekte ve internet üzerinden ses ve görüntü yayınlarının yapılmasını sağlamaktadır.

11 IPTV Hizmetleri İnternet
STB üzerinde çalışan televizyon için özelleştirilmiş bir Web Gezgini ile TV üzerinden Internet erişiminin sağlanabilmektedir. Oyun Bir veya birden fazla kişinin interaktif olarak bir sunucu platformu üzerinden oyun oynayabilmektedir. IPTV müşterilerinin tek ve/veya çok kullanıcılı oyunlar oynamalarını sağlanmaktadır. Telekonferans Kullanıcıların kendi aralarında sesli görüşme yapma ve video konferans imkanı sağlamaktadır.

12 IPTV Hizmetleri E-Eğitim*
Sadece belirli kullanıcıların ulaşmasını amaçlayarak belirli elektronik eğitim materyallerinin ya da görüntülerin, interaktif eğitim ortamları oluşturularak bir çok kişi, kurum/kuruluşun bu altyapı imkanından yararlanması sağlanmaktadır. E-Ticaret Bir alışveriş modülü ile kullanıcıya sunulan arayüzden çeşitli ürünlerin satışı, reklamı yapılabilmektedir.

13 IPTV’nin Dezavantajları
Sistemde bulunan cihazlardan ve merkez istasyona olan uzaklığa göre, kanal değiştirilmek istendiğinde, gecikmeler yaşanabilmektedir. IGMPv2 protokolü bu gecikmeyi azaltmak için geliştirilmektedir. Görüntü kayıpları oluşabilmektedir. IPTV sistemi kaliteli ve geniş bant sağlayan yüksek maliyetli bir alt yapıya ihtiyaç duymaktadır.

14 IPTV’de Güvenlik IPTV hizmetinde bulunması gereken başlıca güvenlik gereksinimleri; donanım, yazılım ve sunulan içeriğin korunmasıdır. IPTV içeriğinin karşı karşıya olduğu saldırılar; İçeriğin çalınması Kullanıcının taklit edilmesi, Spam Diğer saldırılar...

15 IPTV’de Güvenlik Pahalı ve piyasada kanuni yollarla satılmayan türde aygıtlar Analog TV sinyallerini bozmak Sayısal video sinyallerini bozmak Yazılım seviyesinde basit müdahale

16 IPTV’de Güvenlik Sayısal Telif Yönetimi (Digital Rights Management – DRM) DRM; sayısal bir emeğin kullanım kısıtlamalarına ait tanımlama, katmanlama, analiz, değerleme, ticaret, izleme ve uygulama gibi işlemleri ele almaktadır. Şartlı Erişim (Conditional Access – CA) CA, Yayıncının abonelerin IPTV içeriğine erişimini yönetebilmesini sağlayan şifreleme/şifre çözme yönetimidir.

17 IPTV’de Güvenlik Kopyalamanın Engellenmesi
İçeriğin iletilirken veya iletildikten sonra kullanıcının elindeyken kopyalanması engellenmelidir. İçeriğin aktarımdayken korunması için şifreleme yöntemleri kullanılmaktadır. (RTMPE,RTMPS) İçerik kullanıcı STB cihazı üzerine geldiğinde, STB çıkışındaki analog koruma yöntemleri ile korunmaktadır.

18 IPTV’de Güvenlik Şifreleme
Ağdaki görüntünün istenmeyen kişilerden saklanması, şifreleme yöntemleriyle mümkün olmaktadır. Bu sayede sadece kimliği doğrulanan müşterilere gerekli şifre çözme anahtarları dağıtılarak içeriğin korunması sağlanmaktadır.

19 Dünyada IPTV Kullanımı
Dünya genelinde IPTV kullanan abone sayısı ve IPTV sağlayıcıların gelir düzeyinde istikrarlı bir artış beklenmektedir. 20 milyon geniş bant internet kullanıcısının olduğu Fransa'da 9,8 milyon IPTV abonesi bulunmaktadır. En fazla IPTV abonesi Fransa'da bulunuyor, 20 milyon geniş bant internet kullanıcısının olduğu Fransa'da 9,8 milyon IPTV abonesi bulunuyor. Fransa'da IPTV'nin bu kadar yaygın olmasında uygulanmakta olan çanak anten yasağının etkisi büyük. Almanya'da ise 26 milyon geniş bant internet kullanıcısı olmasına karşın 1,5 milyon IPTV abonesi bulunuyor. Belçika'da 3,3 milyon geniş bant internet kullanıcısı ve 0,9 milyon IPTV abonesi bulunuyor.

20 Dünyada IPTV Kullanımı
point-topic.com

21 Türkiye’de IPTV Kullanımı
Türkiye’de IPTV konusundaki çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Türkiye genelinde telekomünikasyon alanında çalışan birçok şirket hem abone sayılarını artırmak ve çeşitlendirmek; hem de gelir düzeylerini artırmak için IPTV teknlojisinin sağladığı çeşitli hizmetleri sunabilmek amacıyla altyapı çalışmalarını geliştirmekteler. TTNET ve TURK TELEKOM 23 Şubat 2011 tarihinde IPTV hizmetini TIVIBU EV adıyla aynı anda 30 ilde devreye almıştır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu 15 Haziran 2011 tarihinde IPTV ile ilgili düzenlemeleri de içeren Kablolu Yayın Yönetmeliğini yayınlamıştır.

22 Türkiye’de IPTV Kullanımı
E-Eğitim Uygulaması Wowza Stream Server EDBOX Encoder Sony Internet Player NSZ-GS7 Senkron Asenkron Eğitim İmkanı

23 SONUÇ IPTV teknolojisinde oldukça hızlı gelişmeler yaşanmaktadır.
Buradaki en önemli sıkıntı alt yapı ve güvenlik sorunlarıdır. Altyapı problemleri çözüldükçe mevcut içerik ve geliştirilecek yeni içerikler çok geniş kitlelere ulaşabilecektir. IPTV Türkiye pazarında da ciddi bir potanisyel yaratacak, e-eğitimden e-ticarete kadar esneklikler getirecektir.

24 TEŞEKKÜRLER.


"ETKİLEŞİMLİ TELEVİZYON: IPTV" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları