Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
KARADENİZ İKLİMİ KARASAL İKLİM AKDENİZ İKLİMİ

2 1- KARADENİZ İKLİMİ - Bölgede yıllık sıcaklık farkı azdır.
- Her mevsim yağışlıdır.Yazlar serin kışlar ılık geçer. - Bölgede yıllık sıcaklık farkı azdır. - Kıyı ile iç kesimler arasında iklim farklılıkları oluşur. - En fazla yağış sonbaharda en az yağış ilkbaharda alınır. - Kıyı kesimde dağların konumu nedeniyle bölümler arasında farklılıklar vardır. - Yağış miktarı D.Karadeniz'de mm'dir. Orta Karadeniz'de mm B.Karadeniz'de mm'dir. Yağışların bu şekilde dağılımın da dağların yükseltisi hakim yönü ve yamaçların konumu etkilidir. - İç kesimlere gidildikçe Karadeniz ikliminin etkisi azalır. - Bölgece yıllık sıc. ortl derecedir. Bu D.Karadeniz'de daha fazladır. - Bitki örtüsü genel olarak orman’dır.

3 KARADENİZ İKLİMİ

4

5 KARADENİZ İKLİMİ A O Ş M N M H T A E E K KIŞ İLKBAHAR YAZ SONBAHAR

6 2- AKDENİZ İKLİMİ - Yazları sıcak ve kurak geçer kışları ılık ve yağışlı geçer. - Yıllık sıcaklık ortalaması derecedir. - Don olaylarına ve kar yağışlarına nadiren rastlanır. - Yıllık yağış miktarı mm arasındadır. - En fazla yağış kış mevsiminde en az yazın düşer. - Yazların kurak geçmesi alçalıcı hava hareketlerinin sonucudur. Kıyıdan iç kesimlere doğru gittikçe yükseltinin etkisiyle karasallaşma artar. - Bitki örtüsü maki'dir.

7 KARASAL İKLİMİ

8 KARASAL İKLİM

9 KARASAL İKLİM

10 KARASAL İKLİM A O Ş M N M H T A E E K KIŞ İLKBAHAR YAZ SONBAHAR

11 TÜRKİYE'NİN İKLİMİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOTLAR
1- Ülkemizde iklim çeşitliliğinin en fazla olduğu bölge Marmara bölgesidir. 2- Türkiye'deki en soğuk yer,Ağrı’dır.( derece) 3- Türkiye'deki en sıcak yer,Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesidir.( derece) 4-Bulutluğun en fazla olduğu bölge Karadeniz en az olduğu bölge ise Akdeniz 5- Yaz mevsiminin en uzun sürdüğü bölgemiz Akdeniz en az D.Anadolu 6- Buharlaşmanın en fazla olduğu bölge G.D.Anad. en az olduğu bölge Karadeniz 7- Yıllık yağış miktarının en fazla olduğu Karadeniz en az olduğu bölge İç Anadolu bölgesi 8- Yıllık sıcaklık farkının en fazla olduğu bölgemiz Karadeniz iken az fazla olduğu bölge D.Anadolu'dur. 9- Kış sıcaklarının en yüksek olduğu bölge Akdeniz iken en düşük olduğu bölge D.Anadolu'dur 10-Türkiye'nin en yağışlı yeri,RİZE’dir(Yıllık ortalama 2357 mm yağış almaktadır.) 11-Türkiye'nin en kurak yeri,İç Anadolu Bölgesindeki Tuz Gölü çevresidir.


"TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları