Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Niymet YAKAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Niymet YAKAR"— Sunum transkripti:

1

2 Hazırlayan: Niymet YAKAR

3 SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!
ÖLDÜRÜR

4 Bileşiminde nikotin ve 4 bine yakın zehirli madde bulunan tütün bitkisinin çeşitli işlemlerden geçerek kullanılmaya hazır duruma getirilmiş yaprağından sigara yapılır. Tütün zehirli bir bitkidir ve ister fabrikada ister elde işlensin bu zararlı özelliklerinden KURTULAMAMAKTADIR.

5 SİGARA SİNSİ BİR DÜŞMANDIR.

6 SİGARADAKİ EN TEHLİKELİ MADDELER
NİKOTİN KATRAN KARBONMONOKSİT BU KADAR MI? NE YAZIK Kİ HAYIR!!!

7 BÜTAN KADMİNYUM MUM YAĞI RADON ÇÖZÜCÜ BÖCEK İLACI TUVALET TEMİZLEYİCİSİ BOYA ROKET YAKITI EGZOS ARSENİK METHAN ASETON

8 Sigara, içenlerin yarısını ÖLDÜRMEKTEDİR
Sigara, içenlerin yarısını ÖLDÜRMEKTEDİR. Her yıl ölüm sigara nedeniyledir. 2020’de her üç erişkinden birinin ölümü sigaradan olacaktır.

9 Hiç sigara içmeyenlere göre sigara içenlerin aynı zamanda;
alkol içmesi kat esrar içmesi kat kokain içmesi 22 kat daha fazladır.

10 TÜTÜNÜN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR
Bağımlılık Kanserler İnfeksiyonlar Anatomik ve fizyolojik bozukluklar Genetik bozukluklar Allerjiye duyarlılık

11

12 Sigaraya Bağlı Hastalıklar
Kanserler Ağız-dil-yutak-gırtlak--tükrük bezi-diş eti Akciğer-bronş Yemek borusu-mide-karaciğer- pankreas-bağırsak-anüs Kan kanserleri

13 Dünyada en çok rastlanan ve en fazla
ölüme yol açan kanser, akciğer kanseridir. Akciğer kanserlerinin % 95’i sigaraya bağlıdır

14 GIRTLAK, YUTAK ve DUDAK KANSERLERİ
Sigara dumanındaki zararlı maddeler; ağız yolu ile içeri çekildiği için yanak, dudak, yutak ve gırtlak bölgelerine yapışarak oradaki dokuları zamanla tahrip ederler. Gırtlak kanseri

15 İçtiğiniz sigaradan dolayı
Akciğer kanseri olma riskiniz kat Ağız kanseri olma riskiniz kat Dişeti kanseri olma riskiniz kat Dil kanseri olma riskiniz kat Bademcik kanseri olma riskiniz kat Gırtlak kanseri olma riskiniz 16 kat Yemek borusu kanseri olma riskiniz kat Mesane kanseri olma riskiniz kat Pankreas kanseri olma riskiniz 2 kat Böbrek kanseri olma riskiniz 5 kat Prostat kanseri olma riskiniz 2 kat Kan kanseri olma riskiniz kat

16 Akciğer kanseri Sarı dişler Gırtlak kanseri Burger hastalığı Dudak kanseri

17 SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU
Hava yollarında kalıcı hasarlar, Akciğerin savunma sistemlerinde harabiyet, Akciğere yönelik tedavilerde cevapsızlık yaptığı için Kronik Bronşit- Amfizem gibi hava yolu darlığı yapan hastalıklara sebep olur.

18 Sigara, nefes borularını ve akciğerleri çalışamaz hale gelecek şekilde hasara uğratır.
Yaşamınızı nefes darlığı içinde, oksijen tüpüne bağımlı ve yatağa bağlı olarak tamamlamak ister misiniz ?

19 SİGARANIN KALP ve DAMARLARA ETKİSİ
Hipertansiyon Kolesterol yüksekliği Felç Damar tıkanıklıkları Kalp krizi, kalp yetmezliği Kalp ritim problemleri

20 DAMARLARIMIZ ve SİGARA
Sigara bütün damarlarımızı ve kanımızın yapısını etkileyerek organlarımızın beslenmesini bozar. Sigaranın yol açtığı damar daralması ve tıkanması, ellerde ve ayaklarda soğumaya, bacak ağrılarına, kramplara ve zamanla gangrene yol açabilir, bu nedenle kol ve bacakların kesilmesi gerekli olabilir.

21 Damarlarda daralma

22 SİGARANIN KALP ve DAMARLARA ETKİSİ

23 SİGARA VE SİNİR SİSTEMİ
Sigara içenlerde beyin damar hastalıkları; Kanama 2 kat İnme (Felç) 3 kat Beyin sapı kanamaları kat daha fazladır.

24 SİGARA VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Sigara vücudun bağışıklık sistemini baskılar. Böylelikle ; İnfeksiyonlara zemin hazırlar İnfeksiyon hastalıklarının tedavisini zorlaştırır.

25

26 SİGARA VE BÖBREKLER Böbreğin kanlanmasını bozar.
Böbreğin idrar süzmesini sağlayan tüplerde hasara neden olur. İdrarla protein kaybını artırır. Hipertansiyonun kontrolünü zorlaştırdığı için böbrek yetmezliği gelişimine zemin hazırlar. Böbrek naklinde başarısızlığa yol açar. Böbrek tümörü için risk faktörüdür.

27 SİGARA VE AĞIZ SAĞLIĞI Sigara ve tütün kullanımı ağız için oldukça zararlıdır. Bu zararlar; Dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu-kahverengi lekeler, Damakta kırmızı renkli iltihabi oluşumlar, Dişeti hastalığına yatkınlık.

28 Anne hamilelikte sigara içiyorsa
Erken doğum Ölü doğum Düşük yapma riski fazladır Bebeğin gelişme geriliği, zeka geriliği riski artmaktadır.

29 Sigara İçen Annelerin Çocuklarında
Büyüme gelişme geriliği Ateşli havale Davranış bozukluğu Alerjik hastalıklar Akciğer gelişme bozukluğu Solunumsal infeksiyonlar Astım Kronik bronşit Akciğer kanseri gelişme riski artmıştır

30

31 SİGARA VE KAN Beyaz kan hücrelerinde artış yapar.
Dokuya giden oksijeni azalttığından kırmızı kan hücrelerinde artış yapabilir. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerin fonksiyonlarını bozabilir. Kan kanseri riskini arttırabilir.

32 SİGARA VE CİLT Kalıcı çizgi veya kırışıklıklar,
Deride renk değişikliği, Saçlı deride nikotine bağlı sarı renk değişiklikleri, Tırnakta renk değişikliği, Ağız yaraları, Yara iyileşmesinde gecikme, Deri hastalıklarının tedavisinde başarısızlıklara yol açar. Sedef hastalığı sigara içenlerde iki kat fazladır.

33 SİGARA VE GÖZ Sigaranın birçok göz hastalığına yol açtığı bilinmektedir. Günde 20 sigaradan fazla içenlerde katarakt gelişme riski 2 kat fazladır.

34 SİGARA VE KEMİKLER Sigara içenlerin kemikleri yoğunluk kaybeder; kırıklar daha kolay olur ve iyileşme %80'e kadar daha yavaş olur. Günde 1 paketten fazla içenlerde sırt problemleri de daha fazladır.

35

36 Sigara içenler sadece kendilerine değil, çevrelerine de zarar verirler.

37 Çocuklarda akciğer ve solunum yolu hastalıklarına neden olur.
Sigara içenlerin çevreye zararları; Bulundukları çevrenin havasını kirletirler. Çevrelerindeki insanların pasif sigara içmelerine neden olurlar. Ev ve orman yangınlarına neden olurlar. Pasif sigara içimi; Akciğer kanserine Kalp hastalıklarına Çocuklarda akciğer ve solunum yolu hastalıklarına neden olur.

38 Ev içinde sigara içiliyorsa
Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta Bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmakta Ani bebek ölümü riski 2.5 kat artmakta Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmakta Çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artmakta Çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artmakta Kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır.

39

40 Sigarayı deneme nedenleri
Özenti Gösteriş Kendini ispatlama Arkadaş baskısı Arkadaşlar arasında yer edinme Otoriteye (ebeveyn, okul idaresi) karşı gelme

41 Asla sigara içmeyi denemeyin !!!
Sigarayı bir kez deneyen her üç gençten biri bağımlı hale gelir. Başlangıçta oyun gibi başlayan bu korkunç alışkanlık, ilerleyen yıllarda kişileri sigara bağımlısı ve hasta biri haline getirecektir. Asla sigara içmeyi denemeyin !!!

42

43 SİGARA BIRAKILDIĞINDA VÜCUTTA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
İlk 20 dakikada kan basıncı ve hızı normale iner. 8.saatte kandaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyleri yarıya iner. 24 saat sonra karbonmonoksit vücutta kalmaz.

44 SİGARA BIRAKILDIĞINDA VÜCUTTA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
48 saat sonunda nikotin kalmaz ayrıca tat ve koku duyularında iyileşme olur. 72.saate bronş tüpleri gevşemeye başladığında solunum kolaylaşır. 2 ve 12. haftalarda dolaşım iyileşir. 5 yılın sonunda kalp hızı riski yarıya iner. 10 yılın sonunda kalp hastalığı ve kanser riski sigara içmemişlerle eşit düzeye yaklaşılır.

45 “HAYIR SİGARA İÇMİYORUM DEMEK”
size neler kazandıracaktır. Kalbiniz ve akciğerleriniz daha iyi çalışacak, Kanınız vücuda daha iyi oksijen taşıyacak, Hastalanma riskiniz azalacak, Daha uzun yaşayacaksınız.

46 “SİGARAYA HAYIR” demek için sebepler
Gelişmiş ülkelerde gençler sigara içmiyor. Sigara nefesin, saçın, elbiselerin kötü kokmasına neden oluyor. Sigara parmakları ve dişleri sarartıyor. Çevredeki insanların ve özellikle çocukların sağlığını bozuyor. Sigara spor yapmaya engel oluyor. Sigara içmek ve hastalıklarını tedavi etmek için çok para harcanıyor. Sigara akciğeri, kalbi ve bütün vücudu harap ediyor. Sigara KANSER yapıyor.

47

48 KENDİNİZE VE ÇEVRENİZE SİGARAYI HAYATINIZDAN SONSUZA KADAR
BİR İYİLİK YAPIN VE SİGARAYI HAYATINIZDAN SONSUZA KADAR ÇIKARIN

49 “BAĞIMLI OLMA ÖZGÜR OL”


"Hazırlayan: Niymet YAKAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları