Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Test Çözme Yöntem Ve Teknikleri. Test Çözmenin Temelinde Yer Alan Önemli Üç Unsur BİLGİ YORUM HIZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Test Çözme Yöntem Ve Teknikleri. Test Çözmenin Temelinde Yer Alan Önemli Üç Unsur BİLGİ YORUM HIZ."— Sunum transkripti:

1 Test Çözme Yöntem Ve Teknikleri

2 Test Çözmenin Temelinde Yer Alan Önemli Üç Unsur BİLGİ YORUM HIZ

3 BİLGİ Öğrenme ile kazanılır. Dersi derstte ÖĞRENMELİSİNİZ Anlayamadığınızı yeri hemen sormalısınız. Tekrar ile pekiştirilir. 24 saat içinde tekrar edilmeyen bilginin %80 i unutulur. Günlük Haftalık ve Aylık tekrar yapmalısınız.

4 4 ÖNYARGILARDAN KURTULUN Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım. Ben zaten bu konuları anlamıyorum. Biliyorum bu sınavda başarılı olamayacağım.

5 5 SORULARIN ZORLUK DERECELERİ SORUNUN NİTELİĞİSORU SAYISI ÇOK KOLAY2 KOLAY4 NORMAL8 ZOR4 ÇOK ZOR2 ZOR SORU DEMEK BİLEMEYECEĞİNİZ SORU DEMEK DEĞİLDİR. ZOR SORU DEMEK DAHA ÇOK DİKKAT VE BİLGİ İSTEYEN SORU DEMEKTİR.

6 YORUM Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Hücrelerin özelliklerini bilmek bilgidir. Hücreler arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri söyleyebilmek yorumdur

7 HIZ Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder. 20 sorunuz 40 dakikanız var.

8 SORU ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

9 Yeni konularla ilgili test çözerken KOLAYDAN -------)) ZORA doğru bir yol izlenmelidir.

10 UNUTMAYIN !!! Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınıza göre değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.

11 Öncelikle sorunun iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin! Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

12 Soruda sizden ne isteniyorsa onu düşünmelisiniz. (ne eksik, ne fazla) Bazı sorular size çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa kolay soru sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.

13 Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşündürebilir. İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle sorulardaki altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

14 Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin!

15 altı çizili koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde“ değildir olamaz her zaman hiç bir zaman zaman zaman yoktur vardır birbirinden farklı birbirine benzer eşdeğer birden fazla bütün ayrı ayrı iç içe yan yana ikisi bir arada ana düşünce yan düşünce benzer düşünce asla genellikle çoğu vb. Bunlar;

16 Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

17 17 Anlamadığın her soruya “bu soru yanlış” demek çözüm değildir. Görevin; “yanlış soruları” değil “doğru cevapları” bulmak.

18 18 Unutmayın ki matematik sorularındaki şıklar, rastgele cevaplar değil, işlem hatalarına göre hesaplanmış cevaplardır. Bulduğunuz sonucun şıklarda olması onun doğru olduğu anlamına gelmez.

19 19 TURLAYARAK SORU ÇÖZME YÖNTEMİ Önce bildiğiniz soruları yapıp bilmediklerinizi sonraya bırakma yöntemidir.

20 Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar önemli bir diğer olay da cevap olamayacak şıkların tespit edilmesidir. Böylece çözüm alternatiflerini daha netleştirir ve doğru şıkka ulaşabilme hızınızı daha da artırırsınız.

21 DİKKAT! Her yıl 1000 adaydan 5’i kaydırma hataları nedeniyle mağdur olmaktadır.

22 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 1- Soruyu dikkatli bir şekilde okuyun. Soru kökü olumsuz iken, siz olumluymuş gibi cevaplayabilirsiniz. O nedenle soru kökünde yer alan değildir, hangi sonuç çıkarılamaz gibi olumsuz soru köklerini yuvarlak içerisine alınız. 2- Soru içerisinde geçen en iyi açıklar, kesinlikle, yalnız, sadece gibi kelimeleri yuvarlak içine alınız. Zira bu tip sorularda genelde seçeneklerde doğru sayısı daha fazladır. Ama yukarıdaki kelimelerden dolayı en doğruyu seçmek ya da sadece o özelliğin olduğu seçeneği bulmak gibi bir zorlukla karşılaşırız. Bu tip sorular genelde zor olur, yani öğrenciyi zorlar.

23 4- Uzun sorulardan korkmayınız, zira kısa sorulara göre çözmek için daha fazla bilgi içerdiğinden sanılanın aksine çözmek daha kolaydır. 5- Soruyu çözmek için evvela soruyu iyi anlamak gerekir. Aksi durumda yanlış yapma ihtimaliniz artar.

24 6- Sınava en iyi olduğunuz alandan başlayın. Neden mi? Sınava moralli başlamayı sağlar. Sınav heyecanı, soruları çözebildiğinizi gördükçe azalacaktır. Tersten düşünün, yani zorlandığınız dersten sınava başlarsanız ne olur? Soruları çözememe ihtimaliniz yüksek. Direk zorlanacak, zaman kaybederek, sonra da telaşa düşüp zaman yetiştirmek için iyi olduğunuz alanlarda da yanlış yapabilirsiniz. 7- Zorlandığınız soruları boş geçin, ikinci kez okuyabilirsiniz, yine olmuyorsa üçüncüsü için okumayınız, hemen atlayıp diğer soruya geçiniz. Tabi atladığınız sorunun yanına kocaman işaret koyunuz ki sınav sonunda tekrar bakmak için aramayın.

25 8- Şıklardan gitmek bazen soruyu çözmede etkili olabilir. Özellikle matematik, fen gibi derslerde seçenekler bize yardımcı olabilir. Seçenekleri soruda yerine koyarak tek tek denemek gibi. Şanslıysanız ilk denemenizde uygun sonuca ulaşabilirsiniz. Genelde uzun sorularda son şıkka kadar okutmak isterler, ama bazen tersi de olabilir tabiki.

26 9-Öncüllü sorularda, bir öncülün doğruluğundan eminseniz (örneğin II nolu öncül doğru), soru da yanlış olanı soruyorsa, demek oluyor ki II nolu öncül cevaplarda olmayacak. Seçeneklerde içinde II olanları eleyebilirsiniz. Böylece doğru cevabı bulabilir ya da seçenek sayısını ikiye kadar indirmeniz mümkün olabilir.

27 10-Soruları ilk okumanızda anlamada zorluk çekiyorsanız, soruyu yaşayarak okuyun. Yani soruda anlatılan olayı siz yaşıyormuşçasına düşünerek okuyun. Türkçedeki paragraf sorularında, fen veya matematikteki bazı sorularda bu yöntem çok güzel anlamanızı sağlar. Örneğin süt satışı ile ilgili bir matematik problemi okuyorsanız kendinizi sütçü, veya fen deneyi yapan Ayşe’den bahsediyorsa o deneyi kendiniz yapıyormuş gibi düşünün. Çözerken de problemi görselleştirin. Sayfanın boş kısımlarına küçük şekiller çizerek anlamayı ve çözmeyi kolaylaştırın.

28 11- Sınavda bir soruya takılıp kalmayın, en fazla 2 kere okuduktan sonra üçüncü şansı vermeyin, soruyla iddaalaşmayın; ikinci turda yani zaman artınca tekrar bakacaksınız. 12- Soruları cevap kağıdına her soruda bir ya da her sayfa döndürdüğünüzde dikkatli bir şekilde optik okuyucuya kodlayın. Sona bırakmak, tamamını toplu geçirmek gibi durumlarda sınav süresini yetiştiremem problemi ile karşılaşabilirsiniz.

29 UNUTMA Kİ? ÇALIŞAN KAZANIR BAŞARILAR DİLERİM


"Test Çözme Yöntem Ve Teknikleri. Test Çözmenin Temelinde Yer Alan Önemli Üç Unsur BİLGİ YORUM HIZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları