Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ"— Sunum transkripti:

1 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ
ÜNİTE ADI: HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM SINIF DÜZEYİ: 5. SINIF

2 AİLEDEKİ SORUMLULUKLAR

3 ÇOCUĞUN ANNESİNE MEKTUBU…

4 Ailemizin fedakarlıklarına karşılık bizim sorumluluklarımız neler olabilir?

5

6

7

8

9

10

11 SOKAK ÇOCUĞU Kirle pas içinde küçük bedeni,
Bilmem nasıl oldu, kimdir nedeni, Bakar acıyarak gelen gideni, Ellere bakıyor sokak çocuğu, Yatak yok, yorgan yok, gökyüzü tavan, Sıcak yemek yoktur ekmeği yavan, Köprü altı olmuş garibe mekan, Soğukta titriyor sokak çocuğu. Görmeye kıyamam yalnız başına, Yerlerde yatıyor sokak çocuğu, Daha yeni girmiş yedi yaşına, Yüreğe batıyor sokak çocuğu. Anne yok, baba yok yalnız yaşıyor, Her görüşte gözden yaşlar taşıyor Acılar sancılar boydan aşıyor, Soğukta yaşıyor sokak çocuğu. Okumayı bilmez görmemiş okul, Takılıp kalıyor onlarda akıl, Hani bürokratlar, nerede vekil, Ciğerim yakıyor sokak çocuğu

12 VERİLERİ DEĞERLENDİRELİM!!

13 Anayasanın 42. Maddesinde, “Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz, .... ilköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır”, 50. Maddesinde, “Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar” 56. Maddesinde “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” 61. Maddesinde ise “Devlet korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılması için her türlü tedbiri alır” 2. Maddesinde, “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir” hükümleri yer almaktadır.

14

15 Mersin'deki 'Sokak Çocukları' Sorunu
Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin'de sokak çocuğu kalmadığı yönündeki açıklamaların insafsızlık olduğu vurgulayarak, kentin birkaç işlek caddesinde çalışmalarına izin verilmeyen çocukların, bu kez işlerini değiştirerek ara sokaklarda ağırlıklı olarak çöp toplayıcılığı yaptığını söyledi. Sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocuk sorununun en önemli nedeninin; işsizlik ve yoksulluk olduğuna dikkat çeken Sabahat Aslan, Türkiye'de özellikle son yıllarda uygulanan yanlış ekonomik ve sosyal politikalar nedeniyle işsizlik ve yoksulluğun çok ciddi bir artış gösterdiğini öne sürdü.

16 Sokak çocuklarının sayısı her geçen gün artıyor
Türkiye’de işsizlik, ekonomik sorunlar ve göç sonucu gençlerin sokağa düştükleri, daha sonra da kötü alışkanlıklara yöneldikleri ve suç batağına saplandıkları tespit edildi. Bu konuda yapılan bir araştırmada cezaevlerinde yatan her 4 suçludan birinin 21 yaşın altındaki gençlerden oluştuğu ortaya çıktı. Çocukları sokağa iten en önemli nedenlerin başında yoksulluk ve göçün getirdiği sorunlar geliyor. En fazla göç alan metropol illerde sokaklarda daha çok çocuk çalışıyor. Sokak çocuklarını doğuran nedenler birkaç açıdan incelenebilmektedir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden sosyo-ekonomik nedenlerle göç yolu ile büyük şehirlere gelen aileler işsizlik nedeni ile çocuklarını sokakta çalışmaya zorlamaktadırlar. Çocuklar sokaklarda araba camı silmek, mendil, çiçek, yara bandı satmak ya da dilenerek para kazanmakta ve kazandıkları paraları ailelerine vermektedirler. Çocuk bu davranışına rağmen akşam eve döndüğünde aile içinde yaşadığı mutsuz ortam (aşağılanma, şiddet) onu bir yerden sonra evi terk etmeye iten neden halini almaktadır. Bunun sonucunda da sokaklarda yaşamaya başlamaktadır. Milli Gazete 

17 SONUÇ : “Çocukların sokaklarda kalmasını ve yaşadıkları problemlerin nedenleri işsizlik, göç(terör ve tarımın yetersizliği nedeniyle), eğitim, sosyal kurumların yetersizliği çocuk haklarının korunamamasıdır.

18 PEKİ ÇÖZÜMLER!!


"SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları