Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?"— Sunum transkripti:

1 YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
Toprak Çeşitleri ve Erozyon Toprak ve Toprak Erozyonu.wmv

2 Yer kabuğunu oluşturan kayaçlar; rüzgar, su, sıcaklık vb
Yer kabuğunu oluşturan kayaçlar; rüzgar, su, sıcaklık vb. nedenlerle küçük parçalara bölünür. Bu parçalara zamanla çürümüş organik atıklarda karışır ve toprak oluşur. Toprağın oluşumu için uzun süre geçmesi gerekir.

3 Toprak Çeşitleri Kumlu Toprak Killi Toprak Kireçli Toprak Humuslu Toprak

4 Ben kumlu toprağım. % 80 kum içeririm. Beni işlemek kolaydır.
Suyu tutamam, çok kısa bir sürede suyu tabana ulaştırırım. Bu nedenle bol sulanmam gerekir. Bol sulanınca da besince fakirleşirim. Kum parçacıklarım çok ve açık renkli toprak çeşidiyim. Pamuk ve karpuz bende yetişir.

5 Ben killi toprağım. İçeriğimin %50 den fazlası kildir
Ben killi toprağım. İçeriğimin %50 den fazlası kildir. İnce taneli, çok düşük gözenekliliğe sahip olmam dolayısıyla suyu geçirmem. Su ile temasımda geçirimsiz bir hâle gelirim. Geçirimsiz bu yapım balçık ya da çamurumsu olarak tanımlanabilir. Ben, bitkilerin yetişmesi için elverişli değilim. Isıya dayanıklıyım Benden kiremit, tuğla, seramik ve çömlek yapabilirsiniz.

6 Ben kireçli toprağım. Kum, humus, kil ve kireçten oluştum.
İçeriğimdeki kireç, beni kabarık tutar ve işlenmemi kolaylaştırabilir. Ama kireç oranım çok fazla olduğu için, tarım için uygun değilim. Bana bir miktar kum, gübre ve kükürt karıştırılırsa bitki yetiştirmeye uygun hâle gelebilirim.

7 Tarıma en elverişli toprak benim.
Ben humuslu toprağım. Bitki ve hayvanların atıklarının çürümesiyle oluşan koyu kahverengi - siyahımsı renkte ve geçirimliliği yüksek olan toprak çeşidiyim. Tarıma en elverişli toprak benim. Çürümüş canlı artıklarına humus denir. Toprağın zenginleşmesi, kazandığı humus miktarına bağlıdır. Humus, toprağın su tutmasına yardımcı olur.

8 Bitkiler, topraktan suyla birlikte mineral alır
Bitkiler, topraktan suyla birlikte mineral alır. Öldüklerinde ise bu mineraller toprağa geri döner ve öteki bitkiler tarafından kullanılır.

9 TOPRAKLARIMIZI ÇALAN EROZYON
Akarsular, sel, rüzgar, buzul ve dalga gibi etkenlerle toprağın verimli kısmının bir yerden diğer bir yere taşınması olayına erozyon denir. Erozyon olan yerlerde toprak bitki örtüsü bakımından fakirleşir.

10 Bilim insanları, her yıl ülkemizde, Kıbrıs Adası’nın yüzeyini yaklaşık 25 cm kaplayacak kadar verimli toprağımızın kaybolduğunu vurgulamaktadır. Genellikle yerden 30 cm yüksekte, saniyede 5,4 metreden daha hızlı esen rüzgârlar, rüzgâr erozyonuna neden olmaktadırlar.

11

12 Erozyonu arttıran başlıca nedenler şunlardır;
Erozyonu arttıran başlıca nedenler şunlardır; * Doğal afetler( sel baskınları, yer kayması ). * Yamaç eğimlerinin fazla olması. * Bitki örtüsünün azalması. * Yağış rejiminin düzensiz olması. * Ormanların büyük oranda tahrip edilmiş olması. * Toprakların eğim yönünde sürülmesi. * Nadas (toprağı boşta bırakma )uygulamasının yaygın olması. * Meraların aşırı otlama ile tahrip olması.

13 Yeterli bitki örtüsü bulunmayan düz ve açık araziler rüzgâr erozyonuna maruz kalır.
Gevşek yapıdaki kuru ve ince toprak, rüzgâr etkisiyle kolaylıkla başka yerlere sürüklenir. Rüzgâr erozyonu uzun bir süreçte, yer yer çukurlar oluşturur. Sürüklenen bu topraklar başka yerlerde tepeler meydana getirir.

14 Taraçalama, eğimli arazide toprağın önüne basamaklı setler kurmaktır.
Yağan yağmur suları ya da akan bir nehir, bitki örtüsünün zayıf olduğu bölgelerde, arazinin eğimi ile de orantılı olarak erozyona sebep olur. Erozyonu önlemenin değişik yolları vardır. Bu yolların en önemlilerinden ikisi ağaçlandırma ve taraçalamadır. Taraçalama, eğimli arazide toprağın önüne basamaklı setler kurmaktır.

15 Erozyondan Korunmak İçin;. Çıplak araziler ağaçlandırılmalı
Erozyondan Korunmak İçin; * Çıplak araziler ağaçlandırılmalı * Eğimli yerlere teraslama yapılmalı * Eğimli araziler eğime dik olarak sürülmeli * Otlaklarda erken ve aşırı otlatma yapılmamalı * Mevcut bitki örtüsü korunmalı * Barajların çevresinde ağaçlandırma ve teraslama yapılmalı * Toprağın yanlış kullanılmaması için çiftçiler bilinçlendirilmeli * İnsanlarda çevre bilinci geliştirilmelidir.

16 Erozyonun Zararları 1- Toprağın verimini düşürür. 2- Çölleşmeye sebep olur. 3- Suları kirletir. 4- Ürün kalitesini düşürür. 5- Toprak ve arazi kaybına neden olur. 6- Toprakların su depolama gücünü azaltır. 7- Toprağın işlenmesini güçleştirir.

17 Son yıllarda sıkça yaşanan sel baskınları, toprak kayması gibi doğal afetler erozyonun bir sonucudur. Erozyonun diğer bir önemli sonucu da çölleşmedir. Çölleşme, sera etkisi, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi sorunları beraberinde getirir. TOPRAK KAYMASI.mp4

18 Tarım alanlarının verimi azalır
Tarım alanlarının verimi azalır. Bu durum açlık, yoksulluk ve göçlere neden olur. Erozyon su kaynaklarımızın azalmasına ve kurumasına da yol açar.

19

20 Görev bilincinin farkında olan ve ülkemizin çöl olmasının engellenmesi için çalışan bir grup sorumlu birey, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfını (TEMA Vakfı) kurmuşlardır. TEMA Vakfı doğal yapıyı korumayı kendisine ilke edinmiş bir kuruluştur.

21

22

23 HAZIRLAYAN AYSUN GÖTÜRLER


"YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları