Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER

2 Su ve diğer sıvılar buharlaşarak gaz haline geçer
Su ve diğer sıvılar buharlaşarak gaz haline geçer.Bunun nedenini biliyor musunuz? Su ve diğer sıvılar buharlaşarak gaz haline geçer.Buharlaşma olayına günlük hayatınızdan örnek verebilir misiniz? Su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma adı verilir.

3 Çay doldurmak için çaydanlık üzerinden demliği kaldırdığımızda altından damlayan suları gördünüz mü?
Peki kışın evinizdeki camların buğulaştığını fark ettiniz mi?

4 Çaydanlığın kapağında su damlacıklarının oluşma nedeni su buharının soğuk havayla temas edip soğuması,yoğuşmasıdır. Aynı şekilde kışın evimizdeki havada bulunan su buharı soğuk camla temas ettiğinde yoğuşarak buğlanmaya neden olur.

5 Yeryüzündeki akarsular,
göller ve denizlerdeki sular sıcaklığın etkisiyle ısınır ve buharlaşır.Buharlaşan su havaya karışır.Su buharı içren hava atmosfere yukarıya doğru yükselir. Yükselen hava soğur ve çok küçük damlacıklar halinde yoğuşmaya başlar.

6 Havadaki su buharını küçük damlacıklar şeklinde gözle görülebilir hal almasına bulut adı verilir.

7 Sis çok küçük su damlacıklarından oluşan yere yakın bulutlardır
Sis çok küçük su damlacıklarından oluşan yere yakın bulutlardır.Soğuk havalarda,yere yakın yerlerde su buharı yoğuşarak sisi oluşturur.

8 Su damlacıkları içinde bulundukları hava tarafından taşınır
Su damlacıkları içinde bulundukları hava tarafından taşınır.Öyle bir an gelir ki artık hava damlacıkları taşıyamaz olur.İşte o zaman su tanecikleri yağmur halinde yer yüzüne iner. Bulutları oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne düşmesi yağmur olarak adlandırılır.

9 BİLİYOR MUSUNUZ? Yağmur damlaları yere düşene kadar birbirine çarpmaz.Yağmur damlaları sabit hızla yeryüzüne düşer.Ayrıca bir yıl boyunca Dünya yüzeyine düşen yağmur miktarı her yıl “aynı” dır.

10 Bulutları oluşturan su damlacıkları atmosferin üst katmanlarından soğuk havayla karşılaştığında buz kristallerine dönüşür. Böylelikle kar ve dolu olayı meydana gelir.Yağmur, kar ,dolu şeklinde gerçekleşen yağışlar;buharlaşma ile yer yüzünden ayrılan suyun tekrar yeryüzüne dönmesidir.


"SU HALDEN HALE GİRER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları