Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

‘ORDUNUN VAZGEÇİLMEZ BUZDOLABI’. Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "‘ORDUNUN VAZGEÇİLMEZ BUZDOLABI’. Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne."— Sunum transkripti:

1 ‘ORDUNUN VAZGEÇİLMEZ BUZDOLABI’

2 Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne oturtulan ağaçların birbirine geçirilmesi ve ahşap yığma tekniği ile yapılmış estetik mısır ambarına Serander denir.

3

4 30-50 cm çapında olabilen yuvarlak/bombeli ağaç teker 4,6 ya da 8 olabilen kazıkların (direklerin) tepesine konmakta ve bunun üstüne de seranderin gövdesi oturtulmaktadır. Böylece direklerden tırmanan farenin serander içine girmesi önlenmiş olmaktadır.

5

6 Bir seranderi Serander yapan unsurlar boğaz, teker, direk ve çalmandır. Her şeyden önce orijinal bir seranderin gövdesinin dört köşesinden dışarıya doğru çıkıntıların olması gerekiyor.

7

8 Direkler En dayanıklı ağaçtan; ardıç, kestane, gürgen ve pelitten yapılıyor. Seranderlerinin direkleri daha estetik bir yapıya sahiptir. Çalman (yanlama-Payanda) ise direkleri yerdeki kalaslara sabitlemede kullanılan ağaçtır. Direklerin devrilmesini önler.

9

10 Serander, genellikle Orta ve Doğu Karadeniz’e özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Karadeniz bölgesindeki dağ yamaçlarında parça parça dağılmış ev toplulukları sıklıkla görülür. Serander, genellikle evlerin yanında bir tahıl ambarı işlevi görür.

11 Ürünlerin uzun süre saklanması amacıyla çıkmış otantik bir yapıdır. Serander Karadeniz’in en gözde kültürel değerlerindendir. Serander halk mimarisinin güzide bir örneğidir.

12 Maket Serander yapımında emektar bir usta Hasan Baycan çocukluğunda Serander mimarisinin etkisinde kalmış ve Seranderin maketlerini yapmaya başlamıştır

13

14 Serander bir el harikasıdır.Ve maketleride yapılmaktadır. Seranderi atalarımız günümüz teknolojileri kullanılmadan yapmışlardır.

15

16 Teşekkürler


"‘ORDUNUN VAZGEÇİLMEZ BUZDOLABI’. Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları