Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014
AMASYA ÜNİVERSİTESİ SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ EBOLA VİRÜS HASTALIĞI Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014

2 EBOLA VİRÜS HASTALIĞI (EVH)
Ebola Virüs Hastalığı (EVH); Ebola virüsünün sebep olduğu; yüksek mortalitenin görüldüğü, akut başlangıçlı, yüksek ateş, gastrointestinal semptomlar kanamayla seyredebilen bir hastalıktır.

3 2014’te salgın yaşanan ülkeler
Bugüne kadar EVH’nin görüldüğü ülkeler 2014’te salgın yaşanan ülkeler Liberya Cumhuriyeti Gine Cumhuriyeti Sierra Leone Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti (Zaire) Gabon Güney Sudan Fildişi Sahilleri Uganda Kongo Cumhuriyeti Nijerya Cumhuriyeti Liberya Cumhuriyeti Gine Cumhuriyeti Sierra Leone Cumhuriyeti Nijerya Cumhuriyeti

4 Bulaş Yolu Ebola virüsü; insanlara infekte hayvanların organ, kan ve vücut sıvıları ile yakın teması ile bulaşır. İnsandan insana geçiş, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozanın infekte insanların kan ve vücut sıvılarıyla direkt teması ile meydana gelir. Ayrıca hastanın vücut sekresyonlarıyla kontamine çevresel materyalle de bulaş meydana gelebilir.

5 Bulaş Yolu

6 Kuluçka Dönemi; Ebola virüsü hastalığı için kuluçka dönemi gün arasında değişebilir, ancak vakaların büyük çoğunluğunda 7 gün olarak görülmektedir. Hastalık akut yüksek ateş (>= 38,5 c) ve özgün olmayan ilk bulgular ile başlar.

7 Ebola virüsü bulaşmış hastalar klinik semptomların gelişiminden önce bulaştırıcı değildir.
Ateş içeren semptomların başlamasından itibaren bulaştırıcılık başlar. Bir başka ifade ile ateş ve klinik bulguların gelişimi öncesinde hastalar başkalarına virüsü bulaştıramazlar.

8 Klinik Görünüm Sık görülen belirti ve bulgular:
Ateş Baş ağrısı Kas ve eklem ağrısı Halsizlik İshal Kusma Mide ağrısı İştahsızlık Eşlik edebilecek diğer belirti ve bulgular: Döküntü Gözlerde kızarıklık Hıçkırık Öksürük Boğaz ağrısı Göğüs ağrısı Nefes almada zorluk Yutma güçlüğü Cilt ve mukozal kanamalar veya organ içine kanamalar

9 Ayırıcı Tanı Ebola virüs hastalığının ayırıcı tanısında sıtma, şigelloz, kolera, tifo, hepatit ve diğer viral hemorajik ateşler dikkate alınmalıdır.

10 Tedavi Hastalığın özgün bir tedavisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte etkinliği kanıtlanmamış monoklonal antikor tekniğiyle hazırlanmış tedavi yaklaşımı ABD ve Nijerya’da denenmektedir. Bugün için kullanılabilir veya klinik çalışma düzeyinde bir aşısı bulunmamaktadır.

11 DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER;
Bulaşıcı hastalıklar yönünden şüpheli vakalarla ilgili sağlık personelinin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Vaka hakkında ön bilgi verilmeli en az sayıda sağlık personeli ile çalışılmalıdır. Sağlık çalışanları koruyucu önlemleri almalıdır. Hastaya bakım verilirken standart önlemlere ek olarak TEMAS ve DAMLACIK izolasyon önlemleri uygulanır.

12 Sağlık çalışanlarına da, bu hastaların takip ve tedavisi sırasında, kontrol önlemlerini almadıkları takdirde yakın temas sonucu bulaş olmaktadır

13 Hastanın Bakımı Sırasında Alınacak Önlemler
EVH şüpheli vaka durumunda aşağıdaki malzemeler mutlaka hazır olmalıdır. Eldiven Sıvı geçirimsiz önlük Sıvı geçirimsiz tulum Koruyucu gözlük Yüz kalkanı/siperi N95 maske Cerrahi maske Su geçirmez ayak koruyucu Alkol bazlı el ezenfektanı

14 HASTA ODASINA GİRİŞ VE HASTAYA YAKLAŞIM
Hasta odasına girişlerde kişisel koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır. Hasta odasına giren tüm kişiler; eldiven, sıvı geçirimsiz önlük,maske, göz koruması için yüz siperi ve gözlük kullanmalıdır. Hasta bakımı verecek olan sağlık personeli; çift eldiven, sıvı geçirimsiz tulum veya önlük, göz koruması için gözlük ve yüz siperi, N95 maske ve sıvı geçirimsiz ayak koruyucu kullanmalıdır.

15 HASTA ODASINA GİRİŞ VE HASTAYA YAKLAŞIM
Çevrede kan ya da diğer vücut sıvıları, kusmuk yada dışkı ile kontaminasyon olduğunda kişisel koruyucu ekipmanlara ek olarak çift koruyucu eldiven kullanılmalıdır. Eldivenin yırtılması durumunda eldivenler değiştirilmelidir.

16 HASTA ODASINA GİRİŞ VE HASTAYA YAKLAŞIM
Hasta bakım ekipmanları ve tıbbi cihazlar hastaya özel olmalı ve tercihen tek kullanımlık olmalıdır. Hastaya özel kullanımı sağlanamayan ve tek kullanımlık olmayan tıbbi ekipmanlar, üretici talimatlarına ve hastane politikalarına göre temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.(1/10 çamaşır suyu veya 1 litreye 7 tablet) Hasta odasından çıkarken veya bakım verilen alanı terk ederken ilgili sağlık personeli, kullandığı kişisel koruyucu ekipmanları maksimum özeni göstererek, özellikle gözlerine ve mukozalarına, ayrıca kıyafetlerine bulaşa neden olmadan çıkartmalıdır.

17 HASTA ODASINA GİRİŞ VE HASTAYA YAKLAŞIM
Hasta bakımında, kesici ve delici alet kullanımı mümkün olduğu kadar kısıtlanmalı, Hastadan kan alımı mümkün olan en az tetkik ile sınırlandırılarak yapılmalıdır. Numunelerin üzerinde mutlaka KIRMIZI KALEMLE TANI ibaresi olmalıdır. Kullanılan bütün iğneler, delici-kesici tıbbi atık kaplarında biriktirilerek bertaraf edilmelidir. Hasta ile ilgilenecek sağlık personeli mümkünse en az sayı ile sınırlandırılmalı,ziyaretçi kısıtlaması ile izlenmelidir.İlgilenen tüm personel kayıt altına alınmalıdır. Çevresel yüzeyler ve ekipmanlar yüksek düzey dezenfektan kullanılarak veya 1/10luk çamaşır suyu/1 litreye 7 klor tablet ile dezenfekte edilmelidir. Tekstil ve çamaşırhaneye gidecek ürünler uygun şekilde suda eriyen enfekte çamaşır poşetlerine konularak transferi sağlanmalıdır. Gıda kapları ve ortam da kullanılmış materyaller tıbbi atık olarak imha edilmelidir.

18 Koruyucu ekipmanın uygun kullanımı
Giyme sırası Önlük Maske Gözlük-yüz koruyucu Eldiven

19 Önlük giyerken Önlük malzemesi uygulanacak işleme göre seçilmeli
Uygun tip ve boyut seçilmeli Arkadan bağlanmalı Eğer çok küçük ise iki tane önlük giyilmeli Biri önden Diğeri arkadan

20 Maske takılırken Burnu, ağzı ve çeneyi tamamen içine almalıdır
Yüze uygunluk tam olmalı N95 gibi özel tip maskeler için yüze uyum testi yapılmalı

21 Maske takıldıktan sonra
Tükrük veya sekresyonlarla ıslandığı zaman değiştirilmeli Tekrar kullanılmamalı Ortak kullanılmamalı

22 Gözlük-yüz koruyucusu giyilmesi
Gözleri ve yüzü tam olarak kapatmalı Yüze uygunluk tam olmalı Yüze oturmalı ancak sıkmamalıdır

23 Eldiven giyilirken Eldivenler en son giyilmeli
Doğru tip ve boyutta eldiven seçilmeli Eldiven giymeden önce eller yıkanmalı veya el dezenfektanı ile ovalanmalı Önlüğün kol manşetleri üzerine çekilmeli

24 Eldiven giyildikten sonra;
Temizden kirliye doğru çalışılmalı Eldiven ile çalışırken kendine ve çevreye kontamine temas sınırlanmalı Eldivenler tekrar kullanılmamalı Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalı ELDİVEN ÜZERİNE EL DEZENFEKTANI UYGULANMAMALI VEYA ELDİVENLİ ELLER YIKANMAMALIDIR.

25 Çıkarma sırası Eldiven Gözlük-yüz koruyucu Önlük Maske

26 Eldiven çıkarılırken Elin üzerinden sıyrılarak içi dışına çevrilir
Diğer eldivenli el ile tutulur Eldivensiz parmakla bilekten diğer eldiven sıyrılır İçi dışına çevrilerek her iki eldivenden oluşan küçük bir torba şeklinde atılır

27 Gözlük-yüz koruyucusu çıkarılırken
Eldivensiz ellerle çıkarılır

28 Önlük çıkarılırken Omuz kısımlarından tutulur
Kontamine dış yüz içe doğru çevrilir Yuvarlayarak katlanır Çıkarıldığında sadece temiz taraf görünmelidir

29 Maske çıkarılırken Maske bağları (önce alttaki) çözülür
Maskenin ön yüzü kontamine olduğu için elle temas etmemelidir Bağlardan tutularak atılır

30 Kişisel koruyucu ekipmanlar uygun şekilde çıkartılarak, atık poşetine atılmalı,
Atık poşetinin ağzı kapatılmalı,alanda bekletilmeden tıbbi atık depolarına gönderilmelidir. Oda ve malzemelerin temizliği yüksek düzey dezenfeksiyon ürünleri ile sağlanmalı , izolasyon odası temizlenmiş şekilde bırakılmalıdır.

31 Teşekkürler…


"Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları