Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU 2010-2011 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU 2010-2011 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ."— Sunum transkripti:

1 MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ

2 Hazırlayan: Furkan TÜRKKAŞ No: 599 Sınıf:7-A Öğretmen: Şükrü ŞİMŞEK

3 SORULAR

4 İSİMLER

5 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel ad kullanılmıştır? A) Baharda sular coşkun akar. B) Rüya bugün de okula gelmedi. C) Elinde bir deste gülle geldi. D) Kelebekler ahenkle dans ediyor.

6 Doğru Cevap: “B” şıkkıdır.

7 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük somut addır? A) İçeride tuhaf bir adam var. B) Yıllardır evlat hasreti çekiyor. C) Herkesin gönlünde biri vardır. D) Soruyu yanlış yoldan çözmüşsün.

8 Doğru Cevap: “A” şıkkıdır.

9 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -lar, -ler eki eklendiği sözcüğe çoğul anlamı katmamıştır? A) Bahçedeki çiçekler ansızın soldu. B) Masanın üzerindeki kitaplar dağınıktı. C) Aliler bize çay içmeye geldi. D) Göçmen kuşlar bölgemizi terk etti.

10 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

11 4. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi somuttur? A) Sevinçler B) Umutlar C) Sesler D) İyilikler

12 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

13 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir tür adı, özel ad olarak kullanılmıştır? A) Mert insanlar, dostlarını korurlar. B) Barış, son günlerde ders çalışmıyor. C) Lâle, bahçeleri süsleyen güzel bir çiçektir. D) Kaya sökerek yol inşaatına başladık.

14 Doğru Cevap: “B” şıkkıdır.

15 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut, çoğul ve özel isim örnekleri vardır? A) Yağmurlardan sonra dağ yemyeşil oldu. B) Alperen, kitaplarını güzelce ciltlemiş. C) Berna'nın, aklı arkadaşlarına takılmıştı. D) Nedense Mine bugün beni hiç aramadı.

16 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

17 7. Dün gece rüyamda okul arkadaşlarımı yemyeşil bir bahçede gördüm. Bu cümledeki altı çizili isimlerin özellikleri, sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Soyut-çoğul-somut B) Somut-topluluk-somut C) Soyut-soyut-tekil D) Somut-çoğul-topluluk

18 Doğru Cevap: “A” şıkkıdır.

19 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili somut ad, mecaz anlamda kullanılarak soyut anlam kazanmıştır? A) Evin önünü güzelce temizledi. B) Bunu yapmanın başka yolu yok. C) O adam kalpsizin biridir. D) Kirli elbiseleri hemen çıkar.

20 Doğru Cevap: “B” şıkkıdır.

21 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem tekil, hem çoğul adlar, hem de topluluk adı kullanılmıştır? A) Papatyalar bir gelin gibiydi çimlerin üstünde. B) Otobüsün hareketiyle yolcular birden bağırdı. C) Yağmurdan sonra gökkuşağı çıktı. D) Çoban, sürüyü kel tepelerden indiriyor.

22 Doğru Cevap: “D” şıkkıdır.

23 10.Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük somut ve çoğul addır? A) Buradaki köyler her mevsim yemyeşildir. B) Bazen insan rüyalara bile inanır. C) Herkesin çalışma yöntemi farklıdır. D) Her çocuk, bir gelecektir.

24 Doğru Cevap: “A” şıkkıdır.

25 Topluluk adları çoğul eki alabilir. 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki almış topluluk adı vardır? A) Askerler, sınır boylarında nöbet tutuyor. B) Orman yangınları nedense turizm döneminde oluyor. C) Toplumsal olayları incelemek sosyologların görevidir. D) Yollardaki güvenlik kafileler için artırıldı.

26 Doğru Cevap: “D” şıkkıdır.

27 12. "Güzel" kelimesi hangi cümlede isim olarak kullanılmıştır? A) Güzel bir elbise aldı. B) Kitabındaki resmi güzel boyadı. C) Defterini güzel şiirlerle doldurdu. D) Saksıdaki çiçek çok güzeldi.

28 Doğru Cevap: “D” şıkkıdır.

29 İSİM TAMLAMALARI

30 16.”Ada” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması oluşturmuştur? A) Garson bize iki ada çayı yapar mısın? B) Siz hiç ada tavşanı yediniz mi? C) Balıkçılar adanın öteki kıyısına geçtiler. D) Ada soğanını çok sevdiğini söylüyordu.

31 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

32 17. Aşağıdaki cümlelerde geçen tamlamaların hangisi farklı bir tamlamadır? A) Çocukların oyuncağını ellerinden aldı. B) Zeyneplerin okulu buraya oldukça yakındır. C) Bunu insanların çoğu bilmez D) Nişan günü bu adam nereye gitmiş

33 Doğru Cevap: “D” şıkkıdır.

34 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? A) Vişne suyunu ananesine uzattı. B) Cam vazoyu temizlerken kırdı. C) Dükkânın kirasını vermiyordu. D) Yolcu vapuru limana girdi.

35 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

36 19.Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması sıfat görevinde kullanılmıştır? A) Eski Milli Eğitim binasının önünde beni bekle. B) Sağlık ocağı yeni binasına taşındı. C) Kestane rengi saçlara sahipti kadın. D) Gözlüğünün camını neden silmiyorsun?

37 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

38 20.Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır? A) Halıda adamın ayak izleri kalmıştı. B) Dershanenin kapısı önünde öğrenciler vardı. C) Kazadan sonra yolun üzerinde kan lekeleri kaldı. D) Martılar batıya doğru uçuşuyorlardı.

39 Doğru Cevap: “D” şıkkıdır.

40 21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı takısız ad tamlaması olan zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır? A) Çocuğun deri montu gerçekten de güzelmiş. B) Taş duvarın üstünden atlayıp kayboldu. C) Babamın eski ceketini ona verelim. D) Kentin sorunları için çözüm önerileri sundu.

41 Doğru Cevap: “A” şıkkıdır.

42 22.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır? A) Kitabın sayfalarını arkadaşının suratına fırlattı. B) Ayak ağrılarım bir dinse diyordu. C) Yaralı yüreğini dinlemeye karar vermişti. D) Çay bardakları temizlenemiyordu susuzluktan.

43 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

44 23.Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır? A) Gam günlerinin üstüne akşam gelecek. B) Açık denizin yolcusu bu gemi. C) Elindeki kalemin rengi nasıl? D) Genzimde çam kokusu var.

45 Doğru Cevap: “B” şıkkıdır.

46 24. Aşağıdakilerin hangisinde”-den” hâl eki ile kurulmuş bir isim tamlaması vardır? A) Uzaktan gelmişim yorgunum hancı. B) Damdan düşer gibi lafa girilmez. C) Bu soruları hangi kitaptan aldınız? D) Şarkılardan birini çok beğendim.

47 Doğru Cevap: “D” şıkkıdır.

48 25. Aşağıdakilerin hangisinde tamlama zıt kelimelerden oluşmuştur? A) İlkbaharı geldi Anadolu’nun B) Her tarafı yeşillendi Bolu’nun C) Zor gelmez yokuşun inişi. D) Eğri yollar yaylaların kuşağı

49 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

50 26. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde “Yalancının evi yanmış kimse inanmamış.”atasözündekiyle özdeş tamlama yoktur? A) Terzi kendi söküğünü dikemez. B) Sevenin kuluyum sevmeyenin sultanı. C) Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir. D) Kırlangıcın zararını biberciden sor.

51 Doğru Cevap: “A” şıkkıdır.

52 27. Aşağıdaki cümlelerde geçen tamlamalardan hangisi ötekilerden farklıdır? A) Kitaplığın raflarını düzenlemesi gerekiyor. B) Bu yolun asfaltı gelecek hafta dökülecek. C) Bahçemizdeki iğde ağacı da kurudu. D) Kararsızlığın sıkıntısını zaman zaman yaşıyor.

53 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

54 28. Tanıdığım bir ağaç var Etlik bağlarına yakın Saadetin adını bile duymamış Tanrı’nın işine bakın Yukarıdaki dizlerde kaç isim tamlaması vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

55 Doğru Cevap: “C” şıkkıdır.

56 29.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne belirtisiz isim tamlamasıdır? A) Radyo programlarını hiç kaçırmadan dinler. B) Burada akşama dek çocuk sesleri duyulur. C) El halılarını özenle silip kaldırdı. D) Su şişelerini buzdolabına yerleştiriver.

57 Doğru Cevap: “B” şıkkıdır

58 30.Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır? A)Yurdumun her şeyi güzeldir: B)İzmir’de çekirdeksiz üzüm C)Adana’da kıyma kebabı D)Konya’nın bulgur pilavı.

59 Doğru Cevap: “D” şıkkıdır


"MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU 2010-2011 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları