Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAREN BOZDAĞ YENİKÖY ORTAOKULU 7-A.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAREN BOZDAĞ YENİKÖY ORTAOKULU 7-A."— Sunum transkripti:

1 YAREN BOZDAĞ YENİKÖY ORTAOKULU 7-A

2 AİLE AHLAKI

3

4 AHLAK NEDİR ? 1. Bir toplum içinde kişilerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kuralları, aktöre, töre, moral, etik. 2. Belli bir toplumun belli bir döneminde bireysel ve toplumsal davranış kurallarını saptayan ve inceleyen bilim. 3. İyi nitelikler, güzel huylar demektir.

5 Aile Ahlakı Aile ahlakı: Kur’an, aile ahlakıyla ilgili sağlam ölçüler koyar ve çeşitli tavsiyelerde bulunur. O, sosyal birliğin en üstün ve en sağlam şekliyle sevgi, bağlılık, merhamet, dayanışma, yardımlaşma, doğruluk, insaf ve Allah korkusunu gözeterek aile kurumuyla korunmasını ve sürdürülmesini hedef alır. Ailenin dünya hayatının düzeninde olduğu gibi, ahiret hayatında da önemi vardır.

6

7 Aile Ahlakı Toplumdaki en küçük, en temel birim olan ailenin yapısı ne denli güçlü ise, millet ve devlet de o derece güçlü olur. Değerlerini yitiren, bireyleri arasında sevgi, saygı ve beraberlik duyguları körelen ailelerden oluşan devletin güçlü olması zordur. Aile yapısı çöken toplumlar, hızla manevi ve ahlaki dejenerasyona doğru yol alır.

8 Aile Ahlakı Din ahlakına sahip insanların yaşadığı çevreler, özlem duyulan, huzur ve güven içindeki ortamlardır. İslam barıştır, ışıl ışıl aydınlıktır; insana gerçek sevgiyi, şefkati, merhameti, dostluğu tarif eder, sevmenin sanatını öğretir. O’nun sınırları içerisinde yaşayan insan da her zaman ve her ortamda dürüst, samimi karakter özellikleri, saygı ve sevgi dolu davranışlar sergiler.

9

10

11

12 Ailede Güzel Ahlak *** Herkese karşı tatlı dilli, güler yüzlü açık kalpli olmak. Allah iyi huylu güler yüzlü kimseyi sever. *** Herkes ile güzel görüşmek, halka eziyet vermekten sakınmak. “Müslüman diğer müslümanların elinden ve dilinden emin olduğu kişidir.” *** Kötülüğe karşı iyilikte bulunmak ve halkın eziyetlerine karşı sabırlı olmak. Allah katında sıddîkların mertebelerine erişmek için zulmedeni affetmek, irtibatı kesenle irtibat kurmak esirgeyene esirgemeden vermek gerekir.

13 Ailede Güzel Ahlak *** Küskünlüğe, dargınlığa, düşmanlığa son vermek. Dargın iki müslümanın arasını bulmaya çalışmak. Yalan söylemenin caiz olduğu yerlerden biri, dargınların barışmalarını sağlamak için söylenen yalandır. Bu da sadaka vermek kadar hayırlı bir iştir. *** İnsanların kusurlarını araştırmamak, bilakis bu kusurları örtmeye çalışmak. Başkasının kusurunu arayan, önce kendi kusurunu görmelidir. Başkasının kusurunu örten bir müslümanın kusurunu da Allah örter ve onu affeder.

14 Aile Ahlakına Uyan ve Uymayan Örnekler

15 Aksaray'da bir süt fabrikasında işçi olarak çalışan 2 çocuk annesi 28 yaşındaki Fatma D., iddiaya göre dün akşam eve yarım saat geç gittiği için eşi, kayınpederi ve kayınvalidesi tarafından dövüldü. Sağ gözü morarıp şişen ve evden kovulduğunu öne süren Fatma D., bugün sabah saatlerinde baba evine gittiği sırada yolda yine eşi ve kayınpederi tarafından dövüldü. Fatma D., hastaneye kaldırılırken, 3 kişi gözaltına alındı.

16

17 ÖRNEK AİLE İşte örnek aile İlimizde yaşayan 21 yıllık evli Kenan-Nagehan Kal çifti, çocuk yuvasında kalan kimsesiz çocuklara kol-kanat geriyor. Çocukları Burak (20) ve Şeyma Berra (15) ile birlikte yaşayan Kal çifti, 4 yılda yirmiden fazla kimsesiz çocuğa gönüllü anne-babalık yaptı.

18 Örnek Aile Haberi

19 Aile 12 yaşındaki kızının doğuştan, 8 yaşındaki oğlunun ise doğumundan bir süre sonra kas hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı hale geldiğini ve her ikisinde de ayrıca doğuştan zeka geriliği olduğunu söyledi. ‘'Biz çocuklarımızdan utanmıyoruz, aksine onlarla gurur duyuyoruz. Bazı ailelerin sırf engelli olduğu için bebeklerini ve çocuklarını terk ettiklerini duyduk, çok üzüldük. Bu çocuklar insana çok şey öğretiyor. Biz onların altını değiştiriyoruz, yemeklerini yediriyor, sularını veriyoruz, banyolarını yaptırıyoruz. Onların eğlenmesi için evde eşimle birlikte oyunlar düzenliyoruz. Tabii, benden çok eşim çocuklarımızla ilgileniyor

20


"YAREN BOZDAĞ YENİKÖY ORTAOKULU 7-A." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları