Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EL ELE MUTLU BİR GELECEK İÇİN; ŞİDDETE HAYIR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EL ELE MUTLU BİR GELECEK İÇİN; ŞİDDETE HAYIR"— Sunum transkripti:

1 EL ELE MUTLU BİR GELECEK İÇİN; ŞİDDETE HAYIR

2 Şiddet kelimesi aklınızda hangi renk, şekil, eşya, canlı, imgeyi getiriyor?

3 ŞİDDET Başka bir kişiyi ya da grubu kasıtlı olarak tehdit etme, fiziksel güç kullanmadır. Şiddet, yaralama, fiziksel zarar, kötü muamele, ölüm ile sonuçlanabilir. Şiddetin boyutları fiziksel, sözel ve duygusal olarak ortaya çıkmaktadır.

4 FİZİKSEL ŞİDDET Fiziksel şiddet, şiddetin en iyi tanınan şeklidir ve ‘bir kaza olmaksızın, fiziksel travma ya da yaralanmalarla sonuçlanan herhangi bir davranış biçimi’ olarak tanımlanır. Fiziksel şiddet yaralanmaları çimdikleme, ısırma, vurma, tekmeleme, yakma, ağzı kapatarak boğmaya teşebbüs etme, şiddetli bir şekilde sarsma ya da herhangi bir başka şekilde bireyin bedenine zarar vermektir.

5 FİZİKSEL ŞİDDETİN SONUÇLARI
Kısa dönemde görülenler: *Morluklar, yaralar, kırıklar Uzun dönemde görülenler: *Düşük benlik saygısı: Birey kendine yönelik hep olumsuz duygular taşır. *Saldırgan, yıkıcı ve bazen yasal olmayan davranışlar: Şiddet içeren davranışlar, diğer davranışlar gibi öğrenilmektedir. Tehditler, kendine ve çevresine yönelik saldırgan davranışlar, kesici alet taşıma gibi *Öfke ve intikam duyguları

6 FİZİKSEL ŞİDDETİN SONUÇLARI
*Başkalarına güvenme ve başkalarını sevme becerisinden yoksun olma ve yeni ilişkilere girmeye korkma *Pasif ya da içe kapanma davranışları *Kabuslar, kaygı, korku

7 SÖZEL ŞİDDET Argo ve küfürlü konuşma, lakap takma, tehdit, gözdağı vermeyi içerir.

8 Duygusal şiddet Duygusal şiddet sistematik olarak başka birinin düşüncelerini ve davranışlarını kontrol etmektir. Aynı zamanda aşağıda belirtilen davranış kategorilerine zorlamaktır: . Psikolojik olarak moral bozma, . Psikolojik yıkım, . Alkol ve madde kullanımı

9 ZORBALIK Sosyal bir davranıştır, genelde bir grubu kapsar.
Bir süreyi kapsar, birden fazla tekrarlanır. İçinde bir güç dengesizliği vardır. (Sayı, yaş, boy, cins, bilgi, vb.) Gücü elinde tutmak isteyenlerin gereksinimlerini karşılar. Bunu engellemeye gücü yetmeyenlere zarar verirler. Karşısındakini ezmek ve incitmektir. Bu genelde duygusal ve psikolojik incitmektir, bazen de fiziksel olabilir.

10 DUYGUSAL VE FİZİKSEL ZORBALIK DAVRANIŞLARI
İsim Takmak Alay etmek Dışlamak Aşağılamak Korkutmak Psikolojik Baskı Birini özellikle oyuna almamak Söylentiler çıkarmak Fiziksel şiddet Eşyalarına zarar vermek

11 İsim Takmak Gözlük takana dört göz, şişman birine şişko veya iri hayvan isimleri, vb. fiziksel görünüşle ilgili, bazen bir konuyu çabuk anlamayanlara isim takma durumudur. Kişinin görünüşünü değiştirmek elinde olmadığı için bu tür sözler hem özgüveni zedeler, hem öfke uyandırır, hem de derin, unutulmaz yaralar açar.

12 Birini özellikle oyuna, aralarına almamak
Bunu yapan çocuk güç gösterisinde bulunmakta, “Bakın ben nasıl ortalığı idare ederim.” mesajını vermektedir. Başka bir tavır da sohbetlere almama şeklinde olabilir.O kişi girince herkes susar. Dışlanan kişi “Bende bir eksiklik mi var?” diye düşünürken özgüveni zedelenir.

13 Alay etmek Kişinin dış görünüşü ile ilgili olabileceği gibi yaptığı iş, giyimi veya kullandığı eşyalarla ilgili olabilir. Alay edilen kişi kendini ezilmiş, yanlış yapmış, eksikliği olan, özgüvensiz gibi hisseder. Kişide fiziksel şiddet kadar derin yaralar açar.

14 Aşağılamak Kişiler, hem sözlerle hem de beden dili ile (bakışlar, yüz buruşturma, burun-kulak tıkama, el hareketleri ile ) ile diğerlerini aşağılayabilirler. Büyük bir olasılıkla bunu yapan kişi de eskiden başkaları tarafından aşağılanmıştır.

15 Korkutmak Zorbanın kendisi de muhtemelen yaşamdan, çevreden korktuğu için çevresini korkutmaktadır. Amacı ezileni korku ile sindirmektir. Zorba olası tehlikeleri abartarak korku yaratabileceği gibi zorbalığının sessiz tutulması için de gözdağı vererek korkutabilir. “Sen beni müdür yardımcısına söyledin, bak görürsün şimdi sana ne yapacağım” gibi tehditler de korkutmak için kullanılır. Korkan kurban sessiz kalırsa ve gizliliği sağlarsa zorba da zorbalığını rahatça sürdürecektir.

16 Psikolojik Baskı “Sen bunu yapamazsın”, “Seni kim beğenir” den dedikodu çıkarmaya kadar her çeşit psikolojik baskı sürekli ise zorbalıktır. Baskıyı hisseden kişinin psikolojik dengesi bozulabilir, depresyona girebilir.

17 Söylentiler Çıkarmak Zorba, incitmek istediği kişi hakkında sürekli gerçek dışı dedikodu üretir, yayar. Bazen kişi hakkında kaygılanıyormuşçasına da söylentiler üretilebilir. Örneğin tartıştığı biri için, “Onun her halde evde bir sorunu var, bu aralar çok sinirli, herkesle tartışıyor.” diyebilir. Hakkında söylenti yayılan kişi üzerinde ağır bir rahatsızlık, huzursuzluk, kaygı yaşar. Bazen zorba, o kişiyi kıskandığı için söylenti çıkarabilir.

18 Fiziksel şiddet- Eşyalarına zarar vermek
İtme, vurma, dövme, tekme, atma, altına raptiye koymak gibi davranışlarla birisinin canını yakma ve bu yolla aşağılamaktır. Kişinin sahip olduğu eşyaları saklamak, çöpe atmak, yırtmak, karalamak, vb. yollarla eşyalarına zarar vermektir.

19 ZORBALIĞA KATILMAK KOLAYDIR
Arkadaşlarımızla grup içindeyken birisiyle uğraşmak veya birisini dışlamak kolay olabilir. Bu da zorbalıktır. Zorbanın yaptıklarını izlemek, gülmek, eğlenmek de onun yanında yer almaktır. Olaya seyirci olmak da zorbaca davranışa destek vermektir. Zorbaların bir zevki de izleyenlerin tepkisini görmektir.

20 KİMİN HATASI? Zorbalar genellikle farklı olanı seçerler. Ezilenin bunu hak ettiğini söylerler. Ezilenin giysileri, konuşması, zayıf veya şişmanlığı, yoksulluğu, görünümü, okula yeni gelmesi vb. ile alay eder. Bunlar yalnızca mazerettir. Eğer bir farklılık bulamazsa başka farklılıklar keşfetmeye çalışır. Eğer birisi farklı olduğunuzu söylüyorsa on bundan dolayı gurur duyduğunuzu söyleyin. Bu kesinlikle sizin hatanız değildir. Farklılıklar bizleri zenginleştirir. Değişmesi gereken zorbadır, siz değil…

21 ZORBALIKLA KARŞILAŞIRSANIZ NE YAPABİLİRSİNİZ?
Sorunu tek başınıza çözmek yerine yardım isteyin. Bu ispiyonlamak değildir. Zorbanın sizi korkutmasına izin vermeyin. Zorbayla ilişki kurmayın. Ondan uzak durun. Başka kişilerle olun. Zorbaların söylediklerine inanmayın.

22 ZORBALIKLA KARŞILAŞIRSANIZ NE YAPABİLİRSİNİZ?
Sertlik ve şiddet çözüm değildir. Size şiddet kullanana şiddet kullanmayın, yoksa siz de bir tür zorbalık yapmış olursunuz. Sır olarak saklamayın. Olayları gizleyerek zorbalara yardımcı olmayın. Çünkü gizlilik zorbaların en güçlü silahlarıdır. Hiçbir zaman zorbalara onların yöntemleriyle karşılık vermeyin. İki yanlış bir doğru yapmaz…

23 ZORBALIKLA KARŞILAŞIRSANIZ NE YAPABİLİRSİNİZ?
Beden diliniz çok önemlidir. Çok mutsuz olduğunuz günlerde içinizden okula gitmek gelmeyebilir. Ancak okula gittiğiniz her gün zorbaya karşı kazandığınız bir zaferdir. Okulda teneffüslerde kalabalık yerlerde durun. Zorbalar tanıklardan hoşlanmaz... Yalnız ve arkadaşsız iseniz diğer yalnız dolaşanlara bakın ve onlarla arkadaşlık kurmaya çalışın.

24 KONTROLÜNÜZÜ KAYBEDECEĞİNİZİ HİSSEDİYORSANIZ:
Hemen durun ve içinizden 10’a kadar sayın. Bunu yaparken bir kaç kez derin nefes alın ve yavaş yavaş verin. Çok öfkeli olduğunuzu ve sakinleşene kadar bu konuyu konuşmak istemediğinizi söyleyin. Kendi kendinize ‘sakin ol’ deyin. Kendinize sevdiğiniz bir yiyecek ya da içecek hazırlayın. Telefonla bir arkadaşınızı ya da akrabanızı arayın ve başka konulardan konuşun.

25 Sizi sakinleştirebilecek bir etkinlikle uğraşın; örneğin müzik dinleyin.
Sinirlendiğiniz kişinin yanından uzaklaşın;evdeyseniz odanıza gidin ve sakinleşene kadar orada kalın. Hâlâ sakinleşemediyseniz gidin bir yastığı yumruklayın. Sakinleşince yanına dönün ve sorun davranışa çözüm bulmaya çalışın. Unutmayın tüm bunları yapmakla, bir yandan karşınızdakini ve kendinizi incitmekten kaçınırsınız diğer yandan da öfkenin nasıl kontrol edilebileceğini göstermiş olursunuz

26 AYRICA Kavga etmek ve saldırganca davranmak, büyüme gelişmenin doğal bir parçasıdır. Zorbalığa uğrayanlar belki bir süre acı çekerler ama bunu daha sonra unutacaklardır. Başkalarını kızdırmak bazen eğlencelidir. Bazı öğrenciler zorbalığı hak ederler. Zorbalıktan şikayet eden öğrenciler “ana kuzusu” durlar. Zorbalık yapanları görmezlikten gelirseniz sizi bırakırlar. Zorbalık yapıldığında bunu yetişkinlere anlatmak ispiyonculuktur. Bir zorbayla baş etmenin en iyi yolu onunla kavga etmek ve intikam almaktır. Bu inançların yanlış olduğunun altını çizin.

27 Son söz Ben diktatör değilim. Benim kuvvetim olduğunu söylüyorlar. Evet bu doğrudur. Benim isteyip de yapamayacağım bir şey yoktur. Çünkü ben zoraki ve insafsızca hareket etmesini bilmem. Ben kalpleri kırarak değil kazanarak hükmetmek isterim. Mustafa Kemal ATATÜRK

28 ŞİDDETTEN UZAK BİR YAŞAM DİLEĞİYLE
TEŞEKKÜR EDERİM ŞİDDETTEN UZAK BİR YAŞAM DİLEĞİYLE


"EL ELE MUTLU BİR GELECEK İÇİN; ŞİDDETE HAYIR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları