Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MATEMATİK DERSİ KONU : DENKLEM ÇÖZME SEMİH YAŞAR 140440750.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MATEMATİK DERSİ KONU : DENKLEM ÇÖZME SEMİH YAŞAR 140440750."— Sunum transkripti:

1 MATEMATİK DERSİ KONU : DENKLEM ÇÖZME SEMİH YAŞAR

2 BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
BİRİNCİ DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER

3 BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
A. TANIM a ve b gerçel (reel) sayılar ve a 0 olmak üzere, ax + b = 0 eşitliğine birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir . Bu denklemi sağlayan x değerlerine denklemin kökü, denklemin kökünün oluşturduğu kümeye denklemin çözüm kümesi denir.

4 B. EŞİTLİĞİN ÖZELİKLERİ
Denklem çözümünde aşağıdaki özeliklerden yararlanırız. Bir eşitliğin her iki tarafına aynı sayı ilave edilirse eşitlik bozulmaz. a = b ise, a + c = b + c dir. Bir eşitliğin her iki tarafından aynı sayı çıkarılırsa eşitlik bozulmaz.

5 a = b ise, a – c = b – c dir. Bir eşitliğin her iki tarafı aynı sayı ile çarpılırsa eşitlik bozulmaz. a = b ise, a × c = b × c dir. Bir eşitliğin her iki tarafı sıfırdan farklı aynı sayı ile bölünürse eşitlik bozulmaz.

6 Bir eşitliğin her iki tarafının n. kuvveti alınırsa eşitlik bozulmaz.
a = b ise, an = bn dir. (a = b ve b = c) ise, a = c dir. (a = b ve c = d) ise, a ± c = b ± d dir. (a = b ve c = d) ise, a × c = b × d dir.

7

8 a × b = 0 ise, (a = 0 veya b = 0) dır.
a × b ¹ 0 ise, (a ¹ 0 ve b ¹ 0) dır. 

9 C. ax + b = 0 DENKLEMİNİN ÇÖZÜM KÜMESİ
a ¹ 0 olmak üzere, (a = 0 ve b = 0) ise, ax + b = 0 denklemini bütün sayılar sağlar. Buna göre, reel (gerçel) sayılarda çözüm kümesi dir. (a = 0 ve b ¹ 0) ise, ax + b = 0 denklemini sağlayan hiçbir sayı yoktur. Yani, Ç = Æ dir.

10 BİRİNCİ DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEM SİSTEMİ
a, b, c , a ¹ 0 ve b ¹ 0 olmak üzere, ax + by + c = 0 denklemine birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem denir.

11 Bu denklem düzlemde bir doğru belirtir
Bu denklem düzlemde bir doğru belirtir. Doğru üzerindeki bütün noktaların oluşturduğu ikililer denklemin çözüm kümesidir. Buna göre, ax + by + c = 0 denkleminin çözüm kümesi birçok ikiliden oluşur.

12 Çözüm Kümesinin Bulunması
Birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözüm kümesi; yok etme yöntemi, yerine koyma yöntemi, karşılaştırma yöntemi, grafik yöntemi, determinant yöntemi gibi yöntemlerden biri ile yapılır. a. Yok Etme Yöntemi: Değişkenlerden biri yok edilecek biçimde verilen denklem sistemi düzenlenir ve taraf tarafa toplanır. Taraf tarafa toplandığında veya çıkarıldığında (ya da bir düzenlemeden sonra) değişkenlerden biri sadeleşiyorsa “Yok etme yöntemi” kolaylık sağlar.

13 a. Yok Etme Yöntemi: Değişkenlerden biri yok edilecek biçimde verilen denklem sistemi düzenlenir ve taraf tarafa toplanır. Taraf tarafa toplandığında veya çıkarıldığında (ya da bir düzenlemeden sonra) değişkenlerden biri sadeleşiyorsa “Yok etme yöntemi” kolaylık sağlar.

14 b. Yerine Koyma Yöntemi: Verilen denklemlerin birinden, değişkenlerden biri çekilip diğer denklemde yerine yazılarak sonuca gidilir. Denklemlerin birinden, değişkenlerden biri kolayca çekilebiliyorsa, “Yerine koyma yöntemi” kolaylık sağlar.

15 ÖRNEK: 3x + 10 = 25 işlemini yapalım
ÖRNEK: 3x + 10 = 25 işlemini yapalım. Bilinmeyeni yalnız bırakmak için +10 karşıya -10 olarak gönderilir. 3x = x = 15 x ‘ in başındaki çarpım durumundaki 3'ü karşıya bölüm olarak göndeririz. x = 15/3 x = 5

16

17

18


"MATEMATİK DERSİ KONU : DENKLEM ÇÖZME SEMİH YAŞAR 140440750." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları