Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RICHARD ROGERS FATME TAHIR 20802188.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RICHARD ROGERS FATME TAHIR 20802188."— Sunum transkripti:

1 RICHARD ROGERS FATME TAHIR

2

3 Richard Rogers 1933 yılında İtalya’nın Floransa şehrinde doğdu
Richard Rogers 1933 yılında İtalya’nın Floransa şehrinde doğdu. Londra Architectural Association’ndan mimarlık diplomasını aldı ve Amerika Yale Üniversitesi’nde master eğitimini tamamladı. Norman Foster ve Renzo Piano’yla beraber tasarladıkları binalarla tanınan ve 1978 yılından beri çalışmalarını Richard Rogers Şirketi’ndeki ortaklarıyla sürdüren Rogers, mimarlık, çevre, kültür ve toplum arasındaki ilişkiye olan bağlılığını hayatı boyunca sürdürdü. Mimarlık ve kentsel tasarım faaaliyetlerine paralel olarak, toplumsal organizasyonlarla ve sanatla da yakından ilgilendi.

4 Richard Rogers ve onun ilk karısı Sue Norman ve Norman Foster ve onun karısı Wendy Foster ile Team 4 kurarak birlikte çaliştilar. O sıralar küçük dalgalar yaratmaktaydılar.Birkaç modaya uygun ev yapmışlardı ve bugün kaybolmuş olan Swindon'daki ilk modern İngiliz high-tech binası olan fabrikayı tasarlamak üzereydiler yılında Rogers Italyan mimar Renzo Piano ile ortaklık kurdular. Paris'te Pompidou Center birlikte yaptılar.Onun tasarımları estetik bir yaklaşımla teknolojiyi kullanarak klasik geçmişi red eder. Sosyal ve ekolojik sorunların çözülmesinin denenmesi gerektigini savunur. Rogers fonksiyonalist bir yaklaşımla bina içinde fonksiyona önem verir. Onun kaygıları toplam esneklik ve açık teknik betimleri geç Modern adını vermektedir. Onun yeni tasarımları early Modernists geri dönüş olarak kabul edilir.

5 Richard Rogers 1998 yılında İngiliz hükümeti tarafından Kentsel Çalışma Birliği Başkanlığına getirildi ve 1999 yılı Haziran ayında ekibiyle beraber, kentsel yenilenme için geniş kapsamlı teklifler içeren bir rapor yayınladılar; “Kentsel Yenilenmeye Doğru”. Bu raporda yer alan bir çok öneri hükümet tarafından değerlendirildi ve 2002 yılı Kasım ayında Londra’da yapılan Kentsel Zirve’de UTF Raporu’nda belirtilen ana sorunların üzerine gidildi.

6 1981 – 1989 yılları arasında Tate Sanat Galerisi Başkanlığı, 1994 – 1997 yılları arasında İngiltere’de Sanat Kurulu Başkan Yardımcılığı ve 2001 yılına kadar da Mimarlık Vakfı Başkanlığı görevlerinde bulundu. Günümüzde New York Modern Sanatlar Müzesi fahri vekili ve aynı zamanda Milli Toplum Kaynakları Merkezi Başkanı.

7 ALDIĞI ÖDÜLLER RIBA Kraliyet Altın Madalyası (1985) Chevalier de l'Ordre National de la Légion d'Honneur (1986) Thomas Jefferson Anma Kurumu Mimarlık Madalyası (1999) Praemium Imperiale (2000) 1991 yılında, mimarlık alanındaki çalışmalarından ötürü, kraliçe tarafından şövalye ilan edildi.

8 2006 yılında Madrid Barajas Havaalanı, Terminal 4 binası tasarımı ile Stirling Ödülü, geçtiğimiz yaz ise Venedik Mimarlık Bienali’nde Altın Aslan Ödülü’nü kazanan Richard Rogers, 2007 yılında mimarlık dünyasının en prestijli ödülü Pritzker’in sahibi oldu. Merkez ofisi İngiltere’de bulunan Richard Rogers Partnership’in kurucusu olan Rogers, şimdiye kadar İngiltere’den bu ödüle layık görülen dördüncü mimar oldu.

9 BAZI PROJELERİ 88 Wood Street, at London, England, 1993 to 2001.
Centre Pompidou, at Paris, France, 1972 to 1976. INMOS Factory, at Newport, South Wales, 1980 to 1982. Lloyds Building, at London, England, 1979 to 1984. Millenium Dome, at London, England, 1999. PA Technology Center, at Princeton, New Jersey, 1982. PA Technology Center UK, at Hertfordshire, England, 1975 to 1983. Palais des Droits de l'Homme, at Strasbourg, France, 1989 to 1995

10 Georges Pompidou Kültür Merkezi

11 Georges Pompidou Kültür Merkezi

12

13

14

15 Georges Pompidou Kültür Merkezi
Rogers’ın, Renzo Piano ile birlikte tasarladığı yapı Archigram ütopyalarından ve Fütüristlerden esinler taşıyor. Tek cephesinin geçirgen olmasının yanında, binanın tüm servis elemanları da dışavurumcu bir yaklaşımla ön cepheye taşınmış. Cepheye açılan borulardan kırmızı renk insan, yeşil renk sıvı, sarı renk elektrik, mavi ise hava dolaşımını simgeliyor metrekarelik bir alana kurulu merkez, kitabın bulunduğu bir halk kütüphanesi, Ulusal Modern Sanat Müzesi, Endüstriyel Tasarım Merkezi, sürekli sergiler bölümü, Akustik, Müzik Araştırma ve Koordinasyon Enstitüsü’nü barındırıyor.

16 Georges Pompidou Kültür Merkezi
‘70’lerde gelenekselciler tarafından Paris’in siluetini bozan çirkin bir yapı olarak algılansa da hem teknik hem de kavramsal açıdan ne derece başarılı olduğunu, güncelliğini koruyarak çoktan kanıtlamış durumda. Pompidou’nun teknolojik optimizmi, kent ölçeğinde kucaklayıcı bir yapıya sahip olması da müzenin halk arasında benimsenmesini sağladı. O yıllarda popüler kültürü de etkileyerek albüm kapaklarında boy gösterdi, hatta o yıllarda bir Bond filmine sahne oldu.

17

18

19 Georges Pompidou Kültür Merkezi

20 88 Wood Street at London England

21 INMOS Factory at Newport South Wales

22 Lloyds Building at London England

23 Lloyds Building at London England

24

25 Lloyds Building at London England

26 Millenium Dome at London England

27 Millenium Dome

28 Millenium Dome

29 PA Technology Center at Princeton New Jersey

30 KAYNAKÇA: www.msxabs.org www.vikipedia.com www.greatbuilding.com


"RICHARD ROGERS FATME TAHIR 20802188." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları