Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES BİLGİSİ. Soru-1 “Kedisi kaybolduktan sonra iki gün ağladı.”cümlesinde altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangileri vardır? A) Hece düşmesi-kaynaştırma.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES BİLGİSİ. Soru-1 “Kedisi kaybolduktan sonra iki gün ağladı.”cümlesinde altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangileri vardır? A) Hece düşmesi-kaynaştırma."— Sunum transkripti:

1 SES BİLGİSİ

2 Soru-1 “Kedisi kaybolduktan sonra iki gün ağladı.”cümlesinde altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangileri vardır? A) Hece düşmesi-kaynaştırma harfi – ünsüz yumuşaması B) Ünsüz benzeşmesi- hece düşmesi- ünsüz yumuşaması C) Hece düşmesi- ses türemesi – ünsüz benzeşmesi D) Ünsüz benzeşmesi-ses türemesi- ünlü daralması

3  Cevap (B)

4 Soru- 2  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması yoktur? A) Yavrusunu bağrına bastırıp kokluyor. A) Yavrusunu bağrına bastırıp kokluyor. B) Annesinin yolunu gözlüyor hasretle B) Annesinin yolunu gözlüyor hasretle C) Topladığı yiyecekleri saklıyor yavruları için. C) Topladığı yiyecekleri saklıyor yavruları için. D) Kalemle sıraya bir şeyler çiziyordu. D) Kalemle sıraya bir şeyler çiziyordu.

5 Cevap (D)

6 Soru -3 Bakakalırım giden geminin ardından; Atamam kendimi denize,dünya güzel; Serde erkeklik var ağlayamam Yukarıdaki dizelerde kaç yerde ulama vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

7  Cevap (B)

8 Soru-4  Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama yoktur?  A)Dün kahkahalar yükseliyorken evimizden B)Bendim geçen ey sevgili sandalla denizden C)Saz sesleri ta fecre kadar körfezi sardı. D)Vakti ki sular şarkılar inlerken ağardı

9  Cevap (C)

10 Soru-5  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses düşmesine uğrayan bir sözcük yoktur?  A)Boğazımda bir yanma hissediyorum. B)Kötü durumdan kurtulduğuna şükrediyor. C)Nasıl sinirlendiğini tahmin edebilirim. D)Beynini yeterince kullanamıyordu.

11  Cevap (A)

12 Soru-6  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesine uyulmamıştır?  A)Ne sebepten olursa olsun cana kıymak doğru değildir.  B)Geçen yıl okuduğumuz kitapta bu konular yoktu. C)Sağlıklı olmanın bir koşulu da yürümektir. D)Yaptığın işi beğendiğimi söyleyemem.

13  Cevap (A)

14 Soru-7  Aşağıdaki mısraların hangisinde ulama yoktur?  A) Sultan Murat eydür,gelsin göreyim B) Nice kahramandır ben de bileyim C) Vezirlik isterse üç tuğ vereyim. D) Yiğitlere serdar oldu Genç Osman

15  Cevap (B)

16 Soru-8  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ünsüz değişimine” örnek gösterilemez?  A) Zenginler acıktığı zaman,fakirler ise bulduğu zaman yer. B) Onun cevabını herkes öğrenmek istiyordu. C) Bütün gün mutfakta annesine yardım etti.  D) Neticede her zaman iki kilo süt elde ediliyor.

17  Cevap (C)

18 Soru- 9  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?  A)Bu fikirden kardeşimi zorlukla vazgeçirdik.  B)Şimdi dört duvar arasına kapanmak istemiyorum. C)Onun ne istediğini hiçbir zaman anlamadım. D)Babası sinirli olmasına karşın pek sevecendi.

19  Cevap (A)

20 Soru 10  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ses kaybına uğramış bir sözcük yoktur?  A) Küçücük bir evde mutlu bir şekilde yaşıyordular. B) Biraz ilerledikten sonra yol ikiye ayrılmıştır. C) Uykuyu bu kadar seven bir insan görmedim ben. D) Yağmurun yağacağını romatizmalarımdan hissetmiştim.

21  Cevap (D)

22 Soru 11  Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde ses türemesi olayı görülmektedir?  A)Deli deliyi görünce değneğini saklar. B) Söyleme sırrını dostuna o da söyler dostuna. C)İyilik eden, iyilik bulur D) Öfkeyle kalkan zararla oturur.

23  Cevap (B)

24 Soru 12  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ünsüz yumuşaması” vardır?  A) Gerçekleri bizden hiç gizlemediniz. B) Kedi,dizimin dibinden ayrılmıyordu.  C) Babam hiçbir zaman benimle böyle konuşmamıştı. D) Gizli işler çevirmiş gibi yapmak sana hiç yakışmıyor.

25  Cevap (B)

26 Soru 13  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz değişiminin birden fazla örneği vardır?  A) Ağacın dibinden küçük ama ilkbaharda gürültülü bir ırmak akardı. B) Evin üst katında geniş bir oda vardı. C) Bu odaya geniş bir merdivenden çıkıyorduk. D) Odalarda beni ilgilendiren çok şey vardı.

27  Cevap (A)

28 Soru 14  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses türemesine örnek gösterilebilir?  A) Güzel günlerin yakın olduğunu düşünüyordu. B) Evin önündeki bahçe azıcık alçakta kalıyordu. C) Bahçede çok değişik türde çiçekler vardı. D) Çiçeklerin kokusu etrafa yayılıyordu.

29  Cevap (B)

30 Soru 15  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hece düşmesine uğrayan bir kelime vardır?  A) Küçük çocuğun çizdiği resim çok güzel olmuş. B) İnsan,hayatında böyle yetenekli kişilerle az karşılaşır. C) Ömrümde böyle olaylara çok rastlamadım. D) Mevsimlerin her birinin kendine göre güzelliği vardır.

31  Cevap (C)

32 Soru 16  Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde her hangi bir ses olayı olmamıştır?  A) İyilik eden iyilik bulur. B) Akla gelmeyen başa gelir. C) Birlikten kuvvet doğar. D) Can boğazdan gelir.

33  Cevap (D)

34 Soru 17  Şiir neşrettiğin yok, ona veda mı ettin diyenler var.”  Cümlesinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?  A) Hece düşmesi B) Ünsüz yumuşaması C) Ünlü daralması D) Ses türemesi

35  Cevap (D)

36 Soru 18  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde hece düşmesine uğramış bir sözcük vardır?  A) Orman ve deniz manzarası seyrederek güzel bir yolculuk yaptık.  B) Bu sesi ve kuşların cıvıltısı insanı dinlendirir.  C) Tabiatın güzelliklerini hissetmeden burada yaşamak mümkün değildir.  D) Yeşilin bin bir tonu beni dinlendirmeye yeter de artar bile.

37  Cevap (A)

38 Soru 19  “Çoğu kişinin tersin, olumsuz düşünmek kötü değil, tersine iyidir.”  cümlesinde aşağıdakilerden hangisi vardır?  A) Ses düşmesi B) Ünsüz yumuşaması  C) Ünsüz benzeşmesi D) Ünlü daralması

39  Cevap (B)

40 Soru 20  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”ulama” yoktur? A) Geçen yıl eylülde okullar açıldı. B) Salondan yemek odasına geçilir. C) Çağımızın icatları,insana parmak ısırtır. D) Heceler,harflerin sayısına göre ayrılır.

41  Cevap (D)

42 Soru 21  Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz yumuşaması olmaz?  A) İzmit B) Renk C) Bakraç D) Kurt

43  Cevap (A)

44 Soru 22 Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde kaynaştırma harfi vardır? A) Kıymık B) Tepsi C) Ellişer D) Sevin

45  Cevap (C)

46 Soru 23  Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hece düşmesi yoktur? A) Yolcular uçak gecikince öfkelendiler.  B) Şehre gelir gelmez bir ev kiraladı. C) Omzuma dokuna el beni korkuttu. D) Hastayken üç şişe serum verildi.

47  Cevap (A)

48 Soru 24  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses düşmesi yoktur? A)Küçücük bir kızı bile ailesine yardım ediyor. B) Mesleğinde gün geçtikçe yükseliyordu. C) Fırından, taze yumuşacık ekmekler aldım. D) Ortalık ağarmadan yola çıktı.

49  Cevap (D)

50 Soru 25  Aşağıdakilerin hangisinde ünlü daralması yoktur? A) Orada olup biten her şeyi gizliyor. B) Parasını yastığının altında saklıyor. C) Çocuklar erik ağcını taşlıyor. D) Evde çocuk bakıcılığı yapıyor.

51  Cevap (D)

52 Soru 26  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük kaynaştırma harfi almamıştır? A) Kapıyı ardına kadar açık bırakmış. B) Şapkasını koridorda çıkarmış olmalı. C) Perdeyi çekmeden odada oturmayın. D) Gömlekleri valize düzgünce yerleştir.

53  Cevap (D)

54 Soru 27  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına ( ünsüz değişmesine) uğrayan bir sözcük yoktur? A) Bütün gücünü harcayarak çalışmıştı. B) Sorunun cevabını biraz düşündü. C) Sahilde darı satıcıları bile var. D) Ağacın dalları yere doğru sarkıyor.

55  Cevap (C)

56 Soru 28  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi yoktur? A) Seni gördükçe bir arkadaşımı hatırlıyorum. B) Bize dostça davranmaya çalışırdı. C) Kuşçu, çocuklara öfkeyle bağırdı. D) Gerçekleri öğrenmenin zamanı geldi.

57  Cevap (D)

58 Soru 29  Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde bir ünsüz benzeşmesi yoktur? A) Yarım saat önce buradan mı geçti. B) Dilekçesini arzuhalciye yazdırttı. C) Anadolu’da bütün tarlalar kıraçtır. D) Mendiliyle terleyen yüzünü sildi.

59  Cevap (D)

60 Soru 30  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması örneklendirilmiştir?  A) Dayımlar yarın bize geliyor. B) Şimdi gözlerim daha iyi görüyor. C) İçeri geçin, salonda sizi bekliyor. D) Gelip geçene sizi soruyordu

61  Cevap (C)


"SES BİLGİSİ. Soru-1 “Kedisi kaybolduktan sonra iki gün ağladı.”cümlesinde altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangileri vardır? A) Hece düşmesi-kaynaştırma." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları