Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYA ÜZERİNDEKİ BİR YERİ UZAYDAN BAKTIĞINIZDA NASIL TARİF EDERDİNİZ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYA ÜZERİNDEKİ BİR YERİ UZAYDAN BAKTIĞINIZDA NASIL TARİF EDERDİNİZ?"— Sunum transkripti:

1 DÜNYA ÜZERİNDEKİ BİR YERİ UZAYDAN BAKTIĞINIZDA NASIL TARİF EDERDİNİZ?
KOORDİNATLAR DÜNYASI DÜNYA ÜZERİNDEKİ BİR YERİ UZAYDAN BAKTIĞINIZDA NASIL TARİF EDERDİNİZ?

2 KOORDİNATLAR DÜNYASI DÜNYA ÜZERİNDEKİ BİR YERİN TAM OLARAK TARİF EDİLEMEDİĞİNİ GÖREN BİLİM İNSANLARI SORUNU ÇÖZMEK İÇİN BİR SİSTEM GELİŞTİRMİŞLER. SİSTEME GÖRE DÜNYANIN ÇEVRESİ BİR KAFESLE KAPATILACAK.

3 KOORDİNATLAR DÜNYASI

4 KOORDİNATLAR DÜNYASI KAFESİN HER BİR HÜCRESİ TELLERİN ADINA GÖRE BELİRTİLDİ.DİK OLANLARA MERİDYEN;

5 KOORDİNATLAR DÜNYASI YAN OLANLARA İSE PARALEL ADI VERİLDİ 90 3 2 1

6 KOORDİNATLAR DÜNYASI MERİDYENLERİN ÖZELLİKLERİ;
Başlangıç meridyeni (0°), İngiltere'ni başkenti Londra yakınlarındaki Greenwich Gözlem Evi'nden geçer. -Başlangıç meridyeninin doğusunda kalan meridyenlere doğu meridyenleri, batısında kalan meridyenlere batı meridyenleri denir. -180 tane doğuda, 180 tane batıda olma üzere toplam 360 tane meridyen yayı vardır. Dünya'nın şeklinden dolayı tüm meridyenler kutup noktalarında birleşirler ve birbirlerini kesmezler. Buna bağlı olarak tüm meridyenleri uzunlukları aynıdır. -İki meridyen arasındaki zaman farkı 4 dakikadır. Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe meridyenler arasındaki uzaklık azaldığı hâlde zaman farkı değişmez. -Aynı meridyen üzerinde bulunan tüm noktalarda yerel saat aynıdır. Çünkü aynı meridyen üzerindeki bütün noktalar Güneş'in karşısında aynı anda geçerler. Ayrıca meridyenler yardımıyla; Dünya üzerinde iki yer arasındaki yerel saat farkı da bulunabilir.

7 KOORDİNATLAR DÜNYASI PARALELLERİN ÖZELLİKLERİ;
Ekvator'a paralel olarak geçtiği düşünü­len dairelere paralel denir. -Başlangıç paraleli (0°) ve en büyük para­lel dairesi Ekvator'dur. -Kutup noktalarına eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen ve Dünya'yı ortasından çevreleyen en geniş paralel dairesine Ekvator denir. -Ekvator'un kuzeyindeki paralellere kuzey paralelleri, güneyindekilere ise güney paralelleri denir. -Ekvator yıl boyunca gece ile gündüz eşit­liğinin yaşandığı, çizgisel hızın en fazla, yer çeki­minin en az olduğu paralel dairesidir. -Paraleller, Ekvator'dan kutuplara doğru birer derece aralıklarla çizilir. -90 tane Kuzey Yarım Küre'de, 90 tane Güney Yarım Küre'de olmak üzere toplam 180 ta­ne paralel dairesi vardır. Dünya'nın şeklinden dolayı Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin boyları kı­salır ve kutuplarda nokta şeklini alır. Birbirini takip eden iki paralel arasındaki uzaklık her yerde eşittir ve yaklaşık 111 km'dir

8 KOORDİNATLAR DÜNYASI MERİDYEN VE PARALELLERİN BİRLEŞTİRİLMESİYLE DE ‘KOORDİNAT SİSTEMİ’ ADI VERİLEN SİSTEM HAZIRLANDI.

9 KOORDİNATLAR DÜNYASI O ZAMAN BU SİSTEME GÖRE ÜLKEMİZİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ KONUMU NASIL TARİF EDİLİR? TABİ Kİ MERİDYEN VE PARALELLERİN ADI SÖYLENEREK…

10 KOORDİNATLAR DÜNYASI ÜLKEMİZİN YERİ SÖYLENİRKEN GÜNEY,KUZEY,BATI VE DOĞU SINIRLARIMIZDAN GEÇEN PARALEL VE MERİDYENLER DİKKATE ALINIR. Ülkemiz Kuzey Yarımkürede 36-42 derece Kuzey Paralelleri ile derece Doğu Meridyenleri arasında yer alır. Buna MATEMATİK KONUM denir.


"DÜNYA ÜZERİNDEKİ BİR YERİ UZAYDAN BAKTIĞINIZDA NASIL TARİF EDERDİNİZ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları