Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ESKİ ÇAĞDA ETİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ESKİ ÇAĞDA ETİK."— Sunum transkripti:

1 ESKİ ÇAĞDA ETİK

2 Bir millet, zenginliğiyle değil, ahlâk değeriyle ölçülür.

3 ETİK NEDİR ? Etik insanların iyiliğini esas alır ve tartışmaya açar,
(1) “Birey”lerin iyiliği (2) “Sosyal iyi”nin nitelikleri (3) Bu ikisi arasındaki ilişkiler (4) Bireylerin “sosyal iyiyi” veya “ahlaken doğru olanı” yaratmadaki motivasyonları (5) “Keyif alma” ile “iyi” arasındaki ilişkiler (6) “Erdem” in varlığı ve doğası (özellikle antik etikte) (7) Görev ve ahlaki zorunluluklar (modern etik) (8) Özgür irade (9) Pozitif ahlakın değerleri

4 Etik biliminin sorguladığı ve çözmeye çalıştığı sorunlar ise şunlardır: - Duygular mı yoksa akıl mı davranışlarımızın esasını oluşturmalı? -“Mutluluk” davranışlarımızın “nihai son”u mudur? Özgür irade deyince ne anlaşılmalı? “Keyif” ile “mutluluk” arasında ne fark vardır?

5 *Eskiçağda etik görüşleri 4 başlık altında ele alınır… 1-Sokrates ‘ in görüşü 2-Platon’un görüşü 3-Aristoteles’in görüşü 4-Stoa Okulunun ve Epikouros Okulunun görüşleri

6 Sokrates ‘ in Görüşü… -Sokrates, iyi ve mutlu yaşam ,erdemin bilgisine bağlı, -Sokrates erdemin ne olduğunu araştırmıştır, -Erdemin bilgi olup olmadığını araştırmış, -Erdem Bilgiyse öğretilir değilse öğretilemez.

7 Platon’un Görüşü… -Platon da erdemi, iyi ve mutlu yaşamın koşulu olarak görmüştür. -Adalet, “herkesin kendi işiyle uğraşması”, kendi işini yapmasıdır. -Platon Sokrates’in öğrencisidir ve Akademia’yı kurmuştur. -Platon etik sorulara çok önem vermiştir.

8 Aristoteles’in Görüşü Aristoteles iyi ve mutlu yaşama önem vermiştir
Aristoteles’in Görüşü Aristoteles iyi ve mutlu yaşama önem vermiştir. -Aristoteles “iyi”yi, “her şeyin arzulandığı şey” diye ifade etmiştir. Mutluluk en iyi, en güzel, en hoş şeydir.

9 Stoa Okulunun ve Epikouros Okulunun görüşleri -Stoa Okulu için de erdem iyidir ve iyi yaşam için yapılacak tek şey erdemli yaşamaktır. -Erdemli yaşamak ise doğaya ya da akla uygun yaşamaktır. -Doğaya aykırı yaşamak insanı mutsuz kılar. -Epikouros için de iyi ve mutlu yaşam için insanın doğayla bağı önemlidir.

10 Etik görüşler ve etik anlayışlar -Eskiçağda etik soruları ele alan filozoflar; Sokrates, Platon ve Aristoteles’in yönelimi ile Sokratesçi Okulların, Stoa Okulunun ve Epikouros Okullarının yönelimleri farklı özelliktedir. - Sokrates, Platon ve Aristoteles’in sordukları sorular ilkin etiğin iyi, erdem, mutluluk, adalet, eylemler gibi ana kavramlarının bilgisini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

11 KAYNAKLAR… http://tr. wikipedia. org http://web. deu. edu
KAYNAKLAR… Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü

12 BURAK YİYİT METALURJİ ve MALZEME MÜHENDİSLİĞİ


"ESKİ ÇAĞDA ETİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları