Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME"— Sunum transkripti:

1 CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME

2 Hücre nedir? Hücre, çok hücreli canlılardaki en küçük yaşam birimidir. Hücre, canlının tümyaşam özelliklerini taşıyan ve uygun koşullarda yaşamını tek başına sürdürme yeteneğine sahip temel yapı ve işlem birimidir. Vücudumuz diğer bitki ve hayvanlar gibi hücre (celi) dediğimiz gözle görülemeye­cek kadar ufak, canlı yapı taşlarından mey­dana gelir.

3 Hücrenin enerji santralidir. Oksijenli solunumun gerçekleştiği yerdir.
Hücrenin Bölümleri Hücre Zarı Singer-Nicholson adlı iki bilim adamı tarafından ortaya atılan "Akıcı-Mozaik Zar Modeli" ile açıklanır. Bu modele göre hücre zarı, tek katlı lipid tabakasından meydana gelmiş, karbonhidrat ve protein molekülleri lipid tabakasına gömülü durumdadır. Lipid tabakası sürekli hareket halindedir. Sitoplazma Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran canlı sıvıdır. Büyük bir kısmı sudur. Içerisinde organel denilen çeşitli görevleri üstlenmiş ve özelleşmiş yapılar b Endoplazmik Retikulum Çekirdek zarı ile stoplazma ya da hücre zarı arasında uzanan iletimle görevli kanal ve borucuklar sistemidir. Golgi Aygıtı Hücrenin bazalında bulunan iç içe geçmiş tabak görünümünde zar sistemidir. Yağ sentezi ve lizozomların paketlenmesinde görevlidir. Lizozom Tek katlı zarla çevrili, içerisinde sindirim enzimleri bulunduran organeldir. Mitokondri Hücrenin enerji santralidir. Oksijenli solunumun gerçekleştiği yerdir.

4 Kloroplast Sadece bitki hücrelerinde bulunan bu organel, fotosentezin yani besin üretiminin gerçekleştiği yerdir. Sentrozom Bu organel sadece hayvan hücrelerinde bulunur ve bölünme esnasında kromozomların kutuplara taşınması görevini üstlenmiştir. Çekirdek Hücrenin en önemli organeli ve yöneticisi konumundadır. Dış tarafı çift kat zarla çevrili, içerisi ise karyoplazma denilen sıvı madde ile doludur. Ayrıca kromozomlar ve çekirdekçik de burada bulunur.

5 Bitki ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklar
Şekli yuvarlağa benzer. Kloroplast yoktur. Hücre duvarı yoktur. Sentrozom vardır. Kofullar küçük ve çok sayıda Şekli köşelidir. Kloroplast var. Hücre duvarı var. Sentrozom var. Kofullar büyük ve az sayıda.

6 Hücreden Organizmaya Hücre Doku Organ Sistem Organizma Kemik doku kemik İskelet sistemi İnsan vücudu Kemik hücresi


"CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları