Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

7 YAŞIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "7 YAŞIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 7 YAŞIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

2 6 yaşa oranla daha sakin bir yaştır
*6 yaşa oranla daha sakin bir yaştır. Ders sırasında dikkatini yoğunlaştırabilir. *Canlı ve dinamiktir. Ancak hareketleri dikkatlidir, tehlikenin farkındadır. Sağlamlık ve yükseklik kontrolünü de yapabilir. *Denge duygusu gelişmiştir. Futbol,ip atlama, seksek oynamada başarılıdır.

3 * Bu yaşta uzanma, uzanarak kitap okuma, resim yapma etkinlikleri çoğalır.
*Okulla birlikte dil açısından çok ilerleme görülür. Anlatım gelişir, okuma merakı yoğunlaşır. *Çevre hakkında daha gerçekçi bir görüşe sahip olur.

4 Dış dünyaya ilgisi artmıştır
*Dış dünyaya ilgisi artmıştır. Hayal oyunları azalıp gerçekçi oyunlara yoğunlaşırlar. *Dış çevreyle ilişkilerinde verici olmaktan çok alıcıdır. *Ahlak anlayışı gelişir. İyi ve kötüye uymaya başlar. Bunu hem kendinde hem de başkalarında uygular.

5 * Ağlama olayı çocuksu karakterini kaybeder, içten ve incinmiş durumlarda görülür.
* Yardım etme, sorumluluk ve paylaşma yavaş yavaş kendini göstermeye başlar.

6 ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI?

7 Yeni bir işe yada yeni bir ortama girmeye başlamada her insanda olduğu gibi çocukta da içinde bulunduğu HAZIRBULUNUŞLUK kavramı önemlidir. HAZIRBULUNUŞLUK; çocuğun okula başlama sürecinde öğrenmeye hazır hale gelmesi olarak tanımlanabilir.

8 6-7 yaşındaki bir çocuk sinir sistemi açısından bakıldığında okula gitmeye ve başarılı olmaya hazırdır. Ancak ne yazık ki birçok çocuk, okul kurumunda başarısız ve mutsuz olmaktadır. Bunun nedeni; sinir sistemi olarak hazır olmanın dışında da birtakım ön şart öğrenme ve gelişmişliklerin gereğince yerine gelmemiş olmasıdır.

9 HAZIRBULUNUŞLUK; En basit ve yalın şekliyle söylemek gerekirse herhangi bir etkinliği yapmaya bilişsel, duyuşsal, sosyal ve psikomotor anlamda hazır olmak olarak tanımlanabilir.

10 Çocuğun okula başlama yaşı somut işlemler dönemi dediğimiz 6-7 yaşlarına rastlamaktadır.
Bu yaş çocuğunda; mantıksal düşünme, sayı, zaman, mekan, boyut, uzaklık gibi kavramlar yerleşmeye başlar.

11 *DUYGUSAL ve SOSYAL Alanda *DİL GELİŞİMİ Alanında *FİZİKSEL Alanda
OKULA BAŞLAYAN ÇOCUKTA, ŞU ALANLARDA HAZIRBULUNUŞLUK DÜZEYİ GELİŞMİŞ OLMALIDIR; *BİLİŞSEL Alanda *DUYGUSAL ve SOSYAL Alanda *DİL GELİŞİMİ Alanında *FİZİKSEL Alanda

12 Tüm bu hazır bulunuşluk düzeyleri tam olduğunda çocuğunuz okula gitmeye hazır demektir.
UNUTMAYIN Kİ; her çocuk öğrenebilir. Eğer çocuk öğrenemiyorsa okula başlama hazır bulunuşluklarından birinde sorun var demektir.

13 Çocuğa ait bu özelliklerin dışında; aile olarak sizlerinde çocuğu okula hazırlama aşamanız önemlidir. Okula başlayan her çocuk, ortalama olarak çevresinden okula ilişkin olarak şunları duyar;

14 Okulda mutlu olacaksın
Okulda oyun oynayacaksın Okulda birçok sevdiğin arkadaşın olacak Okulda çok şey öğreneceksin Öğretmenlerin ve arkadaşlarınla iyi anlaşacaksın Okulda seni rahatsız edecek hiç bir şey olmayacak.

15 OKUL İSE ÇOCUKLARDAN ŞUNU BEKLER;
*Okul kurallarını hızla öğrenip uyum sağlamasını *Öğretmeni ve sınıf arkadaşlarına yönelik olarak hızla iyi ilişkiler kurmasını *Derslerine düzenli bir şekilde çalışmaya başlamasını *Verilen görev ve sorumlulukları sorgulamadan yerine getirmesini.

16 Görüldüğü gibi okulun çocuktan, çocuğun çevresinin yönlendirmesiyle okuldan beklentileri çok farklıdır. Bu farklılığın ortadan kaldırılması hem çocuğu okula hazırlayan ailede hem de okulda ortak bir çalışmayla mümkün olabilir.

17 Çocuğunuza başlangıçta vermiş olduğunuz telkinler arasına, okulun beklentilerine ilişkin açıklayıcı ama korkutucu olmayan cümleler sıkıştırmak, onun okulda tüm bu olumlu özellikleri ve ortamları kazanmasına karşılık, onunda üzerine düşen bazı sorumlulukları olduğunu hatırlatmak yararlı olacaktır.

18 ÇOCUĞUNUZ OKULA BAŞLARKEN KENDİNİZE ŞU SORULARI SORUN!

19 OKULA BAŞLARKEN ÇOCUĞU BEKLEYENLER

20 Toplum yapısına göre oluşmuş, tanıdığı yaşantıdan farklı bir sisteme girebilme ve uyum gösterme,
Cazip oyun ortamından, istenilen akademik becerileri yapmaya yönelebilme, (özdenetim) Okulun planlarına uyma, ezberleme ve bilgileri öğrenme, ders araç gereçlerine sahip olabilme,

21 Okulda gerekli planlama, işbirliği, süreklilik, öğrenme ve öğrenimini sürdürme becerisini geliştirebilme, Korku ve kaygılarını, heyecanlarını dile getirebilme, paylaşma, Öğretmenleriyle iletişimde olabilme, onayını kazanma.

22 ÇOCUK OKULA BAŞLARKEN AİLEYİ BEKLEYENLER

23 BAŞARILI ARKADAŞLARIYLA KIYASLAMAK YERİNE
UNUTMAYIN!! ÇOCUĞU BAŞARILI ARKADAŞLARIYLA KIYASLAMAK YERİNE KENDİSİYLE KIYASLAMAK GEREKİR. ÖNEMLİ OLAN ÇOCUĞUN “DÜNÜ” İLE “BUGÜNÜ” ARASINDA GÖRÜLEBİLEN SOMUT FARKTIR.

24 Çocukların duygu durumlarını, anne-babaların rahatlığı, kaygı ve korkuları, endişe ve güvensizlikleri yada kararsızlıkları da etkileyecektir. Çocuklar iyi birer gözlemci ve kopyacıdırlar. Sözlü ve sözsüz her türlü uyarıcıyı algılayıp, kendi duygularını da ekleyerek sonuca ulaşırlar.

25 OKUL FOBİSİ

26 TANIM Kuvvetli bir endişe sebebiyle
çocuğun okula gitmeyi reddetmesi veya bu konuda isteksiz görünmesi olarak tanımlanabilir.

27 NEDENLERİ ; Ailevi Nedenleri ;
Asıl korkulan şey okul değil, evden anneden ayrılmaktır. Aile bireylerinin birbirlerine aşırı bağlı ve çoğu zaman bağımlı olması, Anne ve babanın çocuğun kendilerine bağlı ya da bağımlı kalmasını istemesi,

28 Anne babanın kendilerine ve çocuklarına bir şey olacağı konusunda yoğun kaygı duyması,
Çocuğun, anne ya da babasının yokluğunda kendisine ya da anne babasına bir şey olacağından korkması,

29 Boşanma, anne veya babanın başka biriyle evlenmesi veya maddi sorunlardan kaynaklanan stresli bir ev yaşamı, Çocuğun yeni bir kardeşinin doğması, taşınma, hastalık, yakın birinin ölümü gibi bir stres faktörünün olması.

30 ANNE-BABALARA ÖNERİLER
Okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Bu çözümün yarısıdır. Çocuğa okulun amacını açıklamak, okula gitmesi konusunda ailenin tüm fertlerinin kararlı ve tutarlı olması gerekir. Çocuğun kendini terk edilmiş ve yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınılmalıdır.

31 Okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamamalı, korkusu ve gözyaşlarıyla alay edilmemelidir.
Vedalaşmaları çabuk ve kısa süreli tutarak, ayrılıkların doğal olduğu hissettirilebilir. Ona gününüzün nasıl geçtiğini anlatıp, onunla gününün nasıl geçtiğini konuşun.

32 Çocuğa okula gitmesi gerektiği zaman geçerse bu korkuya bir de derslerden geri kalmış olmanın korkusunun ekleneceği söylenmelidir. Çocuğunuzun akranları ile zaman geçirmesini sağlayın. Çocukla endişeleri ve duyguları hakkında konuşun.

33 Bu sıkıntılı durumun geçici olabileceği, kendisiyle aynı durumda olan başka çocuklarında olduğu anlatılabilir. Boş zaman ve oyun becerileri kazandırarak anne babaya bağımlılık azaltılabilir.

34 BAŞARILI BİR EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI DİLERİZ
TEŞEKKÜR EDER BAŞARILI BİR EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI DİLERİZ


"7 YAŞIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları