Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

16.11.2012.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "16.11.2012."— Sunum transkripti:

1

2 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
ALAK SURESİ

3 İlk İnen 5 Ayet bu Surededir.
SURENİN KİMLİĞİ ALAK SURESİ Ayet Sayısı 19 Mushaf Yeri 96 Nuzul Sıra 1 Nuzul Yılı 1(610) İlk İnen 5 Ayet bu Surededir.

4 NÜZUL YERİ 1.2 COĞRAFİ ORTAM Medine Mekke Taif

5 (ARAYIŞ)

6

7

8 (ARAYIŞ MAĞARASI)

9 ALAK SURENİN ADI ALAK :2 Alak Kıyame :38 Alak’a Hac :5 Alak’a
Kur’an’da Geçtiği Yerler ALAK :2 Alak Kıyame :38 Alak’a Hac :5 Alak’a Mü’min :67 Alak’a Mu’minun :14 Alak’a

10 خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ ﴿٢
SURENİN ADI ALAK Kur’an’da Geçtiği Yerler Alak: 2 خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ ﴿٢ 2) O, İnsanı asılı bir varlıktan (embriyodan) yarattı. (O, insanı sevgi ve alâkadan yarattı)

11 ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ
SURENİN ADI ALAK Kur’an’da Geçtiği Yerler Hac: 5 يَا اَيُّهَا النَّاسُاِنْ كُنْتُمْ فٖى رَيْبٍ مِنَ الْبَعْثِ فَاِنَّا خَلَقْنَاكُمْ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ Ey insanlık! Eğer (ölümden sonra) diriliş konusunda kuşku içindeyseniz, unutmayın ki Biz sizi; (İlkin) bir tür topraktan, Sonra bir damlacık döl suyundan, Sonra rahim cidarına asılıp tutunan döllenmiş yumurtadan, Sonra (asli unsurları) oluşmuş fakat (tali unsurları) henüz oluşmamış bir ceninden yarattık: Bu size (menşeinizi) açıklamak için yaptığımız (bir uyarıdır).

12 Daha sonra; Hayat tohumundan döllenmiş hücreyi yarattık;
SURENİN ADI ALAK Kur’an’da Geçtiği Yerler Mü’minun : 14 ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ اَنْشَاْنَاهُ خَلْقًا اٰخَرَ فَتَبَارَكَ اللّٰهُ اَحْسَنُ الْخَالِقٖينَ ﴿١٤ Daha sonra; Hayat tohumundan döllenmiş hücreyi yarattık; Hemen sonra döllenmiş hücreden cenini yarattık; Ve ceninden de kemikleri yarattık; En sonunda kemiklere kas giydirdik; Sonuçta, onu bağımsız bir varlık olarak inşa ettik: işte her şeyi en güzel şekilde yaratan Allah’ın şanı böyle yücedir!

13 67 Sizi önce toprak türünden, sonra bir damlacık hayat suyundan,
SURENİN ADI ALAK Kur’an’da Geçtiği Yerler Mü’min : 67 هُوَ الَّذٖى خَلَقَكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ يُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوا اَشُدَّكُمْ ثُمَّ لِتَكُونُوا شُيُوخًا وَمِنْكُمْ مَنْ يُتَوَفّٰى مِنْ قَبْلُ وَلِتَبْلُغُوا اَجَلًا مُسَمًّى وَلَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ ﴿٦٧ 67 Sizi önce toprak türünden, sonra bir damlacık hayat suyundan, sonra da döllenmiş yumurta hücresinden yaratan O’dur; sonra bebek olarak meydana gelmenizi (dilemiştir); sonra olgunluk çağına erişmeniz ve ardından da yaşlanmanız için (yasa koymuştur): Ne ki kiminize ölüm daha erken tattırılır, (kiminize) de sonu yasayla belirlenmiş bir süreye ulaşmanız için (zaman tanınır) ki, belki aklınızı başınıza alırsınız.

14 اَلَمْ يَكُ نُطْفَةً مِنْ مَنِىٍّ يُمْنٰى ﴿٣٧
SURENİN ADI ALAK Kur’an’da Geçtiği Yerler Kıyame: 38 اَلَمْ يَكُ نُطْفَةً مِنْ مَنِىٍّ يُمْنٰى ﴿٣٧ 37 O, bir zamanlar akıtılan bir damlacık sıvı değil miydi? ثُمَّ كَانَ عَلَقَةً فَخَلَقَ فَسَوّٰى ﴿٣٨ 38 Sonra bir parçacık pıhtı olmuş; bu safhada (Allah) onu yarattığı (gibi) şekil de vermişti;

15 KELİMENİN ANALİZİ ALAK Maddi Embriyo Hücre Manevi Sevgi İlgi-Alaka

16 Mekke’nin O günkü Yapısı - Durumu
İnsan Neslinin tükenmesi tehlikesi baş göstermişti. İnsan onuru ayaklar altındaydı. (Cariye – Kölelik) Ekonomik Çürüme - tefecilik İnanç bozukluğu - putperestlik

17 (ARAYIŞ)

18 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
ALAK SURESİ

19 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
ALAK SURESİ اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١ 1) Yaratan Rabbin adına/adıyla OKU; خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ ﴿٢ 2) O, İnsanı asılı bir varlıktan (embriyodan) yarattı. (O, insanı sevgi ve alâkadan yarattı)

20 اِقْرَاْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُ ﴿٣
ALAK SURESİ اِقْرَاْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُ ﴿٣ 3) Oku! Zira senin Rabbin en büyük kerem sahibidir; اَلَّذٖى عَلَّمَ بِالْقَلَمِ ﴿٤ 4) O, insana (bilgiyi) kalemle (kaydetmeyi) öğretti. (O, insana kalemle yazmayı öğretendir)

21 عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ ﴿٥
ALAK SURESİ عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ ﴿٥ 5) O, insana bilmediklerini öğretti. (O, insana bilmediklerini bildirendir)

22 كَلَّا اِنَّ الْاِنْسَانَ لَيَطْغٰى ﴿٦
ALAK SURESİ كَلَّا اِنَّ الْاِنْسَانَ لَيَطْغٰى ﴿٦ 6) Gerçek Şu ki; insan azar, اَنْ رَاٰهُ اسْتَغْنٰى ﴿٧ 7) Kendi kendine yettiğini sandığında! (Kendini yeterli gördüğünde)

23 اِنَّ اِلٰى رَبِّكَ الرُّجْعٰى ﴿٨
ALAK SURESİ اِنَّ اِلٰى رَبِّكَ الرُّجْعٰى ﴿٨ 8) Oysa dönüş, sadece ve sadece Rabbinedir;

24 اَرَاَيْتَ الَّذٖى يَنْهٰى ﴿٩
ALAK SURESİ اَرَاَيْتَ الَّذٖى يَنْهٰى ﴿٩ 9) Onu men edeni, engellemeye çalışanı bir düşün, عَبْدًا اِذَا صَلّٰى ﴿١٠ 10) Dua ederken / (Namaz kılarken) bir kulu!

25 اَرَاَيْتَ اِنْ كَانَ عَلَى الْهُدٰى ﴿١١
ALAK SURESİ اَرَاَيْتَ اِنْ كَانَ عَلَى الْهُدٰى ﴿١١ 11) (Ey Nankör insan) Bir düşün. Ya o, (ibadeti engellenen kişi) doğru yolda ise, اَوْ اَمَرَ بِالتَّقْوٰى ﴿١٢ 12) Yani takvayı emrediyorsa,

26 اَرَاَيْتَ اِنْ كَذَّبَ وَتَوَلّٰى ﴿١٣
ALAK SURESİ اَرَاَيْتَ اِنْ كَذَّبَ وَتَوَلّٰى ﴿١٣ 13) Düşündün mü hiç, ne dersin: eğer o (men eden kişi, gerçeği) yalanlıyor ve doğru yoldan yüz çeviriyorsa (hali nicedir)! اَلَمْ يَعْلَمْ بِاَنَّ اللّٰهَ يَرٰى ﴿١٤ 14) (Bu adam) Allah’ın, onun yapmakta olduğu Engellemeyi gördüğünü bilmez mi!

27 كَلَّا لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ لَنَسْفَعًا بِالنَّاصِيَةِ ﴿١٥
ALAK SURESİ كَلَّا لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ لَنَسْفَعًا بِالنَّاصِيَةِ ﴿١٥ 15) Hayır, hayır! Hala vazgeçmediyse, derhal onu alnından (perçeminden) yakalarız; نَاصِيَةٍ كَاذِبَةٍ خَاطِئَةٍ ﴿١٦ 16) O pek sahtekar, bir o kadar da günahkar (yalancı) perçeminden;

28 فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ ﴿١٧
ALAK SURESİ فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ ﴿١٧ 17) (Şimdi ya da mahşerde) o, gidip meclisini (taraftarlarını) çağırsın, سَنَدْعُ الزَّبَانِيَةَ ﴿١٨ 18) Biz de zebanileri çağıracağız.

29 كَلَّا لَا تُطِعْهُ وَاسْجُدْ وَاقْتَرِبْ ﴿١٩
ALAK SURESİ كَلَّا لَا تُطِعْهُ وَاسْجُدْ وَاقْتَرِبْ ﴿١٩ 19) Hayır! Hayır! Sakın ha! Sen O (azgın) insana uyma; (Rabbine) secde et ve (yalnızca O’na) yaklaş!.....

30 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
1) OKU yaratan Rabbin adına; IKRA’ (OKU) Neyi Okuyacak? Okunacak olan nedir?

31 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
1) OKU yaratan Rabbin adına; Türkçe’de OKU Tilavet Kıraat Tertil Dilin Okuması Aklın Okuması Kalbin Okuması

32 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
1) OKU yaratan Rabbin adına; IKRA’ Düşünceni Harekete Geçir. Bir şeylerin Farkına Var. Daha farklı bir bakışla düşünceni yenile. Farkında olarak oku. Yeni bir bakışla oku.

33 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
1) OKU yaratan Rabbin adına; IKRA’ Kalbine yazılan vahyin ışığında Hakikatin parçaları arasında bağ kur. Parçaların bütüne aidiyetinin illet ve hikmetini düşün. Varlığı Allah Merkezli bir okumaya tabi tut. Varlığı Allah’a referansla anlamaya çalış. Allah’tan bağımsız bir okuma yapma.

34 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
İnsan Kitabı Kainat Kitabı اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١ 1) OKU yaratan Rabbin adına; Hadisat Kitabı Allah’lı OKU Neyi OKU Henüz okuyacak ayet yok Kur’an Yer Gök

35 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
1) OKU yaratan Rabbin adına; BİSMİ Yemin manasında; Yaratan Rabbinin adına yemin ediyorum. OKU. Sebebiyet manasında; Yaratan Rabbinin adı sebebiyle (adına) oku.Yaratan Rabbinin aşkına oku. Zaitlik manasında; Yaratan Rabbinin adını oku. Yarattığı şeylerde kafa yorarak O’nu bul. İle manasında; Okumanı Allah’ın yüceliğine bağla.

36 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
1) OKU yaratan Rabbin adına; BİSMİ RABBİKE Rabbinin adı ile oku. Allah ile ilişkilendirerek oku. Allah’tan bağımsız bir okuma yapma. Rabbinin yüceliğinin farkında olarak oku. O’nun yüceliğini keşfetmek için oku. Okumanı Allah’ın yüceliğine bağla.

37 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
1) OKU yaratan Rabbin adına; İlk Ayette Niçin Allah Lafzı Kullanılmadı ? Niçin RAB? Allah’ın, Rasülünü sahiplendiğini göstermek için. Ona moral ve motivasyon vermek için. Ben Senin Rabbinim, Sen ise bir kulsun. Onun aşırı yüceltilmesine engel olmak için. Rabbin seni seçti. Sen Sıradan bir insan değilsin.

38 اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١
1) OKU yaratan Rabbin adına; Ellezi Halag – O ki, Yarattı Maksadı Nedir? Niçin bu sıfatı kullandı? Yaratılan her şey yaratanını haykırır. Yaratılan varsa yaratan vardır. Bilinen ve ortak kabullerle diyaloğa başlayın (Eğitimin İlkesi). Yaratılanı düşünerek yaratana ulaş.

39 خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ ﴿٢
2) O insanı alak’tan (sevgi ve alâkadan) yarattı Okumaya İnsan Kitabından başla. Okumaya insandan başla. Allah, insanı şefkat hamuruyla yoğurup yaratmıştır. Yaratan Rabbinin adını kendinde düşün. Yaratan Rabbini, yarattığı şeylerde düşün. İnsanın yaratılışı üzerinde düşünmek bir hobby değil bir emirdir.

40 اِقْرَاْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُ ﴿٣
3) Oku! Zira Rabbin en büyük kerem sahibidir; Eğer Böyle Okursan Rabbinin Herhangi Bir karşılık, Beklemeden Sınırsızca Veren Olduğunu Göreceksin. Bilgiyi Verenin O Olduğunu Göreceksin. O’nun, insana bilmediklerini Öğreten olduğunu Göreceksin.

41 اِقْرَاْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُ ﴿٣
3) Oku! Zira Rabbin en büyük kerem sahibidir; اَلَّذٖى عَلَّمَ بِالْقَلَمِ ﴿٤ 4) O, insana (bilgiyi) kalemle (kaydetmeyi) öğretti. (O, insana kalemle yazmayı öğretendir) عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ ﴿٥ 5) O, insana bilmediklerini öğretti. (O, insana bilmediklerini bildirendir)

42 اِقْرَاْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُ ﴿٣
3) Oku! Zira Rabbin en büyük kerem sahibidir; El-Ekrem; Kullarına karşı son derece cömert ve lutufkardır. Kalemle bir şeyler öğrenebilme yeteneğinin insana bahşedilmiş olması, Allah’ın insanlığa yönelik en önemli lütuflarındandır .

43 اِقْرَاْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُ ﴿٣
3) Oku! Zira Rabbin en büyük kerem sahibidir; Gerçek cömert – Cömertliğin Göstergleri; İnsanı öğrenebilen bir varlık olarak yaratması. İnsanı Yetiştirmesi. Kalemi kullanmayı öğretmesi ……. İnsanın, bilmediği her şeyi bilebilme özelliğinde dizayn edilmesi Vahiy ve peygamber göndermesi.

44 Alleme = 3 defa gelmiştir.
اَلَّذٖى عَلَّمَ بِالْقَلَمِ عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ 4) O insana (bilgiyi) kalemle (kaydetmeyi) öğretti. (O, insana kalemle yazmayı öğretendir) 5) O insana bilmediklerini öğretti. (O, İnsana bilmediklerini bildirendir) Alleme = 3 defa gelmiştir. İnsan türüne Allah bilmediklerini öğretti …… İnsan, başlangıçta hiçbir şey bilmediği, içi boş geldiği, tecrübelerle doldurulduğu algısını reddediyor. Allah insanı, kendini ifade edebilme özelliğiyle yarattı . Allah’tan bağımsız bir bilgi ve bilim alanı yoktur .

45 كَلَّا اِنَّ الْاِنْسَانَ لَيَطْغٰى ﴿٦ اَنْ رَاٰهُ اسْتَغْنٰى ﴿٧
6) Gerçek Şu ki; İnsan azar, اَنْ رَاٰهُ اسْتَغْنٰى ﴿٧ 7) Kendi kendine yettiğini sandığında! (Kendini yeterli gördüğünde) Kendisini yeterli gördüğü için insan azar. Hayır, Hayır İş sizin Sandığınız Gibi değil. Asla böyle Değil. Önceki Cümlelerin Tersi bir Anlam var. Tenbih Edatı Uyarıcı bir Anlam Sıra dışı bir sunum mesajı Var. Hakikat Şu ki. Dikkat edin… Kella Gerçek Şu ki ……. Hakikat Şu ki …….

46 كَلَّا اِنَّ الْاِنْسَانَ لَيَطْغٰى ﴿٦ اَنْ رَاٰهُ اسْتَغْنٰى ﴿٧
6) Gerçek Şu ki; İnsan azar, İnsan Niye Azar اَنْ رَاٰهُ اسْتَغْنٰى ﴿٧ 7) Kendi kendine yettiğini sandığında! (Kendini yeterli gördüğünde)

47 اَنْ رَاٰهُ اسْتَغْنٰى ﴿٧ Hiçbir işine Allah’ı karıştırma
7) Kendi kendine yettiğini sandığında! (Kendini yeterli gördüğünde) Kendi Kendine Yettiğini Zannetmenin belirtileri Allah’a İhtiyacının Olmadığını Düşünmek Yaratılışını Ve yaratılanları Allah’lı bir Okumaya Tabi Tutmamak. Hiçbir işine Allah’ı karıştırma İhtiyacı hissetmemek

48 اَنْ رَاٰهُ اسْتَغْنٰى ﴿٧ اِنَّ اِلٰى رَبِّكَ الرُّجْعٰى ﴿٨
7) Kendi kendine yettiğini sandığında! (Kendini yeterli gördüğünde) Kendi Kendine Yettiğini Zannetmenin belirtileri Sahip Olduğu Bilginin Kendisine Ait Olduğunu Düşünmeye Başlamak İkram Edenin Rabbi Olmadığını Düşünmeye Başlamak اِنَّ اِلٰى رَبِّكَ الرُّجْعٰى ﴿٨ 8) Oysa dönüş, sadece ve sadece Rabbinedir; Rabbine döneceğini Unutmak.

49 اَرَاَيْتَ الَّذٖى يَنْهٰى ﴿٩ engellemeye çalışanı bir düşün,
AZGINLIĞIN NETİCESİ اَرَاَيْتَ الَّذٖى يَنْهٰى ﴿٩ 9) (Onu) men edeni, engellemeye çalışanı bir düşün, عَبْدًا اِذَا صَلّٰى ﴿١٠ 10) Dua ederken / (Namaz kılarken) bir kulu!

50 اَرَاَيْتَ اِنْ كَانَ عَلَى الْهُدٰى ﴿١١
AZGINLIĞIN NETİCESİ اَرَاَيْتَ اِنْ كَانَ عَلَى الْهُدٰى ﴿١١ 11) (Ey Nankör insan) Bir düşün. Ya o, (ibadeti engellenen kişi) doğru yolda ise, اَوْ اَمَرَ بِالتَّقْوٰى ﴿١٢ 12) Yani takvayı emrediyorsa,

51 اَرَاَيْتَ اِنْ كَذَّبَ وَتَوَلّٰى ﴿١٣
AZGINLIĞIN NETİCESİ اَرَاَيْتَ اِنْ كَذَّبَ وَتَوَلّٰى ﴿١٣ 13) Düşündün mü hiç, ne dersin: eğer o (men eden kişi, gerçeği) yalanlıyor ve doğru yoldan yüz çeviriyorsa (hali nicedir)! اَلَمْ يَعْلَمْ بِاَنَّ اللّٰهَ يَرٰى ﴿١٤ 14) (Bu adam) Allah’ın, onun yapmakta olduğu Engellemeyi gördüğünü bilmez mi!

52 Anlam ve Ahlaktan kopmuş, Sorumsuz Bir Hayat ister.
Azgınlığın Neticesi O kişi; Dinin Sosyal Hayatta Görünür Kılınmasına Engel olur Sosyal Hayatı Allah’tan Koparır. (Kamusal Alan) Anlam ve Ahlaktan kopmuş, Sorumsuz Bir Hayat ister.

53 كَلَّا لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ لَنَسْفَعًا بِالنَّاصِيَةِ ﴿١٥
15) Hayır, hayır! Hala vazgeçmediyse, derhal onu alnından (perçeminden) yakalarız; Akıbet

54 نَاصِيَةٍ كَاذِبَةٍ خَاطِئَةٍ ﴿١٦
16) O pek sahtekar, bir o kadar da günahkar (yalancı) perçeminden; Akıbet Günahkar yüzünü sakladığı Maske gibi kullandığı Perçeminden yakalanmak.

55 فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ ﴿١٧
ALAK SURESİ فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ ﴿١٧ 17) (Şimdi ya da mahşerde) o, gidip meclisini (taraftarlarını) çağırsın, سَنَدْعُ الزَّبَانِيَةَ ﴿١٨ 18) Biz de zebanileri çağıracağız.

56 كَلَّا لَا تُطِعْهُ وَاسْجُدْ وَاقْتَرِبْ ﴿١٩
19) Hayır! Hayır! Sakın ha! Sen O (azgın) insana uyma; (Rabbine) secde et ve (yalnızca O’na) yaklaş! Ne Yapmalıyız? Böylesi Azgınlara Uymamak (Zorbalara Teslim Olma) Rabbine Uymak ve Sadece O’na Boyun Eğmek. (Tam bir Teslimiyet) O’na yaklaşmak için Gayret sarf etmek.

57 كَلَّا لَا تُطِعْهُ وَاسْجُدْ وَاقْتَرِبْ ﴿١٩
19) Hayır! Hayır! Sakın ha! Sen O (azgın) insana uyma; (Rabbine) secde et ve (yalnızca O’na) yaklaş! Ne Yapmalıyız? Onların Gücünden Korkmama- lıyız Onların Fiziksel Görünüşlerine Aldanmamalı yız Onlara boyun eğmemeliyiz…


"16.11.2012." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları