Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Bilgi Teknolojileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Bilgi Teknolojileri"— Sunum transkripti:

1 Temel Bilgi Teknolojileri
TBT Temel Bilgi Teknolojileri

2 Dersin Amacı Bilgisayarın çalışmasını anlamak, sistem kurulumu anlamak, Windows XP işletim sistemini kullanabilmek Temel Ofis yazılımlarını (Word, Excel PowerPoint) kullanabilmek Internet ile ilgili bilgi sahibi olmak

3 GİRİŞ BİLGİSAYAR NEDİR? BİTLER VE BAYTLAR KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR
BELLEK,DİSKLER VE SÜRÜCÜLER BİLGİSAYAR VE SAĞLIĞIMIZ

4 BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar,kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapan;yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen;sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektronik bir makinedir. veri bilgisayar bilgi

5 Bilgisayarın özellikleri
İşlem yaparken hızlıdırlar. Yorulmazlar. Sıkılmazlar. Programlanabilirler. Kendi başlarına bir iş yapmazlar.

6 BİLGİSAYARIN KULLANILDIĞI ALANLAR
Ticari sahada Eğitimde Bankacılıkta Tıpta Bilimsel araştırmalarda Grafik uygulamalarında Resmi dairelerde

7 BİLGİSAYAR UYGULAMA ALANLARI
Mimarlar çizimlerinde eğitmenler derslerinde mühendisler modellerini üretmekte iş dünyası; grafik, satış analizi, ileriye dönük tahminler, proje yönetimi, üretim planlama, yatırım gibi konularda Havayolları, iniş kalkış saatleri, uğrak yerleri ve uçuş programlarını düzenlemek, rezervasyon ve idari bilgiler için Trafik kontrol sisteminde gecikmeleri minimum seviyeye indirmek, trafik akışında optimalliği sağlamak amacıyla perakende satış uygulamalarında, stok kontrol işlemlerinde Kütüphanelerde kitap ödünç verme işlemlerinin yürütülmesi ve takibi amacı ile

8 BİLGİSAYAR UYGULAMA ALANLARI
Turizm sektöründe rezervasyon ve tanıtım amacı ile Hastanelerde hasta takibi, hastaların durumları, kuruluşun mali tablosunu güncel bir şekilde takip etmek için İş yerlerinde müşterilere ait bilgileri depolamak, yazışmalarda etiket basmak, muhasebe işlemlerini yürütmek amacı ile Güvenlik unsurunun ön plana çıktığı kuruluşlarda ses, görüntü ve parmak izlerinden tanıma amacı ile Oyun oynamak için Grafik Uygulamaları için: Tıpta bilgisayarlı tomografi İmalat alanında CAD/CAM uygulamaları …………………………………..

9 Bilgisayar iki ana unsurdan oluşur
1)Bilgisayar Donanımı -Bilgisayarların fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir.Bunlar; Ekran Klavye Sabit disk Fare Yazıcı Bellek Mikro işlemci Tarayıcı….

10 2) Yazılım Bilgisayarın görevini yerine getirebilmesi için ona verilen tüm bilgiler ve komut listeleridir.Farklı tüm komut listelerine program denir.

11 Bilgisayar Çeşitleri:
1.Main-frame bilgisayarlar : 250 den fazla kişinin aynı anda terminaller aracılığıyla kullanabildiği çok kullanıcılı büyük bilgisayar sistemleridir. İşlem gücü oldukça yüksektir. Genellikle büyük şirketlerde, bilgi işlem merkezlerinde, araştırma kurumlarında ve üniversitelerde kullanılırlar. 2. Midi (orta) bilgisayarlar : Main-frame bilgisayarlarla aynı işlevi gören daha küçük bilgisayar sistemleridir. Kullanıcı sayısı 250 ye kadar çıkabilmektedir. Orta boy işletmeler tarafından tercih edilirler 3. PC (Personal Computer) : Kişisel bilgisayarlar.

12 İÇERDE NELER OLUYOR Kontrol birimi Bilgisayar girdi Aritmetik birimi
ile beslenir. Aritmetik birimi kontrol birimi Bellek İşlenmiş veri

13 3 TEMEL İŞLEM İŞLEME GİRİŞ ÇIKTI FARE KLAVYE SES KARTI MODEM SCANNER
CD/DVD MİKROFON İŞLEMCİ CHIPSET VERİYOLLARI GENİŞLETME SLOTLARI BELLEK PİL MONİTÖR PRİNTER FAX MODEM SES KARTI SPEAKER

14 Chipset Yonga seti (chipset) ana kartın "beynini" oluşturan entegre devrelerdir. Bunlara bilgisayarın trafik polisleri diyebiliriz: işlemci, önbellek, sistem veri yolları, çevre birimleri; kısacası PC içindeki her şey arasındaki veri akışını denetlerler. Veri akışı, PC'nin pek çok parçasının işlemesi ve performansı açısından çok önemli olduğundan, yonga seti de PC'nizin kalitesi, özellikleri ve hızı üzerinde en önemli etkiye sahip birkaç bileşenden biridir.

15 Veri Yolu Veri yolu, bilgisayarın farklı bileşenleri arasında İletişimi (örneğin ses kartı ve işlemci arasındaki iletişim) sağlamak amacıyla kullanılan kanallara verilen addır. ISA (Industry Standart Architecture) teknolojisi, 8 ve 16 bit'lik hızlara sahiptir. PCI (Peripheral Component Interconnection) veri yolu ise 32 ve 64 bit'e kadar ulaşmaktadır. Bunun anlamı, PCI'ın ISA'ya oranla daha gelişmiş ve daha hızlı olduğudur.

16 Merkezi İşlem Birimi Merkezi İşlem Birimi(CPU)
Giriş Birimi 5+3 Çıkış 8 RAM Bellek 5,+,3,8 Kontrol Birimi (Control Unit) Artimetik ve Mantık Birimi(Aritmetical Logical Unit) 5+3=8 Depolama Birimi (8) (Bellek(Harddisk,disket,cd…)) Merkezi İşlem Birimi(CPU) (Central Processor Unit)

17 BİLGİSAYARI TANIYALIM
MONİTÖRLER -Ekran kartından gelen görüntü bilgisini ekrandan yansıtmakla görevlidirler. -Sadece ekran kartının emirleri doğrultusunda görüntüyü oluştururlar. -İşlemciden tamamen bağımsızdırlar. -Günümüzde en yaygın kullanılan monitörler VGA monitörlerdir.

18 KLAVYE Bilgi girişi yapılan en yaygın girdi aygıtıdır.
Klavye düğme sıralanışına göre: a)F klavye:Türkçe doküman yazanlar için uygundur.Daktilo ile çok benzerdir. b)Q klavye:En çok kullanılan klavye modelidir.İngiliz diline göre dizayn edilir.

19 Klavye

20 MOUSE Klavyeden sonra bilgisayarda kullanılan en yaygın girdi aygıtıdır. Klavyeye nazaran daha basittir. Windows 95 işletim sistemi ile birlikte yaygınlaşmaya başlamıştır. Fare;hareket ve algılama metotları bakımından mekanik ve optik fare olarak ayrılır. Diz üstü bilgisayarlarda fare işlevi bilgisayar üzerine yerleştirilmiş ve elle kullanılan touchpad veya trackball tarafından yerine getirilmektedir.

21 Hareket Görevi Tıklamak : Farenin sol düğmesine bir kez basıp bırakmak. Çift Tıklamak : Farenin sol düğmesine iki kez seri şekilde basıp bırakmak. Sağ Tıklamak: Farenin sağ tuşuna bir kez basıp bırakmak.

22 Sürükle ve Bırak Ekran üzerinde herhangi bir nesneyi bir yerden bir yere taşımak için; Fare imleci istenilen nesnenin üzerine konumlandırılır. Farenin sol yada sağ tuşu basılı tutulur. Nesne istenilen yere fareyi hareket ettirerek taşınır. İstenilen yere gelindiğinde farenin basılı olan tuşu bırakılır.

23 YAZICILAR Bilgisayardaki bilgilerin basılı bir kopyasını almamızı sağlar. Bilgisayardan elde edilen çıktıları kağıt üzerine yazan elektronik baskı birimidir. Üç çeşit yazıcı vardır. -nokta vuruşlu yazıcılar -mürekkep püskürtmeli yazıcılar -lazer yazıcılar

24 PLOTTER [ÇİZİCİ] Ekranda olan çizim ve grafikleri basmada kullanılan çıktı aygıtıdır. Genellikle mühendislik ve mimarlıkta kullanılır.

25 SCANNER [TARAYICI] Kağıt üzerinde bulunan resimleri, fotoğrafları yazıları bilgisayarın belleğine gönderir.

26 HOPARLÖR,KULAKLIK, MİKROFON
Çok değişik tip ve dizayn edilmiş kulaklık ve mikrofon seçenekleri mevcuttur. Ayrı ayrı satın alma imkanı olduğu gibi kulaklık ve mikrofonun birarada olduğu modellerde vardır. Makinenin ses kartına takılır. Aynı şekilde hoparlörde ses dinlemek için yine ses kartına takılır.

27 SUNU CİHAZI [PROJEKSİYON CİHAZI]
Bir bilgisayar ile ders anlatırken veya konferans verirken ekrandaki bilgilerin bir zemine yansıtılması. Data Show cihazı ile olmaktadır. Ekran kartı çıkışına takılır.

28 WEB KAMERA Web kameralar doğrudan USB aygıtına ya da kendi arabirim kartı ile bilgisayara takılabilen modellerden oluşan bu aygıtlar bilgisayarın dış ortamdan görüntü almasını sağlar ve yazılımla desteklenmek zorundadırlar.

29 JOYSTİC Joystic, bilgisayarın oyun portuna takılır ve oyun oynamada kolaylık sağlar.

30 BİTLER VE BAYTLAR Bir bilgisayarın içindeki veriler ve komutlar sayı olarak saklanır ve işlenir.Birçok bilgisayar sadece iki sayı kullanır:0 ve 1.Buna ikili kod adı verilir. 0 ve 1’e ikili sayı sistemi ya da kısaca bit denir.

31 BİTLER VE BAYTLAR Bilgisayarın içinde 0 ve 1 sayıları çok küçük elektronik devreler üzerinde elektrik vurumu olarak kaydedilir. Bir devre bir elektrik vurumu taşıyorsa 1,taşımıyorsa 0’dır.

32 BİTLER VE BAYTLAR Bit Bayt
Sekiz bitlik seriler halinde saklanan bilgisayar verisi parçalarına bayt denir B Harfi bayta olarak çevrilir. B harfi Bit Bayt

33 BİTLER VE BAYTLAR BYTE = 8 Bit
1 Bit 0 ya da 1'den (kapalı devre=0, açık devre=1) oluşur. 1 BYTE 1 karakterdir. 1024 BYTE = 1 KiloByte'dır. (KiloByte = KB) 1024 KB = 1 MegaByte'dır. (MegaByte = MB) 1024 MB = 1 GigaByte (GigaByte = GB) 1024 GB = 1 TeraByte (TeraByte = TB

34 Resimleriyle birlikte her türlü kitap Kütüphane dolusu kitap
Bilgi depolama… Resimleriyle birlikte her türlü kitap Yota Zeta Exa Peta Tera Giga Mega Kilo HERŞEY ! Sinema Kütüphane dolusu kitap Kitap Resim

35 KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR
Kişisel bilgisayarın ana parçalarından bazıları Genellikle PC denir. Masa üstüne sığan ve bir kişi tarafından kullanılan bilgisayarlardır. Kişisel bilgisayarlar küçük oldukları ve bir anaçatı bilgisayarın(büyük ve pahalı bil.)yüzde birinden daha ucuza mal oldukları için çok popüler oldular. Monitör Sistem birimi bilgisayarın İşlemci birimini içeren parçası Disket sürücü Sabit disk sürücü Fare ekrandaki imleci oynatması için MİB’e sinyal yollayan bir aygıttır. Klavye

36 İlk bilgisayardan önce 

37 ABACUS M.Ö. 600 'de hareketli parçalara sahip ilk hesap makinesi.

38 1940-1955 1.Kuşak Vakum tüpleri , birbirleri ile baglanan kablolar
ENIAC

39 Kuşak 1943 yılında Pennsylvania Üniversitesinden J. P.Erkert'ın ilk işlevsel bilgisayar olan 30 ton ağırlığındaki ve saniyede işlem yapan ENIAC [Electronic Numerical Integrator And Calculator] (Elektronik Sayısal Doğrulayıcı ve Bilgisayar)'ı yaptı. ENIAC, 30 ton ağırlığında; 9x15=135 metrekarelik bir odayı doldurmakta; hesaplama vurumları 1500 elektromekanik röleden (yolvericiden) geçip den çok radyo lambasından akmaktaydı. ENIAC'ı çalıştırmak için watt enerji gerekliydi. ENIAC, yalnızca 80 karaktere eş veri saklayabiliyordu. Lambalaların hepsi çalıştığında, mühendis ekibi bir problemi çözmek için 6000 kabloyu elle fişe takarak ENIAC'ı kuruyorlardı.

40 ENIAC

41 ENIAC

42 ENIAC

43 Kuşak Vakumlu tüplerin yerini transistörler aldı. Bilgisayarların hacimleri küçüldü, maliyeti düşürüldü ve hızları yükseldi. Bu tür bilgisayarlar ilk olarak Burroughs firması tarafından Amerikan Hava Kuvvetleri için üretildi. İşte bu dönemlerde ilk işletim sistemleri ortaya çıkmaya başladı.

44 1955-1965 2.Kuşak (2) Programlama Dilleri:
Fortran veya assembler (Kartlar). Kullanım alanları: Bilimsel hesaplamalar Veri İşleme

45 1965-1980 3.Kuşak (1) Entegre devrelerin kullanıldığı dönemdir
Bildiğimiz anlamda ilk işletim sistemleri bu dönemde geliştirilmeye başlandı Multics (Multiplexed Information and Computing Service) 1965 Artık sistemler aynı anda birkaç problemi çözebiliyordu

46 Kuşak (2) IBM 360 serisi Bell Laboratuvarlarında Thompson ve Ritchie tarafından Unix Geliştirildi (1973) 1973 yılında C dili geliştirildi

47 Kuşak (3) Dennis Ritchie (standing) and Ken Thompson begin porting UNIX to the PDP-11 via two Teletype 33 terminals.

48 Kuşak Modern Bilgisayarlar diyecebileceğimiz Bilgisayarlar ortaya çıktı. Bu bilgisayarlarda Mikrochipler kullanılıyordu. IBM 8086

49 Beşinci Kuşak Bilgisayarlar(..-..)
Yapay zeka yapma yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

50 İşletim Sistemleri 1970 lerde Unixler 1984 Apple Macintosh OS
1990 Windows 3.0 1991 Linux 1995 Windows 95 1998 Windows 98 2000 Windows 2000 Windows XP Windows Vista Windows 7 … ???

51 Donanım

52 Kasa ve Güç Kaynağı Bilgisayarda içerisine anakart ve anakart üzerine doğrudan takılan donanımlar ile disket sürücü, sabitdisk vb sürücülerin yerleştirildiği metal veya metal-plastikden yapılmış kutulardır. Güç kaynağı ise kasa içerisinde bulunan ve bilgisayarın diğer donanımlarına gereken elektrik enerjisini gönderen cihazlardır.

53 Bilgisayar kasasının genel görünüşü

54 KASA İÇERİSİNDEKİ BİLEŞENLER

55 BIOS (Basic Input/Output System; Temel Giriş/Çıkış Sistemi), bilgisayarın ilk açılma işlevini yerine getiren yazılımdır. Bu yazılımın temel görevi, bilgisayarı diğer donanım ve yazılımların çalışmasına hazır hale getirmektir. Bu işleme de denir.

56

57 USB (Universal Serial Bus) Seri Bağlantı Noktası
Anakart üzerinde bulunan seri ve paralel port sayısı sınırlı olduğundan dolayı fazladan cihaz bağlanmak istenildiği durumda meydana gelebilecek ihtiyacı karşılamak için geliştirilmiş bir bağlantı noktası türüdür. Son yıllarda gerçekleştirilen USB(Universal Serial Bus/Evrensel Seri Veri Yolu) ise hemen hemen tüm harici bileşenlerin bağlanmasında kullanılabilir. Yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan USB portunun seri ve paralel portlardan üstünlüğü daha hızlı olmaları ve cihazların üzerinde bulunan USB yuvaları sayesinde birden çok cihazın aynı anda kullanımına izin vermesidir.

58 Merkezi İşlem Birimi (CPU)
Bilgisayara girilen verilerin üzerinde işlem yapıldığı ve bilgisayarın bütün birimlerinin yönetildiği, matematiksel hesaplamaların yapıldığı ve koordinasyonun sağlandığı birimdir. Bilgisayarlar mikro işlemcisinin modeline göre isimlendirilirler.

59 PC pazarında INTEL İşlemcileri…
Intel® Pentium®, Intel® Pentium® II, Intel® Pentium® III, Intel® Pentium® IV Intel® Pentium® D Intel® Core 2® Duo Intel® Core 2® Quad yer almışlardır.

60 Merkezi İşlem Birimi (CPU)(2)
CPU'nun görevleri Bilgisayara girilen veri ve komutları yorumlar. Monitör, yazıcı vs. çıkış aygıtlarına bilgi gönderir. Aritmetik ve mantık birimi olarak adlandırılan bir alanda aritmetik ve mantıksal işlemler yapar.

61 Merkezi İşlem Birimi (CPU)(3)

62 SES KARTLARI Ses kartları bilgisayarlarda dijital olarak üretilen ses bilgisinin hoparlörlere aktarımını gerçekleştiren veya analog olarak dış ortamdan alınan sesleri dijital olarak bilgisayarda depolamaya yarayan bir donanımdır. 1989 yılında Creative laboratuarlarında geliştiren Creative Labs SoundBlaster® ses kartı piyasaya sürüldü. Daha sonra birçok firma ses kartı üretimine başladı.

63 Modem Modem sözcüğü, modulator / demodulator sözcüklerinin kısaltmasıdır. Dahili (Internal) ya da Harici (External) olarak bilgisayara bağlanabilen, bilgisayarlar arası iletişimi sağlayan donanım gerecidir. Bilgisayardaki dijital verileri (sayısal kod), analog verilere (sese) çevirerek, karşı bilgisayardaki diğer modeme iletir. Diğer modem de analog verileri dijital verilere çevirerek iletişimi tamamlar .Modemin veri yollama ya da alma hızı, saniyedeki bit sayısıyla (bps) ölçülür. Örnek 56 kbps hızındaki bir modem, teorik olarak, saniyede 56 kb veri gönderebiliyor ve alabiliyor demektir. Modem İletişimi Harici Modem

64 Güç Kaynağı (Power Suply):
Güç kaynağının görevi  elektriği doğru akıma çevirerek bilgisayar sisteminin çalışması için gerekli gücü sağlamaktır. Bilgisayarda ana kart üzerindeki parçalar,hard disk ve disket sürücüler için gerekli olan enerjiyi güç kaynağından sağlarlar.Isınma sorunu ile karşılaşmamak için soğutucu fan kullanılır.

65 Bilgisayarın bilgilerinin saklandığı yere bellek denir.
Her bilgisayarın iki tip belleği vardır.Bunlar: -SALT OKUNUR BELLEK(Read-Only Memory, ROM) -RASGELE ERİŞİMLİ BELLEK(Random Access Memory,RAM

66 RAM BELLEK Bilgisayar açık olduğu sürece veri ve komutları saklar.
Geçici bir bellektir. Bilgisayar kapatıldığında içindeki tüm veriler kaybolur.

67 ROM BELLEK Bilgisayarın nasıl çalışacağını söyleyen programların kaydını tutar. ROM’daki programlar sadece okunabilir. Komutlar değiştirilemez. Bilgisayar kapatıldığında silinmezler.

68 DİSKLER VE SÜRÜCÜLER Diskler:Bilgisayarınız kapandığında RAM’daki bilgiyi kaybetmemek için onu bir diske kaydetmelisiniz. Manyetik diskler:Üzeri manyetik bir madde ile kaplanmış plastik ya da metal,yuvarlak parçalardır.RAM’da vurumların varlığı ya da yokluğu olarak saklanan veri,bu disklerde manyetik ve manyetik olmayan alan olarak saklanır. Disk sürücü adı verilen bir aygıt diski döndürürken, okuma/yazma kafaları diskin üzerindeki veriyi okur ve yazar.İki tip manyetik disk vardır :disketler ve sabit diskler.

69 DİSKETLER Disketler bükülebilir plastikten üretilmiştir.
Üzerleri genellikle kalın plastik bir kapla örtülüdür. Disketleri disket sürücüye kendiniz takar ve çıkartırsınız. Bugün kullanılan disketler 3,5 inçliktir ve 1.44 MB kapasiteye sahiptirler.

70 Disketi bilgisayara takmak
Disket, etiketli yüzü üste, kayar pencereli kısmı öne gelecek şekilde sürücüye takılır.

71 SABİT DİSKLER Sabit diskler metalden yapılmıştır.
Bilgisayarın içine yerleştirilmişlerdir. Disketlerin yaptıklarının aynısını yaparlar. -Ancak; -Daha fazla veri kaydederler, -Daha hızlı dönerler.

72 SABİTDİSKİN BÖLÜMLERİ

73 MANYETİK TEYPLER Diskler gibi,bantlarda manyetik demiroksitle kaplıdır. Bantlar disketlerden daha ucuzdur. Kullanımları daha yavaştır.

74 Flash Bellekler Flash bellek teknolojisi 1980'lerde Toshiba tarafından icat edildi. Flash Bellekler, güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen bir bellek çeşididir. Flash belleklerin yapısı RAM'lere, kullanımı Hard Disk'lere benzer. Flash belleklerin yapısı mekanik değildir; elektroniktir. İçerisinde hareket eden bir parça yoktur. Hareket eden parça olmamasından dolayı hassasiyet değerleri yüksek değildir ve özellikle mobil alanda kullanımları çok yaygındır. Ayrıca MP3 Player'larda, cep telefonlarında, el bilgisayarlarında, dijital fotoğraf makinalarında ve dijital görüntü aygıtlarında yaygınca kullanılırlar.

75 BİLGİSAYAR YAZILIMLARI
Kullanımı Serbest Olan Yazılımlar (Public Domain): Kullanımı herkese açık olan yazılımlardır. İsteyen istediği kadar kullanabilir. İstediği kadar kopyalayıp dağıtabilir. Paylaşılabilir Yazılımlar (Shareware): Copyright'lı yazılımlardır. Yalnız belirli bir süre (15 gün, 1 ay, 2 ay gibi) deneme amaçlı olarak kullanılabilir. Sürekli kullanım hakkı için belirli bir miktar parayı (10-40 $) kayıt ücreti olarak ödemek gerekir. İşletim Sistemi (Operating Sistem): Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayan programlardır. Bilgisayar sisteminin tüm hareketlerini denetler. Sistemde bulunan MİB, ana bellek vb. kaynakları yönetir. Windows (3.1, 95, 98, XP, Vista, 7) Windows NT MAC OS, UNIX, LINUX …

76 Yararlı Programlar: İşletim Sistemi ile verilen format, sıkıştırma, kurtarma vb.
Aygıt sürücüleri (Device Driver): Çevre birimlerinin çalışması için bilgisayara yüklenen programlar. Programlama Dilleri: Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama dili denilir. Yazılan kaynak kod program derleyici veya yorumlayıcı tarafından bilgisayar diline çevrilir. Programlama dillerinden bazıları C, Pascal, Delphi, Java, Visual Basic, Visual C… Uygulama Programları : Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere üretilmiş yazılımlardır. Örneğin, okul yönetim sistemi programları, muhasebe programı, bilgisayar oyunları, programlama dilleri derleyicileri vb. * Uygulama yazılımları belirli uygulamaları çalıştırırlar. Bilgisayarın çok amaçlı olmasına olanak tanırlar. Kelime işlemci (word processor) yazılımları mektup, günlük plan, ders notu hazırlamada; tablolama programları öğrenci not ortalaması hesaplama, maaş bordrosu yapmada; veri tabanı yazılımı, öğrenci bilgilerinin saklanması, bulunması, güncellenmesi, düzenlenmesi ve rapor oluşturulmasında kullanılırlar.

77 Uygulama Programları Programlama dillerinden bir tanesi kullanılarak belli bir uygulama için yazılan programlardır. Mesleki ve ticari yazılımlar LOGO, VEGA, ETA, NETSİS Bilimsel ve Mühendislik yazılımları SPSS, MINITAB, SAS, AutoCAD Grafik ve animasyon PHOTOSOP, 3DMAX, Veritabanı programları DBASE, MYSQL, ORACLE Kelime işlem WORD, WORDSTAR, Hizmet programları NORTON, WINZIP, WINAMP

78 Programlama Dilleri Uygulama ve sistem programlarını geliştirmek için kullanılan yazılımlardır. Bütün programlar, programla dilleri ile yazılırlar. Programla dillerini çeşitle özelliklerine göre sınıflandırılabilir. Ancak en çok kullanılan sınıflandırma şekli seviyelerine göre sınıflandırmadır. Seviye programla dilinin insan algılamasına olan yakınlığının bir ölçüsüdür.

79 Programlama Dilleri Assembly Fortran Basic Visual Basic Pascal C C ++
Borland Delphi KyLix PHP Perl .NET Java

80 Ticari yazılımlar: Muhasebe, tahmin yapma, proje yönetmede kullanılırlar.
Eğlence yazılımları: Oyun, ekran koruyucu Eğitim ve Başvuru Yazılımları: Bilgisayar Destekli Eğitim yazılımları, benzetim (simulasyon) yazılımları, elektronik ansiklopedi, atlas. Çokluortam (Multimedia) Yazılımları: Bilgisayar tabanlı medya ile bütünleşik olarak hazırlanırlar. Ses, video, animasyon, resim içerirler. Çokluortam ansiklopedileri bunlara örnektir. Yazılımlar donanıma uyumlu ise çalışır. İşletim sistemi ile yazılımlar uyumlu olmalıdır. Yazılımlar disket ya da CD_ROM kullanılarak kurulur. Yazılımları bilgisayara kurmak için ilk olarak genellikle SETUP (Windows 95 için), INSTALL (Windows 3.1 için), KUR (Türkçe yazılımlar için) çalıştırmak gerekir

81 Bilgisayar Dosyaları Veri: harfler, sayılar, grafikler
Bilgi: İşlenmiş veridir. Dosya: Saklanan verilerin veya programların ismi. Kaynak dosyalar: Çalışmadan önce makine diline çevrilmesi gerekmektedir. Örneğin pascal programlama dilinde yazılan bir programın çalışması için makine diline çevrilmesi gerekmektedir. Bunun içinde o dosyanın pascal programlama dili kurallarına uygun olarak yazılıp; pascal programlama dili derleyicisi tarafından derlenmesi gerekmektedir. Veri Dosyası: Üzerlerinde silme, ekleme, değiştirme yapılabilir. İçeriklerinin çıktısı yazıcıdan alınabilir veya başka birisine elektronik olarak postalanabilir. Yazılı1.doc. bir dökümandır. Bir kelime işlemcide yazılmıştır. O kelime işlemci çalıştırılmadan dökümanın içi görülemez. Kelime işlemci çalıştırıldıktan sonra içine girilip, değiştirme, düzeltme, silme ve ekleme yapılabilir. Yazıcıdan çıkışı alınabilir.

82 Bilgisayar Okuryazarlığı
Bilgisayar okuryazarlığı, bir insanın bilgisayarı artık klasikleşmiş birtakım işler için kullanabilmesi ve bilgisayar teknolojisi kullanılan diğer sistemleri kullanmaya kolayca adapte olması demektir.

83 Bilgisayar okuryazarı bir insan;
Kişisel bilgisayarları fazla zorlanmadan kullanabilmeli, bilgisayarlarda temel bazı işlemleri yapabilmelidir.

84 İnternet Bilgisayarlar, internet kullanmanın temel araçlarıdır. Artık standartlaşmış fonksiyonları ve farklı işletim sistemlerinde dahi olsalar, birbirine benzer çalışma prensipleri vardır.

85 İnternet’ten Her türlü bankacılık işlemleri Alışveriş Eğitim-Öğretim
TV,Gazete,Radyo Vs..

86

87 Bilgisayarın karşısında otururken şunlara özen göstermeliyiz.
Masa yüksekliği cm. Yüksekliği ayarlanabilir, sırtı bele uygun ve esnek bir ergonomik koltuk  Omuzlar rahat bırakılmış Dik oturulmuş ve sırt desteklenmiş Kollar yatay veya biraz yukarıda Dirsek ve eller düz bir çizgide Bacakların üst kısmı yatay Dizler 9 veya 110 derece açıda olmalı

88 Gözlerimizin sağlığı için:
Bilgisayar kullanmadan önce bir göz muayenesinden geçmeli, görme bozukluğu varsa mutlaka düzeltilmeli Ekrandan cm. uzakta oturmalı Ekranın üst kenarı ile göz hizasının aynı seviyede olmasına dikkat etmeli Kağıt tutucu kullanıyorsak bunu ekranla aynı hizada tutmalı Oda loş ışıklı, aydınlatma mumluk ve indirekt olmalı Işık ekrana dik açıyla gelmemeli Işık yansıma ve parlamaları önlemeli 15-20 dakikada bir kısa süre gözleri uzağa odaklayarak göz kaslarının dinlenmesi sağlanmalı.


"Temel Bilgi Teknolojileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları