Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR TERİMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR TERİMLERİ."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR TERİMLERİ

2 Veri ve komut kabul edebilen, bu komutlar doğrultusunda işlemler yapabilen araca bilgisayar denir.
Veri Bilgisayar Bilgiler

3 Masaüstü (desktop) bilgisayarlar:

4 Dizüstü bilgisayarlar (notebook, laptop): Defter büyüklüğünde olmalarına karşın masaüstü bilgisayarların yapabildiği tüm işlemleri gerçekleştirebilirler. Dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlardan biraz daha pahalıdır. Ayrıca bunların pil (batarya) ile çalışma süreleri2-3 saatle sınırlıdır.

5 Yazılım(Software): Bir bilgisayarın işe yaraması için gereken ve gerekebilecek programların tümüne birlikte verilen isimdir. Bir başka deyişle; yazılım, bir programlar topluluğudur (ya da bütünüdür.)

6 Donanım(Hardware):Bilgisayarın elektronik/elektromekanik ve mekanik aksamına verilen genel isimdir. Örneğin, bilgisayarın ekranı, klavyesi, entegre devre ve transistörleri, enerji kabloları, disk/disket sürücüleri, açma-kapama anahtarı, yazıcısı birer donanım unsurudur.

7 Donanımı vücudumuz,yazılımı ruhumuza benzetebiliriz
Donanımı vücudumuz,yazılımı ruhumuza benzetebiliriz.Vücudumuz nasıl ruhumuz oladan,ruhumuzda vücudumuz olmadan işe yaramazsa donanım ve yazılımda birbirine böyle bağlıdır.

8 İşletim sistemi:Temel görevi bilgisayar parçalarının birbirleriyle olan ilişkilerini düzenlemek, aralarında bilgi alışverişi yapabilmelerini sağlamaktır. Bu parçalar gözle gördüğünüz parçaları kapsadığı gibi, bilgisayarın kapağını açmadan göremeyeceğiniz parçaları da kapsar.

9 BİLGİSAYARIN DONANIM PARÇALARI

10 İŞLEVLERİNİ HEP BİRLİKTE İNCELEYELİM…

11 Klavye: Üzerinde harf, rakam ve sembolleri içeren tuşları bulunan ve tuşlara basıldığında bilgisayara komut girişini sağlayan birime denir. Klavyenin sol üst köşesindeki harf klâvyenin F ya da Q tipi olduğunu belirtir.

12 Fare (Mouse) :Fare göstergecinin hareketlerini kontrol etmek için kullanılan giriş birimidir.

13 Ekran:bilgisayarın çıkış birimidir
  Ekran:bilgisayarın çıkış birimidir. . Yaygın olarak köşeden köşeye (diyagonal) 12, 14, 15, 17, 19 ve 21 inçlik (1 inç = 2,54 cm) boyuta sahip renkli ekranlar kullanılmaktadır. Görüntü ayar düğmeleri Açma-kapama düğmesi

14 Yazıcı: Bilgisayardaki bilgilerin kâğıda yazdırılmasını sağlayan çıkış birimidir.

15 Tarayıcı (scanner):Resim ve yazı gibi unsurları bilgisayar ortamına aktarmaya yarayan giriş birimine tarayıcı denir.

16 Kamera (camera):Dış ortamdan alınan görüntülerin bilgisayara aktarılması için kullanılan araçtır. Kamera kullanılarak fotoğraf çekilebileceği gibi filmler de hazırlanabilir. Ayrıca internet üzerinden görüntülü iletişimde de kamera kullanılabilir.

17 Mikrofon (microphone):Ses kartı üzerinde bulunan giriş jakına takılarak çalıştırılan mikrofon ile bilgisayara ses kaydı yapılabildiği gibi internet üzerinden telefon görüşmesi ve sesli sohbet de gerçekleştirilebilir.

18 Kulaklık: Müzik dinlerken, oyun oynarken ya da sesli sohbet yaparken başkalarını rahatsız etmemek amacıyla kullanılan araçtır.

19 Kasa: Bilgisayarın ana kart, mikroişlemci, disket sürücü, CD-ROM sürücü, ses kartı, faks modem kartı, sabit disk, TV kartı, güç kaynağı ve benzeri gibi donanım parçalarının içinde bulunduğu metal kutuya kasa denir.

20 Hoparlör: elektrik akımı değişimlerini ses titreşimlerine çeviren alettir.

21 Güç kaynağı: Ana kartın, sürücülerin ve diğer çevre birimlerinin enerjisini sağlayan elemana güç kaynağı denir.

22 Portlar: Bilgisayarla çevre birimleri arasındaki bağlantıların yapılacağı noktalara port denir.

23 Bayt:Bilgisayarda kapasite (depolama, saklama) birimi bayt olarak ifade edilir.

24 CD-ROM: 650 - 800 MB bilgi depolayabilen CD’leri okuyabilen cihazdır.

25 Sabit disk: Sabit diskler, üzerlerine bilgi depolanabilen ve depo edilmiş veriler okunabilen manyetik ortamlardır. Sabit disk piyasada Hard Disk veya HDD olarak ta bilinmektedir.

26 Ağ: Veri (data) iletmek ve bilgisayar kaynaklarını ortak kullanmak için birden çok bilgisayarın birbirine bağlanmasına ağ denir.

27 İnternet: Dünya üzerindeki bilgisayar kullanıcıların birbirlerine bağlanmasını sağlayan geniş ağa internet denir.

28 Masaüstü: Bilgisayar açıldığında klasör, program vb
Masaüstü: Bilgisayar açıldığında klasör, program vb. simgeler ile genel görüntülerin yer aldığı çalışma ortamı.

29 Görev çubuğu: Görev çubuğu, ekranın altındaki uzun yatay çubuktur
Görev çubuğu: Görev çubuğu, ekranın altındaki uzun yatay çubuktur. Pencerelerle üstü kapatılabilen masaüstünden farklı olarak, görev çubuğu neredeyse her zaman görünebilirdir. Dört ana bölümü vardır:

30 Başlat menüsünü açan başlat düğmesi.
Tek tıklatmayla programları başlatmanızı sağlayan Hızlı Başlat araç çubuğu. Açtığınız programları ve belgeleri size gösteren ve kolayca aralarında geçiş yapmanızı sağlayan orta bölüm. Saat ve belirli programlarla bilgisayar ayarlarının durumunu ileten simgeler (küçük resimler) içeren bildirim alanı.

31 Dosya: İçinde veri bulunan bilgi topluluğudur
Dosya: İçinde veri bulunan bilgi topluluğudur. Klasör: Dosyaları içlerinde barındıran kümelerdir.

32 Pencere: Bilgisayar ekranında komutların yazıldığı ya da bilgilerin gösterildiği alandır.

33 Başlat menüsü, bilgisayar programlarınıza, klasörlerinize ve ayarlarınıza ana giriş kapısıdır. Lokanta menüsüne benzer şekilde liste seçenekleri sunduğundan menü olarak adlandırılmaktadır. "Başlat" adından da anlaşılacağı gibi, genellikle öğeleri başlatmak veya açmak için gittiğiniz yerdir.

34 Bu genel etkinlikleri gerçekleştirmek içim başlat menüsünü kullanın:
Program başlatma Yaygın olarak kullanılan klasörleri açma Dosyaları, klasörleri ve programları arama Bilgisayar ayarlarını düzenleme Windows İşletim sistemiyle ilgili yardım alma Bilgisayarı kapatma Windows’ta oturum kapatma veya farklı bir kullanıcı hesabına geçiş yapma

35 Ekran koruyucu:Bilgisayarda monitörün uzun süre kullanılmadan açık kalması durumunda devreye giren ve monitörün ömrünün azalmasını engelleyen yazılım.

36 Flash bellek: Güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen bir bellek çeşididir. Flash belleklerin yapısı RAM‘lere, kullanımı Hard Disk‘ lere benzer.


"BİLGİSAYAR TERİMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları