Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI"— Sunum transkripti:

1 MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
HAZIRLAYAN: HANİFE FIRAT KAZMALI

2 BAĞIMLILIK NEDİR? Tolerans gelişmesi . Yoksunluk belirtileri .
Tasarlandığından daha uzun süre ve yüksek miktarlarda alınması . Sık ve başarısız bırakma girişimleri . Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcama . Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalması ya da tamamen bırakılması. Zarar görmesine rağmen madde kullanımını sürdürme .

3 Sigara ve Zararları Akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olur. İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Damarlarda kolestrol depolanır ve bunun neticesinde kalp krizi riski artar. Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Pankreas kanseri riski fazlalaşır .

4 Damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen(Burger) hastalığı oluşur. Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmalar görülür. Beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına(Alzheimer) sebep olur. Koku alma duygusu azalır. Vücutta yorgunluk,ruhsal gerilim,aşırı stres ve uykusuzluk görülür .

5 Alkol ve Zararları Alkol, insanın zihnini bulandıran ve sağlıklı düşünmesine engel olan bir maddedir. Yani, bir çeşit uyuşturucudur. Alkol alan kişi, alkollü iken sağlıklı düşünemez ve sağlıklı hareket edemez. Bu nedenle, alkol hem kullanan kişi için hem de çevresi için bir tehlikedir.

6 Bunun en açık örneği; ÜlkemizdeCinayetlerin%85 Tecavüzlerin%50
Şiddet Olaylarının%50 Trafik Kazalarının%65 Eşlerini Dövenlerin%70 Akıl Hastalıklarının%60 Sebebi ALKOL'dür!!!

7

8 Mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerini bozar.
Hafızayı zayıflatır. Körlüğe kadar varabilecek hasarlara neden olur. Gastrit ve ülser oluşumuna yol açar. Baş ağrısı ve ağız kuruluğu yapar. Vücudun aşırı su kaybetmesine neden olur .

9 Kanser riskini çok büyük oranda arttıran alkol, yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerinin en önemli nedenlerinden biridir. kalp ve damar hastalıkları riski artmaktadır . Yaralanmalarda, kanın pıhtılaşmasını önlediği için, ciddi kan kaybına yol açar. Karaciğeri harapeder .

10 Uyuşturucu ve Zararları
Beyin ve Merkezi Sinir sisteminde :   Sigaradan itibaren bütün uyuşturucuların en büyük zararı ve tahribatı beyin ve merkezi sinir sistemi üzerindedir. Bu sebeple beynin mazrufu olan aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi dengeden, normal yaşam ve davranışlardan uzaklaştırırlar.

11 Sindirim Sisteminde:      Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmları, kanama ve yaraları, gastrit, ülser vs.

12 Karaciğer ve Böbreklerde:
     Bu zehirlerin organizmadan atılmasında en ağır görev bu organlara düşmekte olup, karaciğer ve böbreklerde büyük arıza ve tıkanmalara, karaciğerde yetersizlik, yağlanma ,sertleşme (siroz)... Böbreklerde büyük tahribat, albümin, kan ve idrar çoğalması, tıkanmalar ,ağır böbrek hastalıkları

13 Gözlerde:    Işık ve mesafede uyumsuzluk, şaşılık gece körlüğü, göz bebeği büyümesi, küçülmesi, göz adele felci bilinen sonuçlar ve tezahürlerdir. Solunum Sisteminde:      Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi, bu yolla kalp sıkışmaları, solunum felçleri ve ölümler bilinen olaylardır. Kan organlarında:   Kan ,insan hayatının en önemli organı olup, uyuşturuculardan büyük zararlar görür. Kansızlık ,kan zehirlenmeleri, kan hücrelerinde şekil ve miktar değişiklikleri, kanın korkulu arızası olan pıhtılaşma ve kangrenler başlıca arızalardır.

14 Solunum Sisteminde:        Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi, bu yolla kalp sıkışmaları, solunum felçleri ve ölümler bilinen olaylardır. Kan organlarında:         Kan ,insan hayatının en önemli organı olup, uyuşturuculardan büyük zararlar görür. Kansızlık ,kan zehirlenmeleri, kan hücrelerinde şekil ve miktar değişiklikleri, kanın korkulu arızası olan pıhtılaşma ve kangrenler başlıca arızalardır.

15 Uyuşturucunun fiziksel zararları kadar “sosyal ve maddi zararları” da vardır.
Unutmayın!! AİDS, frengi, verem, kanser, kangren ve benzeri bir çok ölümcül hastalığın yayılmasında da en büyük fail uyuşturucular ve bağımlılarıdır.

16 Yardım Alabileceğiniz Yerler!
Okulun rehberlik servisi ve öğretmenler. Sağlık ocakları. Hastaneler. Ergenlik ( adolasans) merkezleri. Ametem

17

18


"MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları