Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)"— Sunum transkripti:

1 TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)

2 Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Taxodiaceae Cins: Taxodium Tür: Taxodium distichum

3 30-40m. ye kadar boylanabilen, yaklaşık
Gövde Ve Boy Yapısı 30-40m. ye kadar boylanabilen, yaklaşık 1.2-3 m. çap yapabilen gençlikte konik, piramidal, ileri yaşlarda geniş ve dağınık tepeli ağaçlardır. Gövde silindirik değildir, uca doğru incelir.

4 Odun Yapısı Bataklık yerlerde veya çok rutubetli topraklarda yetişen türlerin dip kısımları belirgin biçimde geniş ve olukludur. Kırmızımtrak kahverengindeki kabukları lifli olup, uzunlamasına ince şeritler halinde soyulur.

5 Bataklık bölgelerde köklerden toprak yüzeyine çıkmış,
Hava kökleri Bataklık bölgelerde köklerden toprak yüzeyine çıkmış, ortalama 50-60cm. boyunda, 15-30cm. çapında silindirik veya konik şekilli, odunsu ve iç kısımları boş 'hava kökleri' görülür.

6 Sürgün Yapısı Genç ana sürgünler önceleri yeşil veya gri yeşil, daha sonra parlak kahverengindedir. Sonbaharda dökülen kısa sürgünlerin dairesel izlerini üzerlerinde taşırlar.

7 İğne yaprakları Açık yeşil yumuşak yapraklar kısa sürgünlere sarmal olarak dizilir. Uzun sürgün üzerindekiler kısa ve pul yaprak halindedir. İlkbaharda canlı yeşil, yaz aylarında sarımtırak yeşil, sonbaharda da kırmızımtırak kahverengine dönüşür. Yaprakların alt yüzlerinde soluk gri renkte stoma bantları vardır. Kışın ise yapraklar dökülür.

8 Kozalak yapısı Bir yılda olgunlaşan kozalak genelde kısa saplı bazen sapsız 2-3cm. boyundadır. Yuvarlak veya oval biçimlidir. Ayrıca çok sayıda kalkan şeklindeki karpelden oluşur.

9 İklim Ve Toprak İstekleri
Ilıman iklimlerde; bol güneşli -yarı gölge yerlerde, nemli ıslak topraklarda ve bataklıklarda yetişir. Kil ya da killi balçık topraklarda iyi gelişirler. Kışa ve kent iklimine dayanır, ama gençlikte donlara duyarlıdır, ışık isteği azdır.

10 Vatanı özellikle Kuzey Amerika’dır
Vatanı özellikle Kuzey Amerika’dır. ABD: Alabama, Arkansas, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Louisiana, Mississippi, Missouri, Kentucky, Maryland, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, Texas, Virginia, Guatemala ve Mexico’da yayılış yapar.Ayrıca ülkemizde Kütahya’da(Tavşanlı-Tunçbilek) ve Ankara’da(Çamlıdere) fosillerine rastlanmıştır.

11

12 Taxodium Mucronatum (Meksika
Bataklık Servisi) anıt ağacıdır. Meksika’da bulunan bu bataklık servisi 2000 yaşlarındadır.Şuan ki boyu yaklaşık 42m. dir. 14m. civarında da çapı bulunmaktadır.

13 Taxodium Ascendens (Göl Servisi)

14


"TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları