Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilimsel Sınıflandırma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilimsel Sınıflandırma"— Sunum transkripti:

1 Bilimsel Sınıflandırma
Alem Plantae(Bitkiler) Bölüm Pinophyta(Açık tohumlular) Sınıf Pinopsida Takım Pinales (İğne yapraklılar) Familya Pinaceae (Çamgiller) Cins Picea Tür P. orientalis

2 Picea orientalis’i ilk kez Trabzon’un güneydoğusunda Tournefort bulmuştur.

3 Türkiye ormanlık alanının %2sini oluşturan Doğu Ladini 40-50m boylarında ve 2-2.5m çapında herdem yeşil bir ağaçtır. Pramit ve sütunumsu formlarda bulunur. Birinci sınıf orman ağaçlarıdır. Sığ köklüdür.

4 Kabuk gençken gri, ileriki yaşlarda koyu renkli ve pullu çatlaklıdır.
Kabukları tanen içerir. Başlıca kullanım alanı olan dericilik ve boyacılık dışında tanenler şarap ve biranın berraklaştırılmasında kullanılır.

5 Abies’te de olduğu gibi sadece uzun sürgün taşırlar.
Genç sürgünler ince, çıplak, kırmızı – kahverengidir.

6 Dallar çevrel olarak sık bir şekilde tüm gövdeye yerleşmiştir.
Tomurcuk kahverengi, sivri ve reçinesizdir. .

7 Kozalak 6-9 cm. uzunluğunda, önceleri kimi ağaçlarda yeşil, kimilerinde koyu kırmızı renktedir. Olgun kozalak açık kiremit renginde, oval ya da silindirik yapıda, pulların kenarları tam ve çizgilidir. Bu özelliği ile Avrupa Ladin’inden kolayca ayırt edilir. Kozalak pulu dağılmaz.

8 Kırmızımsı kozalak

9 Bilinen ladin taksonlarının en kısa iğne yapraklısı olup uzunlukları 6 – 11mm dir.
Uçları küt parlak cilalı ve koyu yeşildir. Enine kesitleri dört köşelidir. Her yüzünde 1 -4 sıra stoma çizgisi vardır.

10 Karmen kırmızısı rengindeki erkek çiçekler kozalakçık halinde, dişi çiçekler ise menekşe rengindedir. Çiçeklenme mayıs ayındadır.

11 Asidik toprakları tercih eder.
Yüksek hava nemi ister. Bol yağış ister. Kuraklığa duyarlıdır. İlk yaşlarda büyümesi yavaştır.

12 Odunu yumuşak, beyaz, kolay yarılır, hafif ve dayanıklıdır.
Başta selüloz ve kağıt sanayi olmak üzere doğrama ve kaplamacılıkta, ambalaj sandığı ve müzik aletlerinin göğüs tahtalarının yapımında kullanılır.

13 Ülkemizde Türkiye-Gürcistan sınırından başlar, batıda Ordu ili Melet ırmağı ile son bulmaktadır.
Trabzon Meryemana yöresinde; Artvin – Borçka ve Şavşat yöresinde çok güzel örneklerine rastlanmaktadır. Dünyada da Gürcistan ve Kafkasya’da yayılış gösterir.

14 Park ve bahçeler içinde önemlidir
Park ve bahçeler içinde önemlidir.Doğu ladininin parkçılıkta kullanılan çok değerli formları bulunmaktadır. BUNLAR; P. o. cv. “Aurea” : Sarı alaca yapraklı doğu ladini. Altın sarısı – Bronz iğne yapraklıdır. P. o. cv. “Gracilis” : İnce narin dallanma gösteren ve yuvarlak tepe yapısına sahip bodur bir formdur. P. o. cv. “Nana” : Bodur doğu ladini. Geniş pramidal veya yuvarlak gelişme gösteren bodur bir formdur. P. o. cv. “Nutans” : Sarkık formludur yan dallar aşağı sarkıktır.

15 Odunu yumuşak, uzun lifli, kolay işlenir.
Odunun da reçine kanalı vardır. Son yıllarda çeşitli Avrupa ülkeleri bu türün fidanlarını noel ağacı olarak kullanmaktadır.

16 DENDROCTONUS MICANS Kabuk böceklerinin en irisi olan D. Mıcans 5.5 – 9.0mm büyüklüktedir. Erginleri silindir şeklinde koyu kahverengi veya siyahımsıdır.

17 Picea, Abies, Pinus ve türlerinde zarar yaptığı tespit edilen D
Picea, Abies, Pinus ve türlerinde zarar yaptığı tespit edilen D. Micans ülkemizde Picea Orientalis’e zarar vermektedir.

18 DÜNYADA YAYILIŞI Dendroctonus micans’ın Yayılışı Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Hollanda, Japonya, Kafkasya, Kazakistan, Kore, Kuzey Amerika, Litvanya, Lüksembourg, Macaristan, Norveç, Polonya, Romanya, Sibirya, Türkiye, Yugoslavya’da varlığı tespit edilmiştir.

19 TÜRKİYE’DE YAYILIŞI

20 D.micans ile mücadele: Rhizophagus grandis adındaki (yırtıcı = avcı) böceğin laboratuvarda üretilerek, zararlı böceğin yoğun olduğu sahalardaki bulaşıklı ağaçlara verilmesiyle yapılan Biyolojik Mücadeledir.

21


"Bilimsel Sınıflandırma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları