Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM. SORULAR 1. “Oyuncaklarını toplamadığı …………. ablası ona kızdı.”cümlesinde noktalı yere hangisi gelmelidir? a)için b)çünkü c)nedeniyle d)bu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM. SORULAR 1. “Oyuncaklarını toplamadığı …………. ablası ona kızdı.”cümlesinde noktalı yere hangisi gelmelidir? a)için b)çünkü c)nedeniyle d)bu."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 SORULAR 1. “Oyuncaklarını toplamadığı …………. ablası ona kızdı.”cümlesinde noktalı yere hangisi gelmelidir? a)için b)çünkü c)nedeniyle d)bu yüzden

3 Cevap= A şıkkı.Çünkü neden – sonuç ilişkisi olması için.

4 2.Aşağıdakilerden hangisinde koşul ilişkili cümledir? a)Evden geç çıktığı için otobüsü kaçırdı. b)Çok çalışırsan başarılı olursun. c)Hasta olduğu için okula gidemedi. d)Parası olmadığı için kitap alamadı.

5 Cevap= B şıkkı.Çünkü üç cümle neden – sonuç ilişkili cümle.Bir tanesi koşul ilişkili cümle.

6 3. Aşağıdakilerden hangisi varsayım cümlesidir? a)Diyelim ki halan sınavı kazandı. b)Annem bugün elma,armut,kabak almış. c)Ben masa tenisi oynamayı severim. d)Resim yapmayı sevmem.

7 Cevap= A şıkkı.Çünkü üçü normal cümle.Bir tanesi varsayım cümlesi.

8 4.Aşağıdakilerden hangisi pişmanlık belirtir? a)Bugün arkadaşımla kavga ettik. b)Öğretmenimizin sorduğu soruya cevap verdim. c)Keşke annemle tartışmasaydık. d)Bilgisayar oyunu oynamak istiyorum.

9 Cevap= C şıkkı.Çünkü bu cümlede pişmanlık ifadesi var.

10 5.Aşağıdakilerden hangisi öneri cümlesidir? a)Karnım çok acıktı. b)Başın ağrıyorsa hap at. c)Benim defterim senin defterinden daha güzel. d)Yazılıdan iyi not alacağıma inanıyorum.

11 Cevap B şıkkı.Çünkü o cümlede “başın ağrıyorsa hap at” yazıyor.Buda bir öneri cümlesidir.

12 6. Aşağıdakilerden hangisi nesnel değildir? a)Trabzon en güzel şehir. b)Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. c)Dört tane ana,dört tane ara yönümüz vardır. d)Türkiye’nin en büyük gölü Van gölüdür.

13 Cevap= A şıkkı.Çünkü cümlede öznel anlatım vardır.

14 7. “İçin” kelimesi hangisinde sebep – sonuç ilişkisi kurmamıştır? a)Eda için güzel bir pasta yaptılar. b)Okuyamadığı için çok üzülüyor. c)Yalan söylediği için çok pişmanmış. d)Camı kırdığı için özür diledi.

15 Cevap= A şıkkı.Çünkü için kelimesi orda bağlaç olarak kullanılmıştır.

16 8. “Köyde yapacak bir iş olmadığından ailece…………” cümlesi hangisiyle tamamlanabilir? a) mutlu oldular. b) köye döndüler. c)şehre göç ettiler. d)televizyon izlediler.

17 Cevap= C şıkkı.Çünkü köyde yapacak bir iş kalmadığı için şehre göç etmişler.

18 9. Aşağıdakilerden hangisi stem etme cümlesidir? a)Bir daha onun yüzünü görmek istemiyorum. b)Onu artık istemiyorum. c)Ben ona ne söyledim de bana böyle davranıyor. d)Sevmiyorum artık.

19 Cevap= C şıkkı.Çünkü orda kırgınlığını öfkelenmeyerek söylemiş.

20 10. Aşağıdakilerden hangisi neden – sonuç ilişkili değildir? a)Ders çalışmadığı için yazılıdan kötü not aldı. b)Haftalığının hepsini harcadığı için annesi kızdı. c)Öğretmenimi çok seviyorum. d)Annem domates çok pahalı olduğu için almamamış.

21 Cevap= C seçeneği.Çünkü üç cümle neden sonuç ilişkili ama bir cümle değil.

22 11.Hangisi yakınma cümlesidir? a)Öf! Yine mi dağıttınız? b)Gezmeye gittiniz mi? c)Sınav soruları zor muydu? d)Ödevini yaptın mı?

23 Cevap= A şıkkı.Çünkü diğer üç cümle soru cümlesi. Bir cümle ise yakınma cümlesi.

24 12.Aşağıdakilerden hangisi öznel değildir? a)En sevdiğim renk mavi. b)Denize girmek çok güzeldir. c)Türkiye’nin en çok nüfusu olan ilimiz İstanbul’dur. d)Türkçe dersini çok seviyorum.

25 Cevap= C şıkkı.Çünkü üç cümle öznel, bir cümle ise nesnel anlatımlı bir cümledir.

26 13. “………..için istediği kalemi alamadı.” cümlesinin başına aşağıdakilerden hangisi yazılabilir? a)Parası olmadığı b)Kardeşi kırdığı için c)Arkadaşına darıldığı için d)İstemediği

27 Cevap= A şıkkı.Çünkü diğer üç şıktaki kelimeleri getirince sebep – sonuç ilişkili cümle olmuyor.

28 14.Aşağıdakilerden hangisinde sebep – sonuç ilişkisi vardır? a)Buraya çöp kutusu konmadıkça sokağımızın temiz olması beklenemez. b)Günlerdir aradığı kitabı sonunda dolabın arkasında buldu. c)Sınavı kazanıp kazanmadığını henüz öğrenemedi. d)Doğum gününde arkadaşları ona güzel bir sürpriz yaptılar.

29 Cevap= A şıkkı.Çünkü üç cümlede sebep – sonuç ilişkisi yok.Ama bir cümlede var.

30 15.Aşağıdakilerden hangisi öznel değildir? a)En güzel oyun basketboldur. b)En sevdiğim yemek patlıcan yemeğidir. c) Ege Bölgesinde dağlar denize dik uzanır. d)Karadeniz Bölgesindeki görülmesi gereken yer Rize’dir.

31 Cevap= C şıkkı.Çünkü üç cümle öznel,bir cümle ise nesneldir.


"CÜMLEDE ANLAM. SORULAR 1. “Oyuncaklarını toplamadığı …………. ablası ona kızdı.”cümlesinde noktalı yere hangisi gelmelidir? a)için b)çünkü c)nedeniyle d)bu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları