Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEOMETRİ VE AÇILAR GİZEM ÇAĞLI 6/B 372 ZEYNEP SUDE YALÇIN 6/B 47

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEOMETRİ VE AÇILAR GİZEM ÇAĞLI 6/B 372 ZEYNEP SUDE YALÇIN 6/B 47"— Sunum transkripti:

1 GEOMETRİ VE AÇILAR GİZEM ÇAĞLI 6/B 372 ZEYNEP SUDE YALÇIN 6/B 47
ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU

2 AÇILAR Komşu Açı Nedir? Birer kenarı ortak olan açılar komşu açılar denir. Aşağıdaki örnekte ABC açısı ile CBD açısının BC kenarı ortak olduğu için bu iki açı komşudur. 

3 Bir doğruya dışındaki veya üzerindeki bir noktadan çizilen dik doğru parçasına dikme denir. Bir noktanın bir doğruya olan uzaklığı bu nokta ile doğru arasındaki dikmenin uzunluğuna eşittir. Bir doğru ile dışındaki bir noktayı birleştiren doğru parçalarından en kısa olanı bu noktadan doğruya çizilen dikmedir.  Bir doğru parçasını iki eş parçaya ayıran dikmeye o doğru parçasının orta dikmesi denir.  Yanda [DC], [AB]'nın orta dikmesidir. Bundan  dolayı: |AC| = |CD| Orta dikmelerin üzerindeki herhangi bir noktanın doğru parçasının uç noktalarına olan uzaklıkları eşittir. Yandaki örnekte E noktasının ve D noktasının A'ya ve B'ye uzaklığı eşittir. |EA| = |EB| ve |DA| = |DB|

4 Tümler Açı Nedir. Ölçüleri toplamı 900 olan iki açıya tümler açı denir
Tümler Açı Nedir? Ölçüleri toplamı 900 olan iki açıya tümler açı denir. s(AÔB)=400 ve s(DÊC)=500'dir. s(AÔB) + s(DÊC) = = 900 olduğu için AÔB ile DÊC tümlerdir. Örnek: 700 ile 200, 890 ile 10, 750 ile 150 tümler açılardır. Komşu Tümler Açı Nedir? Ölçüleri toplamı 900 olan ve komşu olan iki açıya komşu tümler açı denir. s(MÔP)=700 ve s(PÔN)=200'dir. s(MÔP) + s(PÔN) = = 900 olduğu için ve bu açılar komşu olduğu için MÔP ile PÔN komşu tümlerdir. Bütünler Açı Nedir? Ölçüleri toplamı 1800 olan iki açıya bütünler açı denir. s(AÔB)=300 ve s(DÊC)=1500'dir. s(AÔB) + s(DÊC) = = 1800 olduğu için AÔB ile DÊC bütünlerdir. Örnek: 1700 ile 100, 990 ile 810, 450 ile 1350 bütünler açılardır. Ters Açılar Kesişen iki doğruda oluşan açılarda komşu olmayan açılara ters açılar denir. Ters açıların ölçüleri birbirine eşittir. Yandaki şekilde BÔC ile AÔD ters açıdır ve AÔB ile DÔC ters açıdır.

5

6 Ters açılar,Ters açılar nedir,Ters açılar nedemektir, Ters açılar:Kesişen iki doğrunun oluşturduğu dört açıdan herhangi ikisine birbirine komşu olmayan açılar (ters açılar) denir. Ters açılar birbirine eşittir. Komşu iki ter açının toplamı 180° dir. Tümler açı terimi, toplamları 90º olan açıları, bütünler açı terimiyse toplamları 180º olan açıları belirtir. Köşesi bir çemberin merkezinde yer alan açılara da merkez açı, köşesi çember üzerinde bulunan ve kenarları da çemberin kirişlerinden oluşan açılara çevre ya da çember açı denir. Açı işareti, “Ù” şeklindedir. Açı yazılırken açının köşesini oluşturan harf ortada belirir. Örneğin [AB ışınıyla [AC ışınının oluşturduğu açı BÂC veya CÂB ya da kısaca Â olarak ifade edilir. Bir açı, üzerinde bulunduğu düzlemi bölgelere ayırır. Açının iç kısmındaki noktaların oluşturduğu bölgeye iç bölge, açının dışındaki noktaların oluşturduğu bölgeye de dış bölge denir. Açıyla açının iç bölgesine açısal bölge denir.

7

8 DİKİNE ÇİZİYORUM Bir sayının iptal edildiğini göstermek için Bir Excel hücresinin üzerini bir köşeden bir köşeye çizmemiz gerekiyor. Ama hücrenin boyutunun değiştiğinde çizginin de boyunun buna göre hizalanmasını istiyoruz. Çizim (Drawing) araç çubuğunu açın. Bu araç çubuğu üzerindeki Çizgi (Line) düğmesine tıklayın. Fare imleci bir artı işaretine dönüşecektir. Diyagonal olarak çizeceğiniz hücrenin üzerine gelin, klavyeden tuşuna basın ve basılı tutun; çizginizi çizin. tuşuna basıp bu çizgiyi çizince çizgi bu hücreye yapıştırılır. Artık hücre bir yere taşınırsa ya da boyutu değişirse çizginin boyutları da otomatik olarak buna göre değişecektir. Çizginin renk, kalınlık gibi özelliklerini ayarlamak için çizginin üzerine çift tıklayın ve açılan diyalog kutusundan gerekli ayarları yapın. 18-HÜCREYİ METNE UYDURMAK. Excel'de yazdığınız bir metnin yazıldığı hücreye tamı tamına uymasını sağlamak için Biçim*Sütun*En Uygun Genişlik (Format*Column*AutoFit) komutunu kullanabilirsiniz. Bu işlemin en pratik yolu ise, metni girdikten sonra fare imlecini hücrenin bulunduğu sütunun başlığına götürüp, sağ hücre sınırı üzerine çift tıklamaktır. Aynı şey satırlar için de geçerlidir.

9


"GEOMETRİ VE AÇILAR GİZEM ÇAĞLI 6/B 372 ZEYNEP SUDE YALÇIN 6/B 47" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları