Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ISI MADDELERİ ETKİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ISI MADDELERİ ETKİLER."— Sunum transkripti:

1 ISI MADDELERİ ETKİLER

2 GENLEŞME Su donarak katı hale geçtiğinde hacmi artar.
Isınan maddeler genleşir. Isınan maddeler genleştiği için boyları uzar. Bu yüzden demiryolu döşenirken raylar arasında biraz boşluk bırakılır.

3 Isı Alır Genleşir, Isı Verir Büzülür
Asfalt sıcakta eridiği için çabuk bozulur. Balonların içi gaz ile doldurulur. Gaz genleştiği için hafifler ve yükselir. Soğudukça alçalır. Cam ve metalin genleşme oranları farklıdır

4 Gravzant Halkası İlk denemede metal küre halkadan geçer.
İkinci denemede metal küre halkadan geçmez. Bunun sebebi metal küre ısı alarak genleşerek halkadan geçmez Isıtılan metal küre genleştiği için hacmi büyür. Sonuç: normal sıcaklıkta halkadan geçen küre, ısıtıldığında genleştiği için halkadan geçmemiştir. Sıcaklığın etkisiyle maddelerin boyutunda değişmeler olur. Bu değişime genleşme denir. Maddelerin sıcaklığı artınca genleşir, hacimleri artar. Maddenin sıcaklığı azalınca büzülür, hacimleri küçülür.

5 GAZLAR GENLEŞİR Mİ? Gaz halindeki maddeler ısı alarak genleşir. Gazlardaki genleşme, sıvı ve katı haldeki maddelerden çok daha fazladır. Gazlar ve katılar gibi sıvılar da genleşir. Sıvıların genleşme özelliğinden yararlanarak termometreler yapılmıştır.  Her madde belli sıcaklık değişimi sonucu farklı bir oranda genleşir veya büzülür.

6 GAZLAR GENLEŞİR Mİ? Bilim adamları gazların genleşmesinden yararlanarak,insan taşıyan balonlar yapmışlardır. Termostatlar, yangın alarm sistemleri ve termometreler maddelerin genleşme özeliğinden yararlanılarak yapılmış araçlardır. Ev araçlarında sıcaklık ayarlarını termostatlar yapar. Sık sık genleşip büzülen maddeler çatlayıp bozulabilir. Bu duruma hangi örnekleri verebiliriz? Gök gürültüsünün sebebi de genleşmedir.

7 ISI MADDELERİ ETKİLER Buharlaşma Yoğuşma

8 BUHARLAŞMA Sıvılar ısı alarak buharlaşır.
Buharlaşma her sıcaklıkta olur. Sıcaklık arttıkça buharlaşma hızlanır.

9 Buharlaşmayı etkileyen faktörler
Isı miktarı buharlaşmayı etkiler. Buharlaşan suyun yüzey genişliği bu Rüzgâr oluşu buharlaşmayı hızlandırır. Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir. (Buzdolabında ağzı açık kalan yemeğin suyunun azalması, çamaşırın bulutlu havada kuruması gibi…)

10 Yoğuşma Su buharı, soğuk bir yüzeye çarpması veya soğuk hava tabakasıyla karşılaşması sonucu ısı vererek hal değiştirir. Sıvı hale dönüşür. Su buharının ısı vererek sıvı haline dönüşmesine yoğuşma denir. Gazlar yoğuşup sıvı hale geçerken dışarıya ısı verir. Sıcaklığın artması buharlaşmayı,düşmesi ise yoğuşmayı hızlandırır.Sıcaklık düştükçe yoğuşma artar yani hızlanır.


"ISI MADDELERİ ETKİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları