Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bardağı doldururken su seviyesinin yükselişini seyrederiz. Su seviyesi ile amacımız olan istediğimiz su seviyesinin arasındaki farkı kontrol ederiz. Su.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bardağı doldururken su seviyesinin yükselişini seyrederiz. Su seviyesi ile amacımız olan istediğimiz su seviyesinin arasındaki farkı kontrol ederiz. Su."— Sunum transkripti:

1

2 Bardağı doldururken su seviyesinin yükselişini seyrederiz. Su seviyesi ile amacımız olan istediğimiz su seviyesinin arasındaki farkı kontrol ederiz. Su istenen seviyeye yaklaştıkça, musluğun pozisyonunu suyun akışını yavaşlatacak şekilde ayarlarız. Bu değişkenler sebep- sonuç ilişkileri döngüsü içinde örgütlenmişlerdir. Süreç suyu istenilen seviyeye getirecek şekilde işlemektedir.

3

4 KİM “ Yapılması gereken önemli bir iş vardı. İşi herhangi biri yapabilirdi ama hiç kimse yapmadı. Birisi buna çok kızdı.Çünkü iş,herkesin işiydi. Herkes, herhangi birinin bu işi yapabileceğini düşünüyordu ama hiç kimse herkesin yapamayacağının farkında değildi. Sonunda herhangi birinin yapabileceği bir işi hiç kimse yapmadığı için herkes birisini suçladı.”

5 NASIL

6 ANLAMA ÇALIŞMA ÖĞRENME BAŞARI

7 OKUMADİNLEME YAZMA KONUŞMA ANLAMA

8 YENİ BİLGİLER ÜRETME DEĞİŞİM DÜZENLEME DÜŞÜNME

9 TEKRAR GÜVEN ARAŞTIRMA İLİŞKİLENDİRME

10 YAZILISÖZLÜ SORUPLANNOT ALMAÖZET TEKRAR

11

12 YAP ELDEETGÖR

13

14 Medya MesajÖğretmenÖğrenci Metod

15 1% 2% 4% 10% 83% TATMA DOKUNMA KOKLAMA DUYMA GÖRME ÖĞRENME ÖĞRENDİKLERİMİZİN...

16 10% 20% 30% 50% 70% 90% OKUMA DUYMA GÖRME DUYMA ve GÖRME SÖYLEME YAPMA Akılda Tutma Akılda Kalan Öğrenmelerin...

17 ÖĞRENME §BİR ŞEYİN HER ŞEYİNİ HER ŞEYİN DE BİR ŞEYİNİ BİLİNİZ VE ÖĞRENİNİZ

18 ÖĞRENME OKUMADUYMAGÖRME

19 ÖĞRENME §“Sınıf,başkalarınca keşfedilen bilgilerin aktarıldığı bir ortam değil öğrencilerin aralarında ve öğretmenleriyle etkileşimleri sonucu yeni bilgiler ürettikleri bir ortam olmalıdır.”

20 ÖĞRENME §Öğrenci §ÖĞRENMEYİ ÖĞRENEN §ÖĞRENDİKLERİNİ UNUTMAYAN §YENİDEN ÖĞRENEN

21 §Bir Jumbo Jet’in Londra’dan kalkıp New York’a gitmesinde pilota ne kadar, nerede ve ne zaman ihtiyaç vardır? ÖĞRENME

22 §1- Uçak Londra’dan havalanırken §2-Uçak,New York’ta hava alanına inerken §3-Uçuş sırasında uçak hava boşluklarına girdiği zaman. §4-Uçağa müdahale edilmesi gerektiği durumlarda. ÖĞRENME

23 §Diğer durumları hep otomatik pilot hallediyor. §Pilot dinleniyor. §Pilottan ona en fazla ihtiyaç duyulduğu zamanlarda ( kalkışta ve inişte ) faydalanmak esastır. ÖĞRENME

24 §Öğrenmede öğretmenin yeri pilottan farklı mıdır? ÖĞRENME

25 §Dersin başında öğrencileri konu ile tanıştırıp dersin ana hatlarıyla amaç ve hedeflerini belirtirken §Öğrencilerin o ders için ölçme ve değerlendirmelerini yaparken §Öğrencilere anlamadıkları konularda yardımcı olurken §Öğrencilere konuyu anlamalarında yardımcı olurken §Öğrencilerin ödevlerini değerlendirirken §Öğrencilerin kendilerini değerlendirmelerine yardımcı olurken §.... ÖĞRENME

26 EĞİTİMİN GÖREVİ HERKESİ OLDUĞUNUN EN İYİSİ YAPMAKTIR. AKIL GÖNÜL VE EL İŞİN ALTINA GİRERSE BAŞARI OLUR. KENDİ PROBLEMLERİNİ ÇÖZEN,GELİŞMİŞTİR. ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMİŞTİR. “ELİNDEN GELENİ YAPIYOR OLMAK” LAZIMDIR. “SINIF KALİTENİN UYGULANDIĞI/SAĞLANDIĞI YERDİR/ OLMALIDIR.” “OKUL,ÖĞRENCİYİ ÖĞRETMENİN YANINDA OLMADIĞI GÜN İÇİN HAZIRLAMALIDIR.” ÖĞRENMEYİ DE DÜŞÜNMEYİ DE ÖĞRENMELİYİZ. SORUNA DEĞİL ÇÖZÜME ODAKLANIN.

27 ÖĞRENME ÖĞRETME ÇALIŞMALARI ÖZCAN TÜRKMEN ? §Biz, neresindeyiz?

28 ÖĞRENCİ §...bilimsel ve akılcı düşünme becerisine sahip, §araştırmacı ve sorgulayıcı, bilgiyi ezberleyen değil bilgiye ulaşabilen, §bu bilgiyi kullanıp paylaşabilen, § iletişim kurma becerilerine sahip, §teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilen, §kendini gerçekleştirmiş ve bunun yanı sıra insanlığın ortak değerlerini de sahiplenmiş, §yaratıcı, §üretken, §takım çalışmasına yatkın, § öğrenmeyi öğrenmiş, §hayat boyu öğrenmeyi benimsemiş birey(ler) §Nasıl düşüneceğini plânlayıp, gözlemleyip, değerlendirerek, sorgulayıcı ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir. §Kontrol düzeyi, sorumluluk duygusu, hedefleri, ilgi alanları, yeterlilikleri ve beklentileri başarma güdüsünü besler. §Öğrenmeye karşı farklı yetenek, tercih ve eğilimlere sahiptir. §Gelişimlerini yansıtır.

29 Sınıf,başkalarınca keşfedilen bilgilerin aktarıldığı bir ortam değil öğrencilerin aralarında ve öğretmenleriyle etkileşimleri sonucu yeni bilgiler ürettikleri bir ortam olmalıdır. Başarılı olabilmek için aşağıdaki özellikleri kazanmak konusunda çaba göstermeli(y)(sin)iz: §Amacı belirleme §Dinleme ve gözleme §Durum değerlendirme §Hakkını arama §Sorumluluk alma §Susmasını bilme §Yardım isteme §Zamanı iyi kullanma

30 §Değer verelim §Güven verelim §İmkan - fırsat verelim §İsteklendirelim §Ödüllendirelim §Yüreklendirelim §…§… ?

31 SINIFTA ÖĞRENCİ TİPLERİ: §-bilmiş (şikayetçi) §-çalışkan - başarılı §-duygusal §-haylaz §-kıpır kıpır §-ortanca SINIFTA ÖĞRETMEN TİPLERİ: §- Haşine Hanım / Külyutmaz Bey §-Sakine Hanım / Sakin Bey §-Sevil Hanım / Şefkat Bey

32 §Kendimize ayna tutalım. §Arkadaşımıza ayna tutması konusunda yardımcı olalım. §Unutmayalım: “Yusuf’a ayna götüren hediyesinden utanmaz.”

33 “Özgüveni zayıf öğretmen §Ani ve yersiz öfkelenir. §Aşağılık kompleksi taşır. §Aşırı mükemmeliyetçidir. §Aşırı tepkiseldir. §Başkalarının ardından konuşur. §Çabuk incinir. §Çekingen ve ürkek olduğundan, kendini ve duygularını açıkça ifade edemez. §Çoğunlukla başkalarının fikirlerini benimser. §Değişimden korkar, yeni deneyimlere girmek istemez. §Değişmez, katı kurallara sahiptir. §Eleştiriyi kaldıramaz. §Hiçbir şey yapamayacağına inanır. §İletişim kurmada zorlanır. §Kalabalık ortamlarda konuşmaktan çekinir. §Karamsardır. §Kendi hakkında kuşkular taşır. §Kendini acımasızca eleştirir. §Kendini sürekli küçümser. §Koruyucu iletişim (küsmek, surat asmak, iğnelemek, suçlamak, düşmanca suskunluk, vs )yollarına başvurur. §Mutsuzdur. §Onaylanmak ister. §Son derece alıngandır.”

34 “Özgüveni orta öğretmen §Az eleştiriyi kabul eder. §Başarısız olmaktan yanlış yapmaktan korkar. §Başkalarının hayatlarına aşırı ilgi gösterir. §Çoğu zaman kararsız davranır. §Çoklukla üzüntülü görünür. §Çok hırslı, başkalarına bağımlıdır. §İnsanlara güvenmede zorlanır. §İnsanları memnun etme çabası taşır. §Sağlığını ihmal eder. §Sorunları yokmuş gibi davranır. §Kıskançtır. §Kendini sürekli başkalarıyla kıyaslar. §Rahatına düşkündür. §Sık sık başkalarını suçlar. §Tartışma ortamlarında çoğu zaman genel kabul gören fikirleri söyler. §Tedbirli davranır. §Risk almak istemez. §Üzüntüye eğilimlidir. §Ya agresif (saldırgan) ya da pasif davranır. §Zaman zaman kendini ifade eder.”

35 “Özgüveni yüksek öğretmen §Açık ve içten davranır. §Bağımsızlığına ve özgürlüğüne düşkündür §Başarısızlıklarını öğretici tecrübeler olarak görür. §Başkalarını dinler §Başkalarının farklılıklarına saygı gösterir. §Duygularının farkındadır. §Eleştiriyi kabul eder. §Esnektir. §Girişken ve sempatiktir. §Güçlü ve zayıf yanlarının farkındadır. §Hayatı coşku ve heyecanla yaşar §Her yönden kendine bakar ve sağlığına özen gösterir. §İyimserdir. §Kendi sorumluluğunu sahiplenir. §Kendini geliştirme yolunda çaba sarf eder. §Kendini motive eder. §Kendini rahatça ifade eder. §Kendini zaman zaman duygusal olarak tahlil eder. §Kolay iletişim kurar. §Manevi değerlerine bağlıdır. §Mücadeleden yılmaz. §Özel hedefler belirler. §Sağlıklı ilişkiler kurar. §Uzlaşmacıdır. §Yardım istemekten çekinmez.”

36 ÖĞRENME ÖĞRETME ÇALIŞMALARI ÖZCAN TÜRKMEN §LİTERATÜRDE ÖĞRETMEN §Bankacı öğretmen §Bilgi çağının öğretmeni §Özgürlükler çağının öğretmeni §Hazine avcısı öğretmen §Eğitim lideri §Duygusal zekalı öğretmen §Yüreğiyle ders anlatan öğretmen §Empatik öğretmen §Vizyoner öğretmen §Dinleyen öğretmen §Meçhul öğretmen §Adsız kahraman §Mesleğinin sultanı §Kalbin dili; aklın gözü §Bilinmezlerin görünmezlerin ve isimsizlerin sembolü §Ruhumun onur üfleyicisi §Ne servete yatkın ne şöhrete düşkün §Cesaret ve doğruluk kaynağı §Bilgi aşkının aşılayıcısı

37 ETKİLİ ÖĞRETMEN §Adildir (haksızlık yapmaz). §Alıngan değildir. §Anlaşılır bir dil kullanır. §Başarıları över. §Bir konuya başlarken önceden öğrenilenle bağ kurar. §Bütün öğrencileri tanır. §Davranışlarında tutarlıdır. §Değişik ve etkili öğretim metotlarını uygular. §Ders malzemelerini önceden hazırlar. §Ders sırasında hareketlidir. §Ders sırasında öğrencilerin ne yapacağını tam olarak açıklar. §Derse bütün öğrencileri katar. §Derse zamanında girer §Dersi coşkuyla işler. §Gerekli bazı kurallar koyar. §Dersi ilginç hale getirir. §Dersi sevdirir. §Derste işlenen konuyu çok iyi bilir. §Derste neler öğrenileceği hakkında bilgi verir. §Dostça davranır. §Düzenlidir. §Eleştiriden rahatsız olmaz. §Eleştirilerinde kırıcı değildir. §Enerjiktir (canlıdır). §Ertesi ders ne yapılacağını önceden söyler. §Esnektir. §Güven verir. §İçtendir (samimidir). §İşinde titizdir. §Jest ve mimiklerini yerinde kullanır. §Kendine güvenir. §Kolayca öfkelenmez. §Konuların iyi anlaşılmasını sağlar.

38 §Konularla gerçek hayat arasında ilişki kurar. §Konuyu açıklayıcı örnekler verir. §Koyduğu kuralların gerekçesini açıklar. §Mantıklıdır. §Mizah duygusu (espri gücü) gelişmiştir, şakadan anlar. §Ne yaptığının farkında değildir. §Neşelidir. §Notu silah olarak kullanmaz. §Öğrenci sorunlarıyla ilgilenir. §Öğrenciler arasında ayırım yapmaz. §Öğrenciler arasındaki işbirliğini teşvik eder. §Öğrenciler karşı peşin hükümlü davranmaz. Öğrencileri adlarıyla çağırır.Öğrencileri adlarıyla çağırır. Öğrencilerin başarılı olacağına inanır.Öğrencilerin başarılı olacağına inanır. Öğrencilerin bazı küçük hatalarını görmezden gelir. Öğrencilerin bazı küçük hatalarını görmezden gelir. Öğrencilerin isteklerini dikkate alır.Öğrencilerin isteklerini dikkate alır. Öğrencilerin soru sormasına, düşüncelerini söylemesine izin verir.Öğrencilerin soru sormasına, düşüncelerini söylemesine izin verir. Öğrenciyi sever.Öğrenciyi sever. Öğrenciyi tehdit etmez.Öğrenciyi tehdit etmez. Öğrenciyle göz iletişimi kurar.Öğrenciyle göz iletişimi kurar. Öğrenciyle ilgili kararlarda öğrencilerin görüşlerini (oylama vb. yollarla) alır.Öğrenciyle ilgili kararlarda öğrencilerin görüşlerini (oylama vb. yollarla) alır. Planlı hareket ederPlanlı hareket eder

39 §Sabırlıdır. §Saygılı davranır. §Sempatiktir. §Sınav kağıtlarını öğrenciye gösterir. §Sınav sonuçlarını zamanında açıklar. §Sınıfta bağırıp çağırmaz. §Sınıfta disiplin bozulunca kararlı bir biçimde üzerine gider. §Sınıfta şaka yapılıp gülünmesine izin verir. §Teyp, film, harita vb. görsel-işitsel ders araçlarını kullanır. §Yaptığı yanlışta öğrenciyle alay etmez. §Yanlışları düzeltir. §Yaratıcılığı ve araştırmayı özendirir. §..

40 Öğretmen, büyük değişimi destekleyen en önemli kişidir §Açık fikirlidir §Çağdaştır §Yenilikleri takip eder §Öğrencileri için eğitim ortamını en iyi şekilde hazırlar §Eğitim teknolojilerini etkin olarak kullanır §Öğrencilerinin bireysel farklılıklarını dikkate alır ve onların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılar Öğretmenin Öğretmenlik Konusunda Bilmesi Gerekenler §Eğitimin amaçları ve değeri §Bireyden, topluma uzanan eğitimsel yapı §Öğrenciler §Sınıf yönetimi ve düzenlenmesi §Teoriyi uygulamaya dönüştürme §Alan bilgisi §Program ve uygun materyaller §Öğrenme yaşantıları için kullanılan strateji ve yöntemler §Tüm eğitim ve öğretim sürecinin objektif olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi §..

41 §ETKİLİ ÖĞRETMEN §Konusunu bilen §İletişim becerilerini bilen ve uygulayabilen §Çalışmak için güdüleyen §Bireysel farklılıkları kabul eden §Öğrencisini yönlendirebilen §Ruh sağlığı yerinde tutarlı olgun ve dengeli olan §Korkutma ve dayağa gerek duymadan sınıfta düzeni sağlayan §Sorumluluk veren §Rehberliği öğretimim temeli kabul eden §Demokratik bir çalışma ve ilişki ortamı yaratan §Başarısızlık nedenlerini araştıran §Teknolojiyi takip eden §?§? §Biz bunların neresindeyiz?

42 ÖĞRETMEN DEĞERLENDİRİR

43 “ Dünyanın en ünlü kalp doktoru De Bakey’in otomobili bozulunca doktor, otomobili tamire götürmüş. Tamirci, otomobilin kaputunu açmış ve De Bakey’e dönerek; “ Size bir şey soracağım. Siz ve ben neredeyse aynı işi yapıyoruz. Ben şimdi itina ile kaputu açacağım, bir bakışta problemin nerede olduğunu göreceğim, kapakçıkları temizleyeceğim, gerekirse kabloları, motor yağını değiştireceğim, hatta çok gerekli ise motoru çıkarıp yerine yenisini takacağım. Sizin de yaptıklarınız farklı değil. Ama siz, dolar milyonerisiniz, ben ise üçe otuz kazanıyorum. Adalet mi bu ? ” diye sormuş. De Bakey, tamircinin kulağına eğilmiş ve şöyle demiş: “ Haklısın. Durum adil değil. Bu yaptıklarının tamamını, motor çalışır ve otomobil yolda giderken yapmayı denesene. ”

44 İnsan işine yarayacak şeyi öğrenmekten kaçmaz

45 §“Sınıf, başkalarınca keşfedilen bilgilerin aktarıldığı bir ortam değil öğrencilerin aralarında ve öğretmenleriyle etkileşimleri sonucu yeni bilgiler ürettikleri bir ortam olmalıdır.”

46 SORUNA DEĞİL ÇÖZÜME ODAKLANIN.

47 §DOĞRU ŞEYLERİ Mİ YAPIYORUZ? Yoksa “ŞEYLERİ DOĞRU MU YAPIYORUZ?

48 Öğretmenlerin her sözü, her emri çocuk tarafından büyük bir arzu ile yerine getirilir. Öğretmenlerin kendi yeterlilikleri yanında diğer çalışanlarla ilişkileri her zaman olumlu olmalıdır. Öğretmen, toplum içinde görevini yerine getirirken bu esaslardan hareket etmeyi unutmamalıdır.

49 §Öğretmenlerin hataları güneş tutulmasına benzer; onları herkes görür…

50 Öğrenme, bilgi depolamaya değil bilgi üretmeye odaklanmalıdır.

51 §“Nasıl “ daima “Ne” den önemlidir. Bu hatırlatmaya gerek yok ama, elde ettiğiniz sonuçtan çok bunu nasıl yaptığınıza daha fazla dikkat verip veremeyeceğiniz başarınızı daha da artıracaktır. Başarılı insanlar nasıl sorusunu sorarak çözüm üretir. Başarısız insanlar ise, niçin sorusunu sorarak mazeret üretir.

52 §Öğrenme sürecinde, sabırlı olmanın gerekliliğini hepimiz biliyoruz. §Her şeyin kendisine has bir doğası var. Ne kadar acele etseniz de üç ayda çocuğun doğmasını sağlayamazsınız.

53 Anlatılan şeyler, anladığımız kadardır.

54 §Bu seminerden sonra, çalışmalarınızı eskiden olduğu gibi sürdürmeye devam edebilir, ya da çabalarınızla yeni durumlar oluşturarak kendinizden, kurumunuzdan ve sizden beklentisi olanlar için harikalar yaratabilirsiniz.

55

56 §İlginize §Sabrınıza §Teşekkür ederim Özcan Türkmen


"Bardağı doldururken su seviyesinin yükselişini seyrederiz. Su seviyesi ile amacımız olan istediğimiz su seviyesinin arasındaki farkı kontrol ederiz. Su." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları