Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)"— Sunum transkripti:

1 WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)
WOLLEMIA ( WOLLEMİ) WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)

2 WOLLEMİA ( WOLLEMİ) Wollemia, kozalaklı ağaçların Araucariaceae familyasına ait bir cinsdir. Dünyanın en yaşlı ve nadir bulunan türlerinden biri olarak bilinir ve bulunan en eski fosili 90 milyon yıllıktır. Sidney’in 200 km batısındaki BLUE MOUNTAIN bölgesinde hektarlık vadi “WOLLEMİ ULUSAL PARKI” olarak tanınır.

3 WOLLEMİ ULUSAL PARKI

4 Wollemia nobilis (Wollemİ ÇamI)
W. nobilis cinsin 1994'de Sidney'de bulunmuş olan tek türüdür. Botanikal ve popüler literatürde, çamgiller familyası ya da çam cinsine ait olmadığı için, "Wollemi çamı" olarak geçer, fakat bununla beraber, Agathis ve Araucaria cinsleri ile Araucariaceae familyasında yer almaktadır.

5 Wollemia nobilis (Wollemİ ÇamI)
Binominal adı: Wollemia nobilis W. G. Jones K. D. Hill & J. M. Allen Bilimsel Sınıflandırma: Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular) Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Araucariaceae Cins: Wollemia Tür: Wollemia nobilis

6 Wollemia nobilis (Wollemi ÇamI)
GÖVDE KABUĞU Çikolata rengindeki kabarcıklı gövde kabuğu ağacın olgunlaşmaya başladığı 6 yaşından itibaren şekillenir.

7 Wollemia nobilis (Wollemi ÇamI)
YAPRAK Wollemi çamı ağacın konumu ve yaşına bağlı olarak 3 yaprak çeşidine sahiptir. Genç bireylerin yaprak rengi önceleri elma yeşili olgunlaşma evresinde ise mavi- yeşildir. Ancak soğuk aylarda bazen gümüşi bir renk de alabilir.

8 Wollemia nobilis (Wollemi ÇamI)
KOZALAK Wollemi çamı dişi ve erkek kozalağı aynı ağaç üzerinde barındırır. Kozalaklar yaklaşık olarak ağaç 9 yaşından itibaren oluşmaya başlar. Tohumlar yuvarlak dişi kozalaklar tarafından, polenler ise uzun erkek kozalak tarafından üretilir.

9 Wollemia nobilis (Wollemi ÇamI)
TOMURCUK Soğuk aylarda, wollemi çamı hareketsizleşir ve büyüyen tomurcukları ilgi çekici, beyaz renkte, cilalı ve pembe çizgili bir örtüyle kaplanır. Bu; tomurcukları donmaya karşı korumada etkilir. Bahar geldiğinde ise bu örtüler kaybolur ve yeniden tomurcuklar patlar. Her büyüme evresinde dallardaki tomurcuklar silkelenip, elenir ve böylece dallar üzerinde değişik bölümler oluşur bu durumda söz konusu çamın kaç yaşında olduğu hesaplanabilir.

10 Wollemia nobilis (Wollemi ÇamI)
Doğal populasyonuna bakılacak olursa olgun wollemi çamının sayısı 100’ü geçmez. Wollemi ulusal parkındaki en geniş wollemi çamı 1.2 m gövde kalınlığı ve 40 m uzunluğundadır. İlginç koyu yeşil yaprakları,kabarcıklı gövde kabuğu ve birden çok gövde oluşumuyla dikkat çeken bu tür genellikle ışığın fazla, toprağın asidik ve sıcaklığın -5 ile -45 derece olduğu yerlerde hızlı büyüme gösterir.

11 Wollemia nobilis (Wollemi ÇamI)
PEYZAJDA KULLANIM ŞEKİLLERİ: Gölge ve serinlik sağlaması için teraslarda, Vurgu ağacı olarak park ve geniş bahçelerde, Ya da çim alanda soliter olarak kullanılabilir.

12 kaynaklar http:// www.google.com.tr http://www.wollemipine.co.uk


"WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları