Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek."— Sunum transkripti:

1 Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek gibi yumuşak ve beyaz tüylerle örtülü olmasıdır. Adı da bu botaniksel özelliğinden kaynaklanmaktadır.

2 Sistematikte Salix albanın yeri
Alem :Plantae Bölüm :Magnoliophyta Sınıf :Magnoliopsida Takım :Malpighiales Aile :Salicaceae Cins :Salix L. Tür : Salix alba

3

4 Bazen bu tüyler sonraları dökülür
Bazen bu tüyler sonraları dökülür. Kirli kahverengi ya da sarı renkli yaşlı sürgünler gevrek değil elastikidir. Yaprağın boyu eninden 4-5 kat daha büyüktür Yapraklar uzun rozet biçiminde olup her iki ucu da sivridir. Kenarları çok ince dişlidir. Kulakçıklar gelişmemiş ya da hiç yoktur.

5 Salix alba tüylü tomurcukları

6

7 Erkek çiçek kedicikleri dik durur ya da hafifçe büküktür.
Serbest kaynaşmamış 2 etamin tüylü bir brahtenin koltuğunda bulunur. Ayrıca filamentlerin dip kısımları tüylüdür. Yağ bezeleri önlü arkalı 2 adettir. Dişi çiçeğin ovaryumu çok kısa saplı olup üzeri tüylü değildir. Çiçeklenme yapraklanmayla birlikte olur.

8 Gövde yapısı

9 Aksöğüt dere ve nehir kenarları ile sulak çayırlık alanlarda çok yaygınıdır.
Dere kenarlarında erozyonu önler. Dereye dik sekilerde canlı çit olarak kullanılır. Tepe sürgünleri tetar yöntemiyle belirli aralıklarla kesilerek yakacak olarak ve çeşitli amaçlarla yararlanılır.

10

11 Coğrafi Yayılış Coğrafi yayılışı çok geniştir. Tüm Avrupa, Kuzey Afrika’dan Orta Asya’ya değin yayılır. Uzun yıllar kültüre alınmış bir türdür Salix alba cv. Vitelliana(sarı söğüt) Salix alba cv. Chermesiana adlı iki önemli kültüvarı bulunur.

12 Salix alba sürgünü

13 Salix alba erkek ve dişi çiçekler
Yaprak ve sürgün yapıları

14


"Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları