Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUVVET VE ENERJİ HİLAL DEMİRCİ 20120905049.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUVVET VE ENERJİ HİLAL DEMİRCİ 20120905049."— Sunum transkripti:

1 KUVVET VE ENERJİ HİLAL DEMİRCİ

2 KUVVET NEDİR? Hareket eden bir cismi durduran,
Duran bir cismi hareket ettiren, Cisimlerin şekil, yön ve doğrultularını değiştiren etkiye Kuvvet denir.

3 KUVVETİN CİSİMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Kuvvetin, cisimlerin hareket durumlarını değiştirme etkisi vardır. Kuvvetin, cisimlerin şekil, biçim, yön ve doğrultularını değiştirme etkisi vardır. Kuvvetin, cisimler üzerinde döndürme etkisi vardır.

4 KUVVETİN GÖSTERİLMESİ
Fizikte temel anlamda iki büyüklük vardır. 1. Skaler Büyüklük: Sadece bir sayı ve bir birimle belirtilen büyüklüktür. 2. Vektörel Büyüklük: Yönü, doğrultusu ve değeri ile belirtilen büyüklüklere denir. Vektör ( ----> ) ile gösterilir.

5 SKALER VE VEKTÖREL BÜYÜKLÜĞÜN KARŞILAŞTIRILMASI

6 KUVVETİN ELEMANLARI 1. Kuvvetin Yönü 2. Kuvvetin Doğrultusu 3.Kuvvetin Uygulama Noktası 4. Kuvvetin Şiddeti

7 KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ Kuvveti veya ağırlığı ölçmek için dinamometreler veya yaylı el kantarları kullanılır. Dinamometreler, kuvvet ölçen araçlardır Cisimlerin esneklik özelliğinden faydalanılarak yapılmışlardır. 

8 KUVVETLERİN BİLEŞKESİ
  Bileşke Kuvvet Bir cisme aynı anda uygulanan iki veya daha çok kuvvetin yerini tutan tek kuvvete Bileşke Kuvvet denir. R ile gösterilir.

9 ENERJİ NEDİR? Enerji, evrenin sahip olduğu en büyük zenginliktir.
Bir iş yapabilmek için enerjiye ihtiyaç duyarız. Şehirlerimiz enerji sayesinde aydınlanır. Trenler, arabalar, uçaklar ve roketler enerji sayesinde hareket eder. 

10 ENERJİ ÇEŞİTLERİ 1.Kinetik Enerji
Hareket eden varlıklar kinetik enerjiye sahiptir. Örneğin, hareket hâlinde olan bir kamyon, koşan bir köpek,bir nehir ve rüzgâr kinetik enerjiye sahiptir. Bir varlığın hızı arttıkça kinetik enerjisi de artar.

11 ENERJİ ÇEŞİTLERİ 2.POTANSİYEL ENERJİ
Cisimlerin, konumlarından dolayı sahip oldukları bir çeşit enerji vardır. Bu enerjiye potansiyel enerji adı verilir. Bir cismi yerden daha yüksek bir noktaya kaldırdığımızda yer çekimine karşı bir iş yapar.

12 ENERJİ ÇEŞİTLERİ 2.POTANSİYEL ENERJİ
Yapılan bu iş cisimde enerji olarak depolanır ve cismin iş yapabilecek duruma gelmesine neden olur. Potansiyel enerjinin simgesi Ep ve birimi jouledir. Yeryüzünden h yüksekliğine olan m kütlesine sahip olan bir cismin potansiyel enerjisini hesaplamak için; Ep=m.g.h

13 Potansiyel enerji türleri
1. Çekim Potansiyel Enerji Yer çekimi sayesinde, yerden yüksekteki cisimlerin sahip olduğu enerjidir. Daldaki elma, havadaki uçak, barajlardaki suyun bir çekim potansiyeli vardır.

14 Potansiyel enerji türleri
2. Esneklik Potansiyel Enerji  Esnek cisimlerin sahip olduğu enerjidir. Gerilmiş yay, çekilmiş lastik, sıkıştırılmış sünger gibi maddelerin esneklik potansiyeli vardır

15 ALIŞTIRMALAR Sadece sayısal değeri ve birimi olan büyüklükler dir. Kuvvet, cisimlerde değişikliğine neden olu Kuvveti denilen araçla ölçeriz.  Kuvvetin birimi dur.  Enerji, yapabilme yeteneğidir. bir türden başka bir türe dönüşebilir. skaler yer dinamometre joule Enerji

16 ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ

17 kaynakça Hareket ve kuvvet.blogspot.com/p/ilgili-resimler.html
enerji.nedir.com/ %... palmeyayinevi.com/UserFiles/File/7Fen/Unite2.pdf Devlet/. mebk12.meb.gov.tr/meb.../ _generji.doc


"KUVVET VE ENERJİ HİLAL DEMİRCİ 20120905049." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları