Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS SEÇİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS SEÇİMİ."— Sunum transkripti:

1 DERS SEÇİMİ

2 DERS SEÇMEK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Ders seçimi hayat boyu sürecek mesleğin de seçimi anlamındadır. Meslek Liselerinde okuyan öğrenciler kendi alanlarında yüksek öğrenim görmeleri halinde “ek puan “ almaktadırlar.

3 YANLIŞ KIYILARDA YÜZMEYELİM!!!!!!!!!!
Yapacağımız yanlış bir ders seçimi üniversitede yanlış bölümlere, Hayatta yanlış atılımlara, Dolayısıyla mutsuz bir hayata yol açacaktır.

4 Yanlış DERS SEÇİMİ Düşük lise notları Düşük üniversite puanı
Yanlış meslek seçimi Başarısız kariyer girişimleri Mutsuz insan

5 Sınavlarda alınan notlara, AOBP’ye Diploma puanına
Ders seçimi; Sınavlarda alınan notlara, AOBP’ye Diploma puanına Okulun ÖSS başarısına büyük etki yapmaktadır.

6 DERS SEÇİMİNİ NE ZAMAN YAPACAĞIZ?
Sınıf geçme Yönetmeliğinin 10.Maddesi gereğince ders bitiminden itibaren yeni ders yılının başlamasına kadar geçen sürede yapılır. Nakil veya değişikliklerde bu süre biraz uzayabilir.

7 Çocuğunuz meslek seçerken anne- baba olarak yanıtlanması gereken birkaç soru var:
Çocuğumun meslek seçiminde benim sorumluluğum nedir ? Çocuğumun mesleğini kim belirleyecek ? Çocuğumun mesleği nasıl sağlıklı olarak belirlenir ? Çocuğumu nasıl gözlemlemeliyim - nasıl davranmalıyım ? Çocuğumun geleceği ile ilgili beklentilerim neler ve bunlar gerçekleşebilir mi? Nasıl? Biz yetişkinlerin, gencin meslek seçiminde en önemli görevimiz çocuğumuzun “bir mesleki tercihi billurlaştırmasına “yardımcı olmaktır. Çocuğumuzun mesleki olgunluk düzeyinin gelişmesine katkıda bulunabileceğimiz nokta onun yeteneklerini ve ilgilerini ortaya koymasına fırsat vermek veya fırsat yaratmak olduğu söylenebilir.

8 ÖĞRENCİNİN DERS ve MESLEK SEÇİMİNDE AİLEYE TAVSİYELER
Lise birinci sınıftan itibaren başlayan yıllar, öğrencinin geleceğine ilişkin yeni kararlar almasını ve bu kararları uygulamaya koymasını gerektiren yıllardır. Lise öğrencileriyle yapılan araştırmalar, öğrencilerin en çok “gelecek, meslek ve öğrenim”  konusunda kaygıya düştüklerini göstermektedir. O halde bu yıllar, kritik yıllardır ve aile, yani anne-baba ve gençle ilgili diğer yetişkin bireyler gence yardımcı olmalıdırlar.

9 Anne-babanın izlemesi gereken tutumlar
Çocuğunuzun ders başarısını, ilgi ve yeteneklerini, serbest zamanlarında ne tür etkinliklerde bulunduğunu gözlemleyin. Seçmeyi düşündüğü mesleklerle ilgili araştırmayı birlikte yapın. Bazı durumlarda anne-baba kendilerinin gerçekleştiremedikleri idealleri çocuklarının gerçekleştirmesini isterler. Çocuğunuzun istek ve ideallerinin sizinkinden farklı olabileceğini unutmayınız.

10 Gençlerin meslek seçiminde önemli olan bir etken de çok popüler ve gelir getiren mesleklere olan eğilimdir. Eğer ders başarısı ve yetenekler bu mesleklere uygun değilse ve buna rağmen yine bu meslekleri seçiyorsa, öğrenimini tamamlayıp mesleki yaşama başladığında yaptığı işten zevk alamama, yeteneklerini kullanamama gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalır.

11 Alanlara kaynaklık eden derslerdeki başarı çok önemlidir
Alanlara kaynaklık eden derslerdeki başarı çok önemlidir. Çünkü bu dersler, seçmeyi düşündüğü alanda daha geniş ve kapsamlı olarak okutulacaktır. Bu derslerde zorlanıyorsa başarısı düşecek, bu da diploma notunun düşük olmasına, dolayısıyla orta öğretim başarı puanının düşük gelmesine sebep olacaktır.

12 Bazen de anne-babalar çocuklarının ilgi, yetenek ve isteklerini dikkate almadan kendilerine ait kurulu bir düzeni devam ettirmeleri için (baba tekstil işiyle ilgileniyorsa çocuktan tekstil mühendisi olmasını istemek gibi) onlara telkinde bulunmakta, hatta zorlamaktadırlar. Bireysel farklılıkları dikkate almak gerekmektedir.

13 Ailede eşler arasındaki çatışmalar veya ergenlik çağındaki gençle yapılan aşırı tartışmalar gencin başarısını ve sağlıklı bir alan/meslek seçimi kararını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle aile içi ilişkiler, iletişim ve desteğin olumlu bir şekilde yansımasında yarar vardır.

14 BAŞARILMASI GEREKENLER
1. Bilinçli ve etkili bir ders çalışma becerisi ile sınava bilgi bakımından hazırlanmak. 2. Geleceği ile ilgili bir karar olarak doğru bir mesleki hedef oluşturmak, kendisini tanımak, meslekleri tanımak. 3. Sınava düşünsel–davranışsal açıdan da hazırlanarak (dikkat–konsantrasyon ve bilgilerini sınava taşıyabilecek bir psikolojik hazırlık yapmak) potansiyelini tam kullanmak. 4. Sınav aracını iyi değerlendirerek mutlu ve güvenli bir geleceğin kapısını açabilmek. Bu sıralanan ödev ve beceriler konusunda çocuğunuzun başarılı olması için sizlerin de çeşitli beklentilerinizin olduğunu düşünüyoruz.

15 KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİZ YÜKSEK ÖĞRENİM KURUMLARI VE PUAN TÜRLERİNİ
DERS SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR İLGİLERİNİZ YETENEKLERİNİZ DEĞERLERİNİZ BAŞARI DURUMUNUZ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİZ YÜKSEK ÖĞRENİM KURUMLARI VE PUAN TÜRLERİNİ HESABA KATMALI VE BUNLARI GÖZÖNÜNDE BULUNDURARAK ALAN SEÇİMİNİNİZİ YAPMALISINIZ.

16 Alanınızı seçerken, gelecekte hangi mesleği seçeceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

17 DERS SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ANA-BABA ETKİSİ STATÜ ARKADAŞ ETKİSİ EKONOMİK FAKTÖRLER ÇEVRE ETKİSİ Seçeceğiniz alan kimin için önemli? En önemlisi tüm bunları göz önünde bulundurup kendiniz için ilgilerinize, yeteneğinize, değerlerinize, kişilik özelliklerinize, başarı durumunuza ve mesleklerin özelliklerine göre seçim yapmalısınız.

18 Öğrenci; Alana kaynaklık eden derslerin her birinden başarılı ise istediği alana Alana kaynaklık eden derslerden başarısız dersi bulunmasına rağmen yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalaması en az 2,50 olanlar o alana Yukarıdaki şartları taşımayanlar,alana kaynaklık eden derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalamasının yüksek olduğu alana yönlendirilir

19 YGS ( Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ) LYS ( Lisans Yerleştirme Sınavı )
Yeni ÖSYS Sistemi 1. YGS ( Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ) 2. LYS ( Lisans Yerleştirme Sınavı )

20 YÜKSEK ÖĞRETİME GİRİŞ SINAVI (YGS)

21 YGS SINAVINDA TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIKLARI
PUAN TÜRÜ ALANI TÜRKÇE 40 SORU SOSYAL BİLİMLER TEMEL MATEMATİK FEN BİLİMLERİ YGS-1 MF 20 10 40 30 YGS-2 YGS-3 SOS YGS-4 YGS-5 TM 37 33 YGS-6 160 DAKİKA

22 YGS’DE DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI
* Türkçe testinde dil bilgisinden, Temel Matematik testinden geometriden ne kadar soru geleceği net olarak belli değildir. Dil bilgisinden ortalama 5-6, geometriden ortalama soru gelmektedir.

23 PUAN TÜRÜNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLAR
YGS-1 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 YGS-6 Bilgisayar öğr, Gemi makineleri, Mekatronik öğr…gibi lisans ve Bilgisayar prog. Biyomedikal cihaz…vb önlisans programları tercih edilebilir Ebelik, FTR, Hemşirelik, Metal öğr…gibi lisans ve Anestezi, radyoloji, vb önlisans programları tercih edilebilir. Adalet, Basın yayıncılık, Görsel iletişim, Grafik-Reklam…vb Önlisans programları. Zihin-işitme-görme engelliler ögr Din kült.Öğr. gibi lisans ve Halı kilim des.,Turzim animasyon, Büro yön.sek. Gibi önlisans programları tercih edilebilir. Okul öncesi öğr.. Giyim end.Öğr. Sosyal hizm… Gibi lisans ve Basın yayın tekn. Grafik tas. İnsan kayn.yön…gibi önlisans programları tercih edilebilir. Uluslar arası ticaret, finans, Turizm- otelcilik,bankacılık sigortacılık… Gibi lisans ve İşletme yönetimi, muhasebe, bankacılık gibi önlisans programları tercih edilebilir.

24 4 yıllık lisans programlarının bir kısmına
2 yıllık önlisans bölümlerinin tamamına Astsubay meslek yüksekokullarına Polis meslek yüksekokuluna Özel yetenek bölümlerine YGS puanıyla başvurulacak. YGS puanları arasındaki ham puanlardan oluşacak. Bu ham puana okul puanınız eklendiğinde en fazla 560 olabilecek. Meslek ve öğretmen liseleri kendi alanlarını seçtikleri takdirde ek en fazla 30 puan kadar gelebilecek. Yani meslek ve öğretmen liselilerin toplam puanları en fazla 590 puan ( =590) olabilecek. Meslek Yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebilmek için - İlgili YGS Puan Türünde - En az 140 puan Açık öğretim lisans (4 yıllık) ve ön lisans (2 yıllık) programlarını tercih edebilmek için - İlgili YGS Puan Türünde - En az 140 puan

25 Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için - YGS Puan Türünde - En az 140 puan Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için - İlgili LYS puan türünde - En az 180 puan Polis meslek yüksek okulu için – YGS puan türlerinin herhangi birinde - En az 260 ham puan (Bu taban puan içindir. İlk açıklandığında ise 270 puandı)

26 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI
(LYS)

27 LYS sınavları 5 ayrı oturum halinde gerçekleşecektir
LYS sınavları 5 ayrı oturum halinde gerçekleşecektir. Her oturumda farklı bir sınav uygulanacaktır. Dileyen aday tüm oturumlardaki sınavlara girebilecek. Öğrenciler girmek istedikleri bölümlere göre en az iki LYS sınavına katılacaktır. YGS’de 180 barajı geçen herkes LYS sınavlarına girebilecektir. Sorular lise-2, lise-3 ve lise-4 ağırlıklı konulardan oluşacak. Lise-1 konularında da az oranda soru gelecek. Soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorular olacak.

28 MF (SAYISAL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYAL Bİ. FEN BİL. MAT. GEO. FİZİK KİMYA BİY MF-1 11 16 5 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22 MF–1 Puan türü: Aktüerya, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri gibi bölümler için kullanılacak. MF–2 Puan türü: Biyoloji, Fizik, Kimya bölümleri, Biyoloji, Fizik Öğretmenlikleri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Su ürünleri Mühendisliği, Bahçe Bitkileri ve Zootekni gibi bölümler için kullanılacak. MF–3 Puan türü: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Odyoloji, Gerontoloji ve Veteriner gibi bölümler için kullanılacak. MF–4 Puan türü: Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Gıda, Elektrik, Elektronik, Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

29 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
TM (EA) PUAN TÜRLERİ PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYAL BİL. FEN BİL. MAT. GEO. T.DİLİ COĞ-1 TM-1 14 16 5 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3 15 TM–1 Puan türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonometri, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak. TM–2 Puan türü: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Sınıf Öğretmenliği gibi bölümler için kullanılacak. TM–3 Puan türü: Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmet, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

30 TS (SÖZEL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYALBİL. FEN BİL T.DİLİ COĞ-2 TARİH FEL G. TS-1 13 10 12 5 15 8 7 TS-2 18 6 11 25 TS–1 Puan türü: Coğrafya, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik gibi bölümler için kullanılacak. TS–2 Puan türü: Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Sümeroloji, Hititoloji gibi bölümler için kullanılacak.

31 YABANCI DİL PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRKÇE TEMEL MAT SOSYAL BİLİMLER FEN BİL.İMLERİ Y.DİL DİL-1 15 6 9 5 65 DİL-2 25 7 13 50 DİL-3 48 20 DİL–1 puan türü: İngilizce, Almanca ve Fransızca Öğretmenlikleri, Amerikan Kültürü ve an.), İngiliz Dil Bilimi, Karşılaştırmalı Edebiyat (Alm., İng., Fran.), Mütercim-TercümanEdebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Çeviribilim (Alm., İng, Frlık (Alm., İng., Fran.), Turizm Rehberliği (Alm., İng., Fran.) DİL–2 puan türü: Arnavutça, Boşnakça, Bulgar Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı, Çeviribilim (Batı bilimleri), Dilbilim (Batı dilleri), Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, İspanyol Dili ve Edebiyatı, İtalyan Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat (Batı Dilleri), Latin Dili ve Edebiyatı, Leh Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Batı Dilleri), Turizm Rehberliği (Batı Dilleri), Yunan Dili ve Edebiyatı, Yunanca DİL–3 puan türü: Arap dili ve edebiyatı, Arapça öğretmenliği, Çeviribilim (Doğu Dilleri), Çin Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Dilbilim (Doğu Dilleri), Gürcü Dili ve Edebiyatı, Hindoloji, Hungaroloji, Japon Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Karşılaştırmalı Edebiyat (Doğu Dilleri), Kore Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Doğu Dilleri), Rus Dili ve Edebiyatı, Sinoloji, Turizm Rehberliği (Doğu Dilleri, Urdu Dili ve Edebiyatı

32 LYS'DE HANGİ DERSTEN KAÇ SORU SORULACAK?
Matematik Geometri LYS - 2 Fizik Kimya Biyoloji LYS - 3 Türk Dili ve Edeb. Coğrafya-1 LYS - 4 Tarih Coğrafya-2 Felsefe Grb. LYS - 5 Yabancı Dil LYS'DE HANGİ DERSTEN KAÇ SORU SORULACAK? LYS - 1 LYS - 2 LYS - 3 LYS - 4 LYS - 5 Süre Toplam Soru 80 Soru 90 Soru Matematik 50 75 120 Dk. Geometri + Analitik 22+8 45 Fizik 30 135 Dk. Kimya Biyoloji Türk Dili ve Edeb. 56 85 Coğrafya - 1 24 35 Tarih 44 65 Coğrafya - 2 16 25 Felsefe Grb. Yabancı Dil 80 Not: Her testin kitapçığı ayrı ayrı dağıtılacak.

33 SINAVSIZ GEÇİŞ Sınavsız geçiş 2013 yılında ve daha sonraki yıllarda da uygulanacaktır. Sınavsız geçişi sadece 12. sınıfta değil, mezun olduktan sonra da kullanabiliyorsunuz. Sınavsız geçişte öncelik daima 12. sınıftadır. Sınavsız geçişin YGS sınavıyla alakası yoktur. Belirli kurallara göre sınavsız geçişle yerleştirme yapılmaktadır.

34 Meslek Liselilerin Sınavsız Geçiş Öncelikleri
1- Mezuniyet yılı daha büyük adaylara öncelik verirler (Yani yeni mezun olacaklara en öncelik, sonra sırasıyla daha yeni mezun olanlardan başlayarak böyle giderler. Yani eski mezunların şansı düşüyor.). 2- Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. Anadolu Teknik Lisesi, 2. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. Meslek Lisesi ve 4. çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir. 3- Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir. Not: METEB: Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır. Bu nedenle METEB il içi veya il dışı diye bilinir. 4- Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi veya METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP'si yüksek olan adaylara öncelik verilir. 5- Yukarıdaki 4 şarta göre eşit olan adaylardan yaşı küçük olana öncelik verilir.

35 KATSAYI UYGULAMASI VE OBP HESAPLANMASI
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Değer Aralıkları olacaktır. OBP, Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Daha sonra bu OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanacaktır. Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) en yüksek OBP’ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek.

36 Yani okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılacak
Yani okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılacak. Tüm öğrencilerin OBP’si 0.12 katsayısı ile çarpılacak. Öğretmen lisesi mezunları alanlarındaki öğretmenlik bölümlerini seçtiğinde ve meslek lisesi mezunları da kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde (MTOK bölümleri hariç diğer 4 yıllık lisans bölümleri) OBP’leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek) ve bulunan değer, katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek. Yani toplamda okul puanları = 0.18 ile çarpılarak toplamda en fazla 90 puan olabilecek. Ek puanın en büyük değeri 500 x 0.06= 30 olacaktır. Yani Meslek lisesine ve öğretmen lisesine en fazla 30 ek puan gelebilecek.

37 Tercihler sonucu üniversitede bir bölüm kazanıpta gitmeyen (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri ve sınavsız geçişle bir yere yerleşenler hariç) öğrenciler o sene tekrar sınava girdiklerinde 0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır. Yeni OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 gelmeyecek. Okul birincisi de olsa diploma notu diğerleri gibi önce 5 ile çarpılacak, daha sonra çıkan sayıda katsayısı ile çarpılacak.


"DERS SEÇİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları