Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜBERKÜLOZDA ACİL DURUMLAR Dr. Oğuz Kılınç. AKUT MİLİYER TÜBERKÜLOZ En az iki haftadır devam eden yüksek ateş, halsizlik, gece terlemesi. Fizik bakı normal.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜBERKÜLOZDA ACİL DURUMLAR Dr. Oğuz Kılınç. AKUT MİLİYER TÜBERKÜLOZ En az iki haftadır devam eden yüksek ateş, halsizlik, gece terlemesi. Fizik bakı normal."— Sunum transkripti:

1 TÜBERKÜLOZDA ACİL DURUMLAR Dr. Oğuz Kılınç

2 AKUT MİLİYER TÜBERKÜLOZ En az iki haftadır devam eden yüksek ateş, halsizlik, gece terlemesi. Fizik bakı normal olabilir. P/A akciğer grafisinde miliyer patern Tanı için uzun bir süreç gerekebilir. Tanı ve tedavi gecikirse ARDS gelişebilir.

3 HEMOPTİZİ Çoğunlukla orta derecede hemoptizi vardır. Nadiren massif hemoptizi olur. (100- 1000 ml/24 saat) Çoğunlukla akciğer grafisinde kaviter lezyon saptanır. Akciğer grafisinde lezyon yoksa, Tb şüpheleniliyor ise, endobronşiyal Tb akla gelmelidir.

4 MASSİF HEMOPTİZİDE NE YAPALIM? Tb şüpheleniliyor ise hasta diğer hastalardan izole edilir. Hastaya maske taktırılır. Göğüs konsültasyonu istenir. Hasta lezyonun olduğu tarafa yatırılır. Damar yolu açılır.

5 MASSİF HEMOPTİZİDE NE YAPALIM? 2 500.000 Ü aprotinin (trasylol) amp. puşe edilir. 1000 cc seruma 1.500.000 Ü aprotinin (trasylol) + 3 gr transamine amp. konur. 24 saatte infüzyon şeklinde verilir. Konservatif tedaviye rağmen bronşiyal arter embolizasyonu ve torakotomi için hazırlıklı olunmalıdır. Entübasyon gerekirse 8 numara veya daha büyük bir tüple entübasyon yapılmalıdır.

6 PNÖMOTORAKS Pnömotoraksların etiyolojisinde tüberküloz yeralabilir. Her pnömotoraks ekspanse olduktan sonra parankim lezyonu yönünden araştırılmalıdır.( HRCT) Parankim lezyonu üst zonlarda ise tüberküloz akla gelmelidir.

7 İLAÇ YAN ETKİLERİ Toksik hepatit Cilt döküntüleri Duyma ve denge problemleri Akut böbrek yetmezliği Nötropeni


"TÜBERKÜLOZDA ACİL DURUMLAR Dr. Oğuz Kılınç. AKUT MİLİYER TÜBERKÜLOZ En az iki haftadır devam eden yüksek ateş, halsizlik, gece terlemesi. Fizik bakı normal." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları