Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www"— Sunum transkripti:

1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü

2 İLK YARDIMDA TEMEL KAVRAMLAR UYGULAMALAR ve İNSAN VÜCUDUNU TANIMA

3 İLK YARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

4 İLK YARDIMCININ ÖZELLİKLERİ-1
İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmak, Önce kendi can güvenliğini korumak, Sakin, kendine güvenli ve pratik olmak, Eldeki olanakları değerlendirebilmek,

5 İLK YARDIMCININ ÖZELLİKLERİ-2
Olayı anında ve doğru olarak haber vermek (112’yi aramak), Çevredeki kişileri organize edebilmek ve onlardan yararlanabilmek, İyi bir iletişim becerisine sahip olmak.

6 İLK YARDIMIN ÖNCELİKLİ AMAÇLARI
Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, Yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, İyileşmeyi kolaylaştırmak.

7 İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI
Koruma, Bildirme, Kurtarma

8 KORUMA Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

9 BİLDİRME Olay/kaza, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde iletişim araçları veya kaza yerinde bulunan diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.

10 KURTARMA (MÜDAHALE) Olay yerinde hastalara/yaralılara müdahale, hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.

11 Acil Durumda Aranacak Telefonlar
110 - İtfaiye 112 - Acil yardım (Ambulans) 154 - Trafik 155 - Polis İmdat 156 - Jandarma

12 112 ARANMASINDA GEREKLİ BİLGİLER-1
Sakin olunmalı ya da sakin olan bir kişinin araması sağlanmalıdır. 112 tarafından sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmelidir. Kesin yer ve adres bilgileri verilirken olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin adı verilmelidir. Kimin, hangi numaradan aradığı bildirilmelidir.

13 112 ARANMASINDA GEREKLİ BİLGİLER-2
Hastanın/yaralının adı ve olayın tanımı yapılmalıdır. Hasta/yaralı sayısı ve durumu bildirilmelidir. Eğer herhangi bir ilk yardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmelidir. 112 hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.

14 İlk Yardımcının Müdahale İle İlgili Yapması Gerekenler -1
Yaralıların durumunu değerlendirmek ve öncelikli müdahale edilecekleri belirlemek, Yaralının korku ve endişelerini gidermek, Yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek,

15 İlk Yardımcının Müdahale İle İlgili Yapması Gerekenler -2
Yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek için kendi kişisel olanakları ile gerekli müdahalelerde bulunmak, Kırıklara yerinde müdahale etmek, Yaralıyı sıcak tutmak,

16 İlk Yardımcının Müdahale İle İlgili Yapması Gerekenler -3
Yaralının yarasını görmesine izin vermemek, Yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapmak, Yaralının en uygun yöntemlerle, en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak (112).

17 AĞIR YARALI BİR KİŞİ, HAYATİ TEHLİKESİ OLMADIĞI SÜRECE ASLA YERİNDEN HAREKET ETTİRİLMEMELİDİR!

18 Yaralının Değerlendirilmesinin Amacı
Yaralanmanın ciddiyetini değerlendirmek, İlk yardım önceliklerini belirlemek, Yapılacak ilk yardım yöntemini belirlemek, Güvenli bir müdahale sağlamak.

19 Olay Yerini Değerlendirmenin Amacı
Olay yerinde tekrar kaza olma riskini ortadan kaldırmak, Olay yerindeki yaralı sayısını ve türlerini belirlemek, Yapılacak müdahaleleri planlamaktır.

20 Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler-1
Kazaya uğrayan araç; Mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, Kontağı kapatılmalı, El freni çekilmeli, Araç LPG’li ise aracın bagajında bulunan tüpün vanası kapatılmalıdır.

21 Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler-2
Olay yeri, yeterince görünebilir biçimde işaretlenmelidir. Olası bir kaza tehlikesini önlemek için uyarı işaretleri yerleştirilmelidir. Bunun için üçgen reflektörler kullanılmalıdır.

22 Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler-3
Olay yerinde yaralıya yapılacak yardımı güçleştirebilecek veya engelleyebilecek meraklı kişiler uzaklaştırılmalıdır. Olası patlama ve yangın riskini önlemek için olay yerinde sigara içilmemelidir. Gaz varlığı söz konusu ise oluşabilecek zehirlenmelerin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

23 Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler-4
Kıvılcım oluşturabilecek ışıklandırma veya çağrı araçlarının kullanılmasına izin verilmemelidir. Hasta/yaralı, yerinden oynatılmamalıdır. Hasta/yaralı hızla, yaşam bulguları (ABC) yönünden değerlendirilmelidir.

24 Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler-5
Hasta/yaralı, kırık ve kanama yönünden değerlendirilmelidir. Hasta/yaralı, sıcak tutulmalıdır. Hastanın/yaralının bilinci kapalı ise ağızdan hiçbir şey verilmemelidir. Tıbbi yardım istenmelidir (112).

25 Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler-6
Hastanın/yaralının endişeleri giderilmeli, nazik ve hoşgörülü olunmalıdır. Hastanın/yaralının paniğe kapılmasını engellemek için yarasını görmesine izin verilmemelidir. Hasta/yaralı ve olay hakkındaki bilgiler kaydedilmelidir. Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde kalınmalıdır.

26 İlk Yardımda İnsan Vücudunu Tanımanın Önemi
İlk yardım, sağlıkla ilgili bazı uygulamaları içerir. Başarılı bir uygulama için ilk yardımcının bilmesi gerekenler; organların yeri insan vücudunun yapısı ve işleyişi hakkında temel kavramlar organların ve sistemlerin görevleri

27 Vücudu Oluşturan Yapılar
Vücudun esas yapı taşı hücredir. Benzer hücreler birleşerek dokuları, Benzer dokular birleşerek organları, Organlar birleşerek sistemleri oluşturur. Hücre Doku Organ Sistem

28 Hücre İnsan vücudunun en temel birimidir.
Görev aldığı dokuya göre yapısı biçimlenir. Çoğalma, genetik yapıyı oluşturma, besin alışverişi gibi görevleri vardır.

29 Doku Epitel Doku Bağ Doku Kas Doku Sinir Doku Hücrelerden oluşur.
İşlevlerine göre dokular: Epitel Doku Bağ Doku Kas Doku Sinir Doku

30 Epitel Doku Deri, mukoza ve salgı bezlerini oluşturur.
En önemli görevi vücudu dış etkenlerden korumaktır.

31 Bağ Doku Kemik, kıkırdak, tendon ve damarları oluşturan dokulardır.
Vücutta destek oluşturur.

32 Kas Doku Çizgili ve düz kaslar olarak ikiye ayrılır.
Hareket ve desteği sağlayan çizgili kaslardır. Düz kaslar iç organlarda bulunur.

33 Sinir Doku Sinir hücresi ve liflerinden oluşur. Duyu ve ağrıyı iletir.
Beyinden alınan emirleri vücuda iletir.

34 Organ - Sistem Organ: Ortak işlevleri olan dokular birleşerek organları oluşturur. Kalp, böbrek, beyin vb. Sistem: Vücutta bir işleyişi yerine getirmek için bir araya gelen organlar topluluğudur. Solunum sistemi, sindirim sistemi, dolaşım sistemi vb.

35 VÜCUT SİSTEMLERİ Hareket Sistemi Dolaşım Sistemi Sinir Sistemi
Solunum Sistemi Boşaltım Sistemi Sindirim Sistemi

36 HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini, desteklenmesini sağlar ve
İç organlara koruyucu görev yapar. Hareket sistemi şu yapılardan oluşur; Kemikler, Eklemler, Bağlar, Kaslar.

37

38 DOLAŞIM SİSTEMİ Vücut dokularına oksijen, besin, hormon, bağışıklık elemanı vb. taşır ve yeniden geriye toplar. Dolaşım sistemi şu yapılardan oluşur; Kalp Kan Damarları Kan

39 KANIN GÖREVLERİ-1 Dolaşım sistemi içinde bulunan kırmızı renkli, bazı taşıyıcı maddeleri içinde bulunduran sıvıdır. Yetişkinde litre kan bulunmaktadır. Oksijeni ve diğer besleyici ögeleri hücrelere taşır. Vücut ısısını korur. Hücre atıklarını toplar ve boşaltım sistemine taşır.

40 KANIN GÖREVLERİ-2 Vücudu iç ve dış enfeksiyonlara karşı koruyan savunma elemanları (antikor) ve hücreleri bulundurur. Kanamanın durdurulması için gerekli hücre ve maddeleri bulundurur.

41 SİNİR SİSTEMİ Bilinç, anlama, düşünme, algılama, hareketlerin uyumu, dengesi ve solunum ile dolaşımı sağlar.  Sinir Sistemi Şu Yapılardan Oluşur: Beyin, Beyincik, Omurilik, Sinirler, Omurilik Soğanı.

42 SOLUNUM SİSTEMİ Vücuda gerekli olan gaz alışverişi görevini yaparak hücre ve dokuların oksijenlenmesini sağlar. Solunum sistemi şu organlardan oluşur: Ağız ve burun, Solunum yolları, Akciğerler.

43 BOŞALTIM SİSTEMİ-1 Kanı süzerek gerekli maddelerin vücutta tutulması, zararlı olanların atılması görevlerini yaparak vücutta iç dengeyi korur. Boşaltım sistemi şu organlardan oluşur: İdrar borusu, İdrar kesesi, İdrar kanalları, Böbrekler.

44 BOŞALTIM SİSTEMİ-2

45 SİNDİRİM SİSTEMİ-1 Ağızdan alınan besinlerin öğütülerek, sindirilmesi ve kan dolaşımı vasıtasıyla vücuda dağıtılmasını sağlar.

46 SİNDİRİM SİSTEMİ-2 Sindirim sistemi şu organlardan oluşur: Ağız,
Dil ve dişler, Yemek borusu, Mide, Safra kesesi, Pankreas, Bağırsaklar.

47

48 Yaşam Bulguları Bilinç Solunum Nabız Kan Basıncı Vücut Isısı

49 Yaşamsal Bulgular ve Normal Değerleri-1
BİLİNÇ  Normal bir kişi, kendine yöneltilen tüm uyarılara cevap verir. Bilinç düzeyi, yaralanmanın ağırlığını gösterir.

50 Yaşamsal Bulgular ve Normal Değerleri-2
SOLUNUM  Solunum sıklığına, Solunum aralıklarının eşitliğine, Solunum derinliğine bakılır.  Düzensiz solunum sinir sistemi zedelenmesini düşündürür. Bir dakikadaki solunum sayısı; yetişkinde 12-20, çocuklarda 16-22, bebeklerde 18-24’ dür.

51 Yaşamsal Bulgular ve Normal Değerleri-3
NABIZ  Kalp atımlarının atardamara yaptığı basınca (basıncın damar duvarında parmak uçlarıyla hissedilmesine) nabız denir. Normal nabız dinlenme hâlinde; yetişkin bir kişide dakikada , çocuklarda , bebeklerde ’ dır.

52 Yaşamsal Bulgular ve Normal Değerleri-4
Vücutta Nabız Alınabilen Bölgeler  Şah damarı (adem elmasının her iki yanında), Ön-kol damarı (bileğin iç yüzü, baş parmağın üst hizası), Bacak damarı (ayak sırtının merkezinde), Kol damarı (kolun iç yüzü, dirseğin üstü)  Yaralıların dolaşımını değerlendirirken, çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından nabız alınır.

53

54 Yaşamsal Bulgular ve Normal Değerleri-5
VÜCUT ISISI  İlk yardımda vücut ısısı daima koltuk altından ölçülmelidir. Normali 36,5 °C’dir. Normal değerin üstünde olması yüksek ateş, altında olması ise düşük ateş olarak ifade edilir. 41-42 °C üstü ve 34,5 °C altı, tehlikeyi işaret eder. 31,0 °C ve altı, ölümcüldür.

55 Yaşamsal Bulgular ve Normal Değerleri-6
KAN BASINCI  Kalbin kasılma ve gevşeme anında damar duvarına yaptığı basınçtır. Kalbin kanı pompalama gücünü gösterir. Normali; 100/50 ve 120/80 mmHg’ dir.

56


"T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları