Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ."— Sunum transkripti:

1 BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ

2 Bileşik ve Formülleri İyonik bağ sadece bir sodyum iyonu ve bir klor iyonu arasında gerçekleşmez.Her bir iyon zıt yüklü iyonlar tarafından sarılır ve iyonlar oluşur.Örneğin tuzun yapısına sodyum iyonları klor iyonları ise sodyum iyonları ile sarılmıştır ve bu iyonlar yığın halini almıştır.

3 Bileşik ve Formülleri Atomlar arsında ki kimyasal bağ her zaman elektron alış verişi ile oluşmaz.Elektron almaya yatkın Atomlar elektronlarını ortaklaşa kullanaraktan birbiri ile bağ oluşturabilir.

4 Hidrojen atomunun sadece bir elektronu vardır
Hidrojen atomunun sadece bir elektronu vardır.Bu elektron aynı katmanda tek başına sürekli dolanıp duruyordu.Atom bu durumdan oldukça rahatsızdı elektronuna bir arkadaş arıyordu.Eğer bu atom elektronuna arkadaş bulursa karalı atomlardan helyumun elektron dizilimine ulaşıp daha mutlu olacaktı.Bu duygular içerisinde dalgın dalgın hareket ederken başka bir hidrojen atomuyla karşılaştı.Karşılaştığı atoma : -Elektronum çok yalnızım senin elektronunu bana versene dedi Diğer atom: -Aynı durum benimde başımda.Olmaz!Sen elektronunu bana ver der. Birinci atom: -O zaman ortak bir çözüm olarak birbirimize biraz daha yaklaşalım ve birbirimize yakın kalalım.Böylece elektronlarımız ikimizin katmanında da bulunma şansına sahip olur ve yalnızlıktan da kurtulurlar.

5 Bileşik ve Formülleri Moleküler yapıda olmayan bileşikleri oluşturan atomlar arasında iyonik bağ vardır.Bu tür bileşikler iyonik yapılı bileşik olarak adlandırılır. Örneğin,kalsiyum oksit bileşiğinde kalsiyum ve oksijen iyonları arasında sodyum iyonudur bileşiğinde ise iyot ve sodyum iyonları arasında bağ bulunmaktadır.İyonların bağ yapması sonucunda oluşan bileşikler iyonik bileşikler olarak adlandırılır.

6 Bileşik ve Formülleri Farklı element atomları uygun şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur.Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir. Bileşikler kendini oluşturan elementlerden tamamen farklı fiziksel ve kimyasal özelliğe sahiptir.

7 Bileşik ve Formülleri Sadece klor moleküllerinden oluşan klor elementi ise sarı yeşil renkli zehirli bir gazdır.Sodyum ve klorun oluşturduğu sodyum klorür bileşiği ise şeffaf katı ve ufalanabilen özelliklere sahip olan ve hayatımızın temel ihtiyaç maddelerinden birini oluşturan yemek tuzudur.Suda oluştuğu gibi bileşikler moleküllerden geliyorsa bu tür bileşikler molekül yapılı bileşik olarak adlandırılır.

8 Su hayatın temel ihtiyaç maddelerinden biridir.
BİLEŞİK NERELERDE /HANGİ ALANDA KULLANILIR MOLEKÜL MODELİ Su Su hayatın temel ihtiyaç maddelerinden biridir. Bir su molekülü iki hidrojen atomunun bir oksijen atomu ile kimyasal bağ kurmasıdır Amonyak Temizlik malzemelerinde patlayıcı ve gübre yapımında kullanılır Bir amonyak molekülü bir azot atomun üç hidrojen atomuyla kimyasal bağ kurar Karbon dioksit Yangın söndürme tüplerinde kullanılır Bir karbon dioksit molekülü bir karbon atomun iki hidrojen atomlarında


"BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları