Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

(AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "(AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)"— Sunum transkripti:

1 (AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)
PLATANUS ACERİFOLİA (AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)

2 SİSTEMATİĞİ Alem : Plantae Bölüm : Magnoliophyta Sınıf : Magnoliopsida
Alt Takım : Hamamelidales Familya : Platanaceae Cins : Platanus Platanus x acerifolia (milld.), platanaceae (çınargiller) familyasından, hibrid (melez) bir ağaç türüdür.

3 PLATANUS ACERİFOLİA (Willd.) :
Doğu Çınarı (Platanus orientalis) ile Batı Çınarının (Platanus occidentalis) doğal bir hibriti olarak benimsenmektedir.Diğer bir adı da “Londra Çınarı”dır.

4 25-35m.’ye değin boylanabilen, kışın yaprağını döken, simpodial büyüme yapan 1 cinsli,1 evcikli, anemogam, boylu ağaçlardır. Gövde kabukları büyük levhalar halinde kavlar ve sonra dökülür.Krem rengi lekelidir.

5 Tomurcuğu tek bir pulla külah gibi örtülü, küt uçlu ve kahverengidir
Tomurcuğu tek bir pulla külah gibi örtülü, küt uçlu ve kahverengidir. Yaprak dökümüne kadar tomurcuk, yaprak sapı tarafından gizlenmiş durumda bulunur. Ancak yaprak döküldükten sonra görülebilir.

6 Yapraklar uzun saplı ve 5-7 lobludur. Işınsal damarlanma gösterir
Yapraklar uzun saplı ve 5-7 lobludur. Işınsal damarlanma gösterir. Sarmal dizilidirler. Çiçekler başçık halinde küremsi büyük çaplı (P.orientalise nazaran) kurullar oluşturur ve bu kurulların 2-3’ü bir eksen üzerindedir.

7 oluşturur.Bileşik meyveyi oluşturan nusların
Erkek ve dişi çiçekler aynı görünümlü kurullar oluşturur.Bileşik meyveyi oluşturan nusların diplerinde uzun tüy demetleri vardır. Olgunlaşan meyve dağılır. Çanak yapraklar 3-8 parçalı ve tüylüdür.Taçyaprakta aynı sayıdadır. Erkek çiçeklerin flamentlerinin çok kısa olan 3-8 etamni bulunur.

8

9 Gazlara ve tozlara diğer Platanus türlerine göre daha dayanıklıdır
Gazlara ve tozlara diğer Platanus türlerine göre daha dayanıklıdır. Bu nedenle P.acerifolia, Batı Avrupa ve İngiltere’de park ve yol ağacı olarak Batı Çınarından daha çok kullanılmıştır.

10

11

12

13

14

15 ÇINARLAR ESKİ ÇAĞLARDAN BERİ BİLİNEN,KİMİ ÜLKELERCE KUTSAL OLARAK BENİMSENEN ULU AĞAÇLARDIR.


"(AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları