Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

John L. Holland ve Kişilik Tipleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "John L. Holland ve Kişilik Tipleri"— Sunum transkripti:

1 John L. Holland ve Kişilik Tipleri
Diğdem SİYEZ

2 John L. Holland; Kuramını kişilik tipleri ve meslek seçimleri üzerine yaptığı gözlemlere dayandırarak oluşturmuştur. Bireylerin kendi kişilik tiplerine, ilgilerine ve değerlerine uygun meslekler seçerlerse yaşamlarında daha fazla doyum alacağını belirtmektedir.

3 Holland’a göre kişilik tipleri
Gerçekçi Araştırmacı Artistik Sosyal Girişimci Geleneksel

4 GERÇEKÇi Gerçekçi tipler hayvanlarla, nesnelerle veya makinelerle çalışmaktan hoşlanırlar. Genellikle bir şeyler öğretme, birilerini iyileştirmeye çalışma ve birilerine bilgi verme gibi sosyal aktivitelerden kaçınırlar. Görebildikleri, dokunabildikleri ve bitkiler ya da hayvanlar gibi üzerinde çalışabildikleri şeylere daha fazla değer verirler. Kendilerini pratik, mekanik ve gerçekçi olarak tanımlarlar.

5 ARAŞTIRMACI Matematik problemleri çözmeyi ve bilimsel aktivitelerle uğraşmayı severler. Genellikle insanları ikna etmek, bir şeyler satmak ya da insanları yönetmek gibi etkinliklerden kaçınırlar. Matematiksel problemleri anlamada ve çözmede oldukça beceri sahibidirler. Bilime değer verirler ve kendilerini bilimsel, entelektüel olarak tanımlarlar.

6 ARTİSTİK Sanat, drama , dans, müzik ya da bir şeyler yazma gibi yaratıcı etkinliklerde bulunmaktan hoşlanırlar. Tekrarlayıcı ve belirli bir düzende yapılması gereken işlerden kaçınma eğilimindedirler. Sıklıkla artistik yeteneklere sahiptirler. Yaratıcı etkinliklere değer verirler. Genellikle kendilerini orijinal, bağımsız olarak tanımlarlar.

7 SOSYAL Sosyal tipler insanlara yardım etmekten hoşlanırlar
Öğretmenlik, hemşirelik, ilk yardım, bilgi verme gibi hizmetler sunmaktan hoşlanırlar. Genellikle makine, nesneler veya hayvanlarla çalışmaktan çok hoşlanmazlar. Öğretmenlik, psikolojik danışma, hemişrelik veya bilgi verme konularında becerilere sahiptirler. İnsanlara yardım etmeye ve sosyal problmleri çözmeye değer verirler. Kendilerini yardımcı, arkadaş canlısı ve güvenilir olarak tanımlarlar.

8 GİRİŞİMCİ Girişimci tipler, insanları ikna etme ve yönlendirme konularında ve bir şeyler ya da fikir satma konularıyla ilgilenmekten hoşlanırlar. Genellikle çok fazla dikkat gerektiren, bilimsel ve analitik düşünmeyi gerektiren işlerden kaçınırlar. İnsanları yönlendirme ve bir şeyler satma konularında oldukça beceriklidirler. Politikada, liderlikte ve iş yaşamında başarıya önem verirler. Kendilerini enerjik, hırslı ve girişken olarak tanımlarlar.

9 GELENEKSEL Geleneksel tipler düzenli bir ortamda sayılarla, kayıtlarla ya da makinelerle ilgilenmekten hoşlanırlar. Muğlak ve yapılandırılmamış aktivitelerden kaçınırlar Yazılı kayıtlar üzerinde ve sayılar ile ilgili çalışma konusunda oldukça beceriklidirler. İş yaşamında başarıya değer verirler ve kendilerini düzenli olarak tanımlarlar, Bir planı takip etmede oldukça başarılıdırlar.

10 Gerçekçi ilgileri olan kişiler için uygun olan bazı kariyer seçenekleri
Marangozluk, Diş teknisyeni Teknik ressamlık Elektrikçi, tesisatçı, Laboratuar teknisyeni Makinist Aşçı

11 Araştırmacı ilgileri olan kişiler için uygun olan bazı kariyer seçenekleri
Müfettiş, Muhasebeci Sistem analisti, bilgisayar uzmanı Farklı dallardaki mühendislikler Çeşitli branşlardaki doktorluk Biyolog, kimyager Psikolog, antropolog, arkeolog

12 Artistik ilgileri olan kişiler için uygun olan bazı kariyer seçenekleri
Sanay yönetmeni,reklamcı Sinema yapımcısı Tasarımcı: web, grafik, moda Ses kayıt teknisyeni Müzik drama ve ingilizce öğretmeni Sosyal psikolog Mimar ressamlık

13 Sosyal kişiler için uygun olan bazı kariyer seçenekleri
Danışmanlık Çeşitli branşlarda öğretmenlik Sosyal hizmet uzmanı Hemşirelik Antrenör Okul hastane yöneticisi Kütüphaneci Dil ve konuşma terapisti

14 Girişimci ilgileri olan kişiler için uygun olan bazı kariyer seçenekleri
Halka ilişkiler Satış temsilcisi Kendi işinin sahibi olma Yönetici Finans danışmanı Toptan ya da parekende satış yapılan işler Şehir planlamacısı broker

15 Geleneksel ilgileri olan kişiler için uygun olan bazı kariyer seçenekleri
Sekreterlik Veritabanı yöneticisi Mahkemelerde röportörlük Sigorta denetçisi

16 kaynakça Bu sunuda yer alan bilgiler web sayfasından türkçeye uyarlanmıştır.


"John L. Holland ve Kişilik Tipleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları