Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6-18 m yüksekliğinde, yuvarlak tepeli ve sık dallı bir ağaç veya ağaçtır. Almaşık sapın iki yanında karşılıklı değil de aralıklı olarak bir sağda, bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6-18 m yüksekliğinde, yuvarlak tepeli ve sık dallı bir ağaç veya ağaçtır. Almaşık sapın iki yanında karşılıklı değil de aralıklı olarak bir sağda, bir."— Sunum transkripti:

1

2 6-18 m yüksekliğinde, yuvarlak tepeli ve sık dallı bir ağaç veya ağaçtır. Almaşık sapın iki yanında karşılıklı değil de aralıklı olarak bir sağda, bir solda bitmiş yapraklar şeklinde dizilmiş, cm uzunluğundaki yapraklar oval biçimli, donuk renkli derimsi ve sert kenarları da genellikle dalgalıdır. Bitkinin sarımsı veya yeşilimsi beyaz renkte küçük çiçekleri, olgunlaştığında rengi koyu mora dönen tek tohumlu, etli meyveleri vardır.

3 Defne Akdeniz iklimi ve Okyanus iklimi olan bölgelerde yetiştirilir. Dona çok duyarlı olduğu için daha soğuk yerlerde ise ev bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Defne bitkisinin kaynağı Doğu Akdeniz bölgesi olup orada ılıman iklimli başka yörelere yayılmıştır.

4 Türkiye’de bulunan türü Akdeniz bölgesinde yetişen Laurus nobilis’tir. Çoğunlukla 10 m'ye kadar boylanabilen geniş tepeli, sık dallı, her dem yeşil bir ağaçtır. Sürgünlere sarmal olarak dizilen yaprakları 5-10 cm uzunluğunda, dar eliptik biçiminde olup deri gibi sert ve tam kenarlıdır.

5 Yaprakların koltuğunda demetler halinde toplanmış olan sarı renkli, kokulu çiçekler nisan-haziran aylarında açar.. Küremsi veya yumurta biçimindeki tek tohumlu üzümsü meyve mm çapında; önceleri yeşilken sonraları siyahlaşır.

6 Vatanı Anadolu ve Balkanlar'dır. Son derece dekoratif bir park bitkisi olduğundan Akdeniz Bölgesi'nin ılıman yörelerinde yetiştirilir. Budanarak şekil verilebildiği için çok güzel bir çit bitkisidir.

7 Bitki gelişmesi için güneşli ve yarı gölge yerleri tercih eder.

8 Antik YunanistanAntik Yunanistan'da bu ağaç Apollon'a adanmıştır ve galibiyetle elde edilmiş ölümsüzlüğü, ve bu galibiyeti sağlayan, kahramanlıkla birleşmiş erdemi simgeler. Kahramanlara, alimlere ve bilgelere verilen defne yapraklı tacın kaynağı budur. Gene Apollon'la ilişkili olarak, Delfi'teki kahinler de kehanette bulunmadan önce defne yaprakları çiğnerlerdi veya yakarlardı, Apollon'un kehanet özelliklerine elde edebilmek için. Kahinlerden olumlu bir cevap elde edenler geri giderken bir defne tacı ile dönerlerdi.Delfi Orta çağlarda üniversitelerde alimlere defneden taç giydirilirdi.Tıp okullarında genç doktorların başına konan taçlar defne yaprakları ve meyvelerinden oluşurdu; Fransa'da üniversite diplomasının adı olan "baccalauréat" (Latince bacca laurea : defne meyvesi) burdan kaynaklanmaktadır.baccalauréat TARİHÇE

9 Ilıman bölgelerde bahçe ve süs bitkisi olarak Soğuk bölgelerde iç mekan süs bitkisi olarak Yemeklerde baharat olarak Alternatif tıpta İlaç sanayisinde Kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır.

10 Defne yağı defne meyvelerini sıkarak elde edilen, 30°C'de eriyen bir yağdır. %95 yağ asitlerinden ve %5 esansiyel yağlardan oluşur. Geçmiş mitolojik çağlara kadar uzanan defne, güzellik ve güzel kokunun sembolü olarak bilinir. Yüzyıllardır saç dökülmelerine karşı defne yağı, saç diplerine yedirerek kullanılır. Defne saç diplerindeki hücreleri aktive ederek saç tellerinin güçlenmesini, çevre şartları, kimyasal temizleyiciler ve çeşitli nedenlerden kaynaklanan kepeklenmenin azalmasını ve zamanla ortadan kalkmasını, ciltte oluşan ölü derilerin atılmasını hızlandırarak sivilce, kırışıklık, istenmeyen leke ve yağların azalmasını sağlar. Türkiye’de yetişen Laurus nobilis’ten elde edilen,antiseptik özelliğine sahip defne yağları, Avrupa ve Amerika ülkelerine ihraç edilmekte, bu ülkelerdeki ünlü firmalarca, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılmakta ve bu ürünler dünyanın dört bir yanında en pahalı kozmetik ürünler arasında beğeni ile talep edilmektedir. Ayrıca Avrupa ve Amerika'daki ünlü güzellik salonları defne yağı ve yaprağından yapılan kremleri kas gevşetici olarak kullanmaktadır.

11 Hakiki defne sabunu, saç dökülmesi ve kepeklenmeye karşı etkili bir üründür. Ayrıca cilde de çok faydalıdır. Antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı da faydalı bir ürün olan defne sabununun diğer faydaları ise şöyle sıralanıyor: -Varisleri rahatlatıyor -Ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı çok iyi geliyor -Derideki gözenekleri açıp rahatlatıyor -Doğal kokusu ve antiseptik oluşundan dolayı evdeki dolaplarda kullandığınızda haşere barınmasını engelliyor. Defne yağında klorofil bulunuyor. Bu nedenle sabun, açık kahverengi-yeşil arasında bir renkte oluyor. Sabun kurudukça rengi biraz daha açılıyor.

12

13 Defne yaprağı üretimi defne bitkisinin yapraklarının kurutulmasıyla elde edilir. Defne yaprağı der gibi esnek dar elips biçiminde,kenarları hafif ondüle,ucu sivri veya küt kısa saplı,üst yüzü yeşil alt yüzü sarıya yakın bir renktedir. AROMA VE LEZZET Yaprak ezildiğinde defneye özgü hoş,keskin koku ve buruk acı tat verir. RUTUBET MİKTARI Defne yaprağı üretiminde rutubet miktarı %8’i geçmemelidir.(TS 1017/ŞUBAT 1985) Özellikler Değer TOPLAM KÜL MİKTARI(kuru maddede ağırlıkça)%EN ÇOK 7 SUDA ÇÖZÜNMEYEN KÜL MİKTARI %EN ÇOK 6 ASİTTE ÇÖZÜLMEYEN KÜL MİKTARI %EN ÇOK 2 UÇUCU YAĞ MİKTARI EN AZ ml/100g 1 HAM SELÜLOZ MİKTARI %EN ÇOK 30 KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

14 Antiseptik Terletici Midevi Hazımsızlık İştahsızlık Müzmin bronşitte Nefes açıcı ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında anti bakteriyel olarak kullanılır.

15 Defne yaprağının yıllık üretimi yılda 8 bin tondur, bunun yaklaşık %80'ı Türkiye'den kaynaklanır bu üretimden 8 milyon dolar gelir elde edilmektedir.

16


"6-18 m yüksekliğinde, yuvarlak tepeli ve sık dallı bir ağaç veya ağaçtır. Almaşık sapın iki yanında karşılıklı değil de aralıklı olarak bir sağda, bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları