Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR. 1)“İnmek”sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır? 1.Yağmurdan duvar inmiş. 2.Çocuk,ağaçtan zorlukla indi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR. 1)“İnmek”sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır? 1.Yağmurdan duvar inmiş. 2.Çocuk,ağaçtan zorlukla indi."— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR

2 1)“İnmek”sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır? 1.Yağmurdan duvar inmiş. 2.Çocuk,ağaçtan zorlukla indi. 3.Haberi duyunca yüreğine indi. 4.Şehre varınca otele indi. A) 1 B)2 C)3 D)4

3 CEVAP D SEÇENEĞİDİR. ÇÜNKÜ 1. SEÇENEKTE YAĞMURDAN DUVAR YIKILMIŞ ANLAMINDA, 2. SEÇENEKTE AĞAÇTAN YERE İNMEK AMLAMINDA,3. SEÇENEKTE ÇOK ŞAŞIRMAK HEYECANLANMAK ANLAMINDA VE 4. SEÇENEKTE İSE OTELE GİTMEK ORAYA YERLEŞMEK ANLAMINDADIR.BÜTÜN SEÇENEKLER FARKLI OLDUĞU İÇİN 4 FARKLI ANLAM VARDIR.

4 2)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler yoktur? A)Her inişin bir çıkışı vardır. B)Her çok,azdan olur. C)Ağacın yemişini ye,kabuğunu soyma. D)Akıllı köprüyü arayana dek,deli suyu geçer.

5 CEVAP C SEÇENEĞİDİR.ÇÜNKÜ DİĞER SEÇENEKLERDE SIRASIYLA İNİŞ-ÇIKIŞ,ÇOK-AZ, AKILLI-DELİ SÖZCÜKLERİ VARDIR AMA C SEÇENĞİNDE YOKTUR.

6 3)”Soğuk”sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Soğuk, iliklerimize kadar işlemişti.” cümlesindeki anlam ve göreviyle kullanılmıştır? A)Soğuk davranışlardan pek hoşlanmam. B)Dışarıda müthiş bir soğuk vardı. C)O gün, dostumuz bizi soğuk karşıladı. D)Karayel soğuk bir rüzgar çeşididir.

7 CEVAP B SEÇENEĞİDİR.ÇÜNKÜ A VE B ŞIKLARINDA MECAZ,C ŞIKKINDA GERÇEK,D ŞIKKINDA İSE TERİM ANLAMDA KULLANILMIŞTIR.

8 4)Aşağıdaki cümlelerde geçen niteleme sıfatlarından hangisi durum bildirmektedir? A)Şu kahverengi çizgili gömlek pek güzel. B)Onun çalışkan biri olduğunu bilmezdim. C)Mutfağa yuvarlak bir masa almalıyız. D)Elinde,uzunca bir değnek vardı.

9 CEVAP B SEÇENEĞİDİR. ÇÜNKÜ SADECE B SEÇENEĞİ DURUM BİLDİRİR DİĞER ŞIKLAR DURUM BİLDİRMEZ.

10 5. “Ön” kelimesi hangi cümlede gerçek anlamda kullanılmıştır? A)Bahçenin ön tarafını iyi bellemişsiniz B)Her fırsatta sen ön plana çıkarsın C) Önümüz yaz endişeye gerek yok D) Sıkıştığında hep hastalığını öne sürüyorsun

11 CEVAP A SEÇENEĞİDİR.ÇÜNKÜ DİĞER ŞIKLARDA MECAZ,A ŞIKKINDA İSE GERÇEK ANLAMDADIR.

12 6.Hangi kelime eş sesli bir kelimedir? A. Baş B. GölC. Cam d. İpek

13 CEVAP A SEÇENENEĞİDİR.ÇÜNKÜ BAŞ SÖZCÜĞÜ İKİ ANLAMDADIR,BİR KAFA OLAN BAŞ VARDIR BİRDE SIRANIN BAŞI YANİ ÖNÜ OLARAK BAŞ VARDIR.

14 7) “Kuru” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A)Masayı kuru bir bezle sildi. B)Bu kuru tepeleri yeşertmek için çalışmalı. C)Böyle kuru bir yaşam istememişti. D)Elma ağacının kuru dallarını kestiler.

15 CEVAP C ŞIKKIDIRÇ.ÇÜNKÜ DİĞER ŞIKLARDA GERÇEK C ŞIKKINDA İSE MECAZDIR.

16 8)Aşağıdaki sözcüklerden hangisi somut anlamlıdır? A)Sözlük B)Saygı C)içtenlik D)Üzüntü

17 CEVAP A ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ DİĞERLERİ SOYUTTUR.

18 9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur? A)Okumaya öyle açlar ki kitap yetiştiremiyoruz. B)Konuşmacı,dinleyicilerin alkışlarıyla iyice açıldı. C)Kullandığı ağdalı dil,anlaşılmasını güçleştiriyor. D)Ülkenin kültürel açılımı bence olumlu.

19 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SADECE D ŞIKKINDA MECAZLI ANLATIM YOKTUR.

20 10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı sözcük yoktur ? A)Göller yöresinde birçok düden bulunur. B)Osmanlılarda dirlik gelirleri önemliydi. C)Okyanus kıyılarında gelgitlere daha çok rastlanır. D)İnsanların ayak izleri kayalıkta seçiliyordu.

21 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ D ŞIKKINDA TERİM ANLAMLI SÖZCÜK YOKTUR.


"SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR. 1)“İnmek”sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır? 1.Yağmurdan duvar inmiş. 2.Çocuk,ağaçtan zorlukla indi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları