Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER"— Sunum transkripti:

1 ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

2 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER; Bizler ilişkilerimizde sürekli insanlarla iletişim halindeyiz. Ancak zaman zaman ilişkilerimizde sorunlar yaşayabiliriz. Bu tür sorunlar hayatın bir parçasıdır. Gereksinimleriniz ve istekleriniz birbirine ters düştüğünde gerginlik yaşar, öfkelenirsiniz. Okulda ve evde sizi öfkelendiren engellenme, önemsenmeme, aşağılanma gibi davranışlarla karşılaşabilirsiniz.

3 Öfke denildiğinde aklımıza ilk gelen, olumsuz bir duygu olduğudur
Öfke denildiğinde aklımıza ilk gelen, olumsuz bir duygu olduğudur. Acaba öfke gerçekten yıkıcı bir duygu mudur? Çoğunlukla EVET, ancak öfkelenmek sağlıklı ele alındığında NORMALDİR. Yani öfke sağlıklı ve normal bir duygudur. Sağlıksız olan öfkemizi saldırganlığa dönüştürmektir.

4 YORUMSUZ!!!

5 Problemi sürdürmek YA DA problemi çözmek.
Bir problem yaşadığımızda iki seçeneğimiz vardır : Problemi sürdürmek YA DA problemi çözmek. Sizler öfkesini kontrol edebilen, doğru düşünüp, doğru davranan kişiler olun. Problemin parçası olmaktansa çözümün parçası olun.

6 Yaşadığınız sorunları çözebilmek için, bunlara dikkat edin !
Karşındakini dinlemeyi bilmelisin. Sabırlı ve esnek olmalısın. Karşındakinin kalbini kırmaktan çekinmelisin. Sinirlerine hakim olmalısın. Şaka yaparken sonuçlarını çok iyi düşünmelisin. Asla başkalarıyla alay etmemelisin; lakap takmamalısın. Düşünmeden konuşmamalısın.

7 Sürekli dert yanan biri olmamalısın.
Kaybetme ihtimalini göz önünde bulundurmalısın. Gereksiz eleştiriden kaçınmalısın. Görüşünü başkasına zorla kabul ettirmeye çalışmamalısın. Sesini gürültü yapmadan duyurmalısın. Yüz ifadeni kontrol etmelisin. Birisi konuşurken başkaları ile fısıldaşmamalısın. Başkası konuşurken konuşmasını kesmemelisin. Aynı kelimeleri sürekli diline dolamamalısın.

8 Duygularını tanımaya çalış. Öfkeni kabul et.
Kendine ve başkalarına zarar vermeden önce öfkeni kontrol etmeyi öğrenmelisin. Bunun için; Kendini tanımaya çalış. Bazı davranışların sana zarar veriyorsa onları değiştirmek için yeni kararlar al. Duygularını tanımaya çalış. Öfkeni kabul et. Öfkenin kaynağını (nedenini) bul. Kendine sık sık “Ne Hissediyorum?” diye soru sor.

9 Neye öfkelendiğini ve ne zamanlar üzgün olduğunu anlamaya çalış.
Kızdığın zaman ne yapıyorsun? Kullandığın yöntemler işe yarıyor mu? Diye düşün. Kızgınlığını biriktirmeden önce hissettiklerini ifade et. Öfkeni yenmek için, bağışlamanın işe yaradığını unutma! Bağışla. Karşındakine bir şans daha tanı.

10 ÇOK KIZGIN OLDUĞUNDA İZLEYECEĞİN YOL
Dur, sakinleşmek için gayret et ve harekete geçmeden önce düşün. İçinden 10’a kadar say. Problemin ne olduğunu kendi kendine söyle; ne yaşadığını bulmaya çalış (kırgınlık, endişe, korku, can sıkıntısı). Ne hissettiğini bulduktan sonra düşün; “Şimdi ne yapabilirim?”.

11 Zihninde birkaç çözüm bul.
Sana ve karşındakine zarar vermeyecek en iyi çözümü seç. Eğer kızgınlığın çok yoğun ise, o an bir şey yapma, o ortamdan uzaklaş. Daha sonra sakinleştiğinde seni kızdıran kişi ile görüşüp, kendini ifade et. Karşındaki kişi seni ne kadar kışkırtırsa kışkırtsın sükunetini kaybetme ve şiddete başvurma.

12 ÖFKE NORMAL BİR DUYGUDUR,
AMA; BAŞKALARINI İNCİTME, KENDİNİ İNCİTME, ÖFKEN HAKKINDA KONUŞ..

13 HER ZAMAN BİR SEÇENEK DAHA VARDIR!!!

14 SEÇİM ÇARKI BİR PROBLEMİNİZ OLDUĞUNDA BU FİKİRLERDEN EN AZ İKİ TANESİNİ UYGULAYIN…

15 Sınıf öğretmeniyle paylaşın Psikolojik danışmanla paylaşın
? Paylaşın Ben mesajı verin Görmezlikten gelin Yürüyerek uzaklaşın Özür dileyin Zaman tanıyın Ona kadar sayın ve sakinleşin Derin derin beş defa nefes alıp verin olarak konuşun Onunla ayrıntılı Başka bir faaliyete geçin Sınıf öğretmeniyle paylaşın Psikolojik danışmanla paylaşın Durmasını söyleyin

16 “EN AZ İKİSİNİ DENEDİKTEN SONRA VEYA ACİL BİR DURUMDA
NÖBETÇİ ÖĞRETMENDEN YADA OKUL YÖNETİMİNDEN YARDIM İSTEYİN!

17 Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim…


"ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları