Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OrduToplum Saglığı Merkezi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OrduToplum Saglığı Merkezi"— Sunum transkripti:

1 OrduToplum Saglığı Merkezi

2 ORDU TOPLUM SAĞLIĞI EĞİTİĞİM BİRİMİ
KİŞİSEL HİJYEN ORDU TOPLUM SAĞLIĞI EĞİTİĞİM BİRİMİ

3 EL TEMİZLİĞİ

4 "Sağlığınız güvenli ellerde..."

5 ELLER NEDEN YIKANMALIDIR?
Günlük yaşantımızda en fazla kirlenen organlarımız ELLERİMİZ’dir. Mikroorganizmalar (bakteri,virüs,parazitler,..vs.) havada, suda, toprakta yaşabildikleri için ellerimizi dokunduğumuz her şeyden çok kolay kirlenmektedir. Böylelikle bizi yaşama tutunduran ellerimiz aynı zamanda hem hafif hastalıkları hem de öldürücü pek çok hastalığı beraberinde her yere taşıyabilir.

6 İyi yıkanmamış eller mikropların yayılmasında ve bulaşıcı hastalıkların meydana gelmesinde etkili bir kaynaktır. Bu nedenle kurallarına uygun, doğru el yıkama alışkanlıklarının kazanılması bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınmasında ve mikropların taşınmasının önlenmesinde etkili olacağı gibi toplumda yaşam kalitesini de yükseltecektir.

7 Kirli elde mikroorganizma üremesi
Yıkanmış elde mikroorganizma üremesi

8 ELLER NE ZAMAN YIKANMALIDIR?

9 Eller ne zaman yıkanır ? Kirli görüldükleri her zaman
İşe başlamadan önce, iş bitiminde, iş değişikliklerinde Eldiven takmadan önce, eldiveni çıkardıktan sonra

10 Eller ne zaman yıkanır ? Diş Ağız Yüz Göz temizliği yapmadan önce

11 Eller ne zaman yıkanır ? Saça, buruna dokunduktan Öksürdükten
Burun sildikten Dışarıdan eve-işe geldikten Kirli, tozlu bir işten sonra

12 Eller ne zaman yıkanır ? Çiğ gıdayı elledikten Çöpleri elledikten
Para elledikten Hasta ziyaretinden sonra

13 Eller ne zaman yıkanır ? Kirli malzemelere dokunduktan sonra
Yara ve sivilcelere dokunduktan sonra sonra

14 Eller ne zaman yıkanır ? Temizlik yaptıktan Tüm hayvanları elledikten
Dışkı, idrar, kan gibi vücut atıklarına dokunduktan Tüm hayvanları elledikten sonra

15 Eller ne zaman yıkanır ? Yemek yemeden Tuvaletten önce ve sonra
Eller mutlaka yıkanmalıdır.

16 Mikropların Hastalık Oluşturmasını Engellemek İçin
Eller Nasıl Yıkanmalıdır?

17 su ile birlikte sabun kullanılması gerekir
El temizliğinde su ile birlikte sabun kullanılması gerekir eller sabunla yıkandığında bir çok mikrop uzaklaştırılır Sabun ile allerjik etkiye sahip zararlı bulaşanlar (nikel, demir,tozlar) da uzaklaştırılır

18 Etkili el yıkama Eller akan ılık su ile bileklere kadar ıslatılır.

19 Ellere 3-5ml sıvı sabun alınır.

20 Ellerin her tarafı akan su altında iyice ovalanır

21 Parmakların arası ve bilekler temizlenir

22 Köpük durulanır mikroplar uzaklaştırılır

23

24 Ellerinizi yıkadıktan sonra asla üstünüze kurulamayın
Ellerinizi yıkadıktan sonra asla üstünüze kurulamayın. Çünkü giysilerde bulunabilecek mikroorganizmalar temiz ellerinize bulaşabilir.

25 Eller kağıt havlu kullanarak iyice kurutulur

26 El kurulamada doğru seçenek kağıt havlu kullanılmasıdır.
Kumaş havlular nemli kalabildiğinden kontamine olabilirler. Kağıt havlu kurulamanın yanı sıra mekanik temizlemeyi sürdürür.

27 Kağıt havlu kullanarak musluk kapatılır

28 Kullanılmış havlu çöp kutusuna atılır

29 Ancak, belirtmiş olduğumuz işler yapılmasa dahi, gün içinde en az 2 (iki) saatte bir eller yine de tanımladığımız gibi yıkanmalıdır.

30 Özellikle toplu yaşanılan yerlerde sıvı sabun kullanılmalıdır
Özellikle toplu yaşanılan yerlerde sıvı sabun kullanılmalıdır. Kalıp sabunlar kişisel temizlik araçları olduğundan mümkünse ortak kullanılmamalıdır.

31 Unutulmamalıdır, "doğru el yıkama" enfeksiyonlardan korunma ve yayılmasını önlemede son derece ucuz ve etkili bir yöntemdir.

32 VÜCUT TEMİZLİĞİ Mümkün olduğunca insan vücudu sık sık yıkanmalıdır. NEDEN?

33 Özellikle deri yüzeyinde bulunan mikropların, yığılan kirlerin, ter ve etkenlerin vücuttan uzaklaştırılması ve dökülen ölü hücrelerin atılması için bu uygulama gereklidir. Banyo yaparak hem beden temizlenir, hem de ruhsal bir rahatlama sağlanır. Banyo insanın kendisini zinde ve mutlu hissetmesini sağlar.

34 SAĞLIKLI BANYO NASIL YAPILIR?

35 Suyun sıcaklığı 30-40 derece arasında olmalıdır.
Yıkanma sırasında lif, kese gibi araçlar kullanılması kir tabakasının kolayca uzaklaştırılmasını ve dolaşımın hızlanmasını sağlar. Ancak soyucu etki yapacak kadar sert uygulanmamalıdır.

36 Her banyodan sonra iç çamaşırları değiştirilmelidir
Her banyodan sonra iç çamaşırları değiştirilmelidir.Aşırı terleme ve kirlenme durumlarında yıkanma olanağı yoksa da iç çamaşırları değiştirilmelidir.

37 SAÇ BAKIMI Saçlarda hem kendinden yağ birikimi, hem de dışarıdan toz ve kir birikimi olur. Normal bir saçın haftada iki kez yıkanması gerekir. Yağlı saçların ise çok daha sık yıkanması gerekmektedir.

38 SAÇ KONUSUNDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Saçlar temiz su ile durulandıktan sonra kurutulurken nazik bir biçimde fırçalanmalıdır.Saçları uçlardan dibe doğru taramak kırılmaları önler. Saç kurutma makineleri ile kurutmada makine saçlara çok yakın tutulması saçların kırılmasını, saçlı derinin ve saçların yanmasına sebep olabilir.

39 Şampuanların içeriğini yağ eritici maddeler oluşturur
Şampuanların içeriğini yağ eritici maddeler oluşturur.Şampuan seçimi çok dikkatli yapılmalıdır.Allerjik reaksiyon riski çok fazladır. Kepek sorunu varsa, sık sık çok sıcak olmayan su ile yıkanmalıdır. Halen düzelme olmazsa doktor kontrolünde maddeler kullanılmalıdır. Saçlar dağınık bırakılmaması dış görünüm açısından önem taşır.Ayrıca belli aralıklarla kullanılan tarak ve fırçalar sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır.

40 SAÇ HİJYENİ Bitlenme, Bitin insan vücudunun saçlı ve saçsız derisine yerleşmesine denir. Saç temizliğine ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir. Çevredeki kişilere de bit bulaşabilir. Tedavi edici şampuan ve losyonlar kullanılmalıdır.

41 YÜZ BAKIMI

42 Her gün özellikle sabah kalkınca yüz yıkamak ilk adımdır.
Ancak kullanılan sabunun deodorantlı olması yerine yüzü kurutmayan nemlendiricili cinsten olması önemlidir. Cilt bakımını doğru yapabilmek için cilt türünün doğru saptanması gerekir.

43 ERGENLİK SİVİLCELERİ NASIL OLUŞUR?

44 Akne; mikrobik bir hastalık değildir.
Yapısal olarak kıl diplerinin deriye açılan kısmının (gözenekler) kalınlaşmasıdır. Ergenlikle birlikte salgılanmaya başlanan hormonlar ile kısmen kapalı olan gözenekler yağın birikmesine maruz kalır. Mikropların da birikmesiyle akne oluşur.

45 SİVİLCELERİ SIKMAK ZARARLI MIDIR?

46 Sivilceler sıkılırken kıl kesesi patlayabilir.
Bu da iltihaplanmaya, sivilcenin daha uzun süre devam etmesine ve iz kalmasına sebep olur. Sıkarken iz kalabilir. Mikroplara açık hale gelebilir ve daha geniş iltihaplar oluşabilir.

47 NE YAPMALIYIZ? Yüzü yıkamak, deri üzerindeki yağ miktarını azaltabilir.Ancak kuruluğa neden olmayan kremli sabunlarla yıkanmalıdır. Stres önemli bir diğer faktördür. Stresten uzak durmak da yardımcı olabilir.

48 VÜCUTTA İSTENMEYEN KILLAR
Cildi tahriş etmeden temizlemek gerekir. Temizleme işlemi banyodan çıkınca yapılmalıdır.(vücudun her bölgesi için) Çünkü su tüyleri şişirir, sabun köpüğü de dikleştirir.

49 DİŞ BAKIMI

50 Düzenli olarak dişlerin fırçalanması(sabah-akşam),
Diş ipi kullanılması, Aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılması, Bunlar yenildiğinde dişlerin fırçalanması, Dişlerin sert cisimlerle karıştırılmaması, Sert yiyeceklerin dişlerle kırılmaması Alınacak önlemlerdendir.

51 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Temizlik denilince sadece vücut temizliği veya konut temizliği anlaşılmamalıdır. Yaşadığımız ve çalıştığımız, eğlendiğimiz her yerde sağlığımız açısından temizlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır.

52 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Kirletilmiş çevreyi temizlemek zordur. Ama kirletmemek ve korumak daha kolaydır.

53 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.

54 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Kadınlarda perine temizliği önden arkaya doğru yapılmalı ve kuru tutulmalıdır. Akşamları yatmadan önce ayakların yıkanması, elbiselerin çıkarılıp pijama veya gecelik giyilmesi. İşten veya okuldan eve gelindiğinde el, yüz ve ayakları yıkamak.

55 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Günde en az iki defa diş fırçalamak. Her gün saçları taramak. Sık sık uygun şampuanla yıkamak. Yere düşen bir yiyeceği yememek. Çiğ meyve ve sebzeleri yıkamadan yememek. Açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi.

56 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Kişi yanında sürekli kağıt mendil bulundurmalı. Tuvaletleri temiz kullanmalı. Çöpleri çöp kutusuna atmalı.

57

58 Teşekkürler...


"OrduToplum Saglığı Merkezi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları