Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Motor Gelişim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Motor Gelişim."— Sunum transkripti:

1 Motor Gelişim

2 Motor gelişim, hareketlerin gelişimini ifade etmektedir.

3 Motor gelişim genel gelişim ilkeleri doğrultusunda olgunlaşma ile birlikte gerçekleşir.
Motor gelişim baştan ayağa, içten dışa ve merkezden uzağa doğru bir seyir izler.

4 Baştan ayağa ilkesine göre bebekler ilk olarak ağız ve göz hareketlerinin kontrolünü, daha sonra gövdenin ve en son olarak bacaklarının kontrolünü sağlarlar. İçten dışa ve merkezden uzağa ilkesine göre bebekler önce kollarının sonra parmaklarının kontrolünü sağlayabilirler.

5 Motor gelişimde olgunlaşmanın yanı sıra çevresel etmenler de önemlidir
Motor gelişimde olgunlaşmanın yanı sıra çevresel etmenler de önemlidir. Örneğin yürüme hareketi temelde kas ve kas beyin koordinasyonu ile ilgili iken anne babanın tutumları çocuğun bu becerisini daha erken ya da daha geç sergilemesine sebep olabilir.

6 Bebeklikte motor gelişim (0-2 yaş)
Yeni doğan bebekler doğuştan getirdikleri emme gibi reflekslerle motor etkinliklerde bulunur. Bu refleksler bebeğin çevreye uyumu ve yaşaması açılarından gereklidir.

7 Bebeklikte gösterilen en büyük motor gelişim bebeğin yürümeye başlamasıdır.
Bireysel farklılıklar sebebiyle bebekler aylar arasında yürümeye başlamaktadır.

8 Bu aşamalar şunlardır:
Bireysel bazı farklılıklar gösterseler de bebekler belirli motor gelişim aşamalarından geçerek yürümeye başlarlar. Bu aşamalar şunlardır: İlk hareketler Oturma Emekleme Destekle yürüme Bağımsız yürüme

9 Elle kavrama bebeklerin önemli motor becerilerinden biridir.
Bebekler yaklaşık ikinci aydan itibaren gördükleri nesnelere ulaşma çabası sergilemeye başlarlar. Dördüncü aydan itibaren izleme ve uzanma çabaları koordineli hale gelir. Sekizinci aydan itibaren gördükleri nesnelere ulaşmada ellerini büyük bir yeterlikle kullanabilirler.

10 İlk çocukluk döneminde motor gelişim (2- 6 yaş)
İlk çocukluk döneminde çocukların kas gelişimleri dikkat çekici düzeydedir. Bu dönemde çocuklar tırmanma, sıçrama, yakalama gibi motor becerileri sergilemeye başlarlar. Bu becerilerinin gelişmesiyle çevrelerini daha iyi keşfetme olanağında kavuşurlar.

11 Bu çocukluk döneminde sergilenen motor hareketler henüz kabadır
Bu çocukluk döneminde sergilenen motor hareketler henüz kabadır. İnce motor becerilerin gelişimi ise bu dönemin daha ileri zamanlarında gerçekleşir. Çocuklar düğme ilikleme, ayakkabı giyme gibi hareketleri 4-5 yaşından itibaren yapmaya başlayabilirler.

12 İkinci çocukluk döneminde motor gelişim (7-12 yaş)
Bu dönemde çocuğun motor hareketleri daha düzgün ve koordineli hale gelir. Çocuklar yaşlarından itibaren küçük kaslarının kullanımında iyi yeterlik sergileyerek ellerini ve parmaklarını daha iyi kullanmaya başlarlar.

13 Araştırmalar bu dönemde genel olarak erkekler kaba motor becerilerinde kızlara göre daha ileri iken ince motor becerilerinde kızların daha iyi ileri olduklarını göstermektedir.

14 Kaynaklar Ceyhan, E. (2013). Fiziksel Gelişim. G. Can, (Ed
Kaynaklar Ceyhan, E. (2013). Fiziksel Gelişim. G. Can, (Ed.), Eğitim Psikolojisi. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını: Eskişehir. Selçuk, Z. (2014). Eğitim Psikolojisi. Nobel: Ankara.


"Motor Gelişim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları