Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ

2 Madde ve Cisim Madde: Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir. Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir. Maddenin biçimlendirilmiş şekline cisim denir.Bardak, silgi, kalem, kitap, bıçak, oyuncak, masa, ampul çeşitli maddelerden yapılmış cisimlerdir.

3 Maddenin görülebilir özellikleri
Saydam ve Opak Sağlam ve Kırılgan Sert ve Yumuşak Suyu Çeken ve Suyu Çekmeyen Parlak ve Mat Pürüzlü ve Pürüzsüz Esnek ve Berk Renk ve Koku Suda Batan ve Suda Batmayan (Yüzen)

4 Saydam ve Opak Maddeler: Su, cam, hava gibi ışığı geçiren maddelere saydam; metal, tahta, taş gibi ışığı geçirmeyen maddelere de opak maddeler denir. Saydam maddeler çeşitli renklerde olabilir.   Sert ve Yumuşak Maddeler: Bazı maddeler sert, bazıları yumuşaktır. Tahtaya çakılan çivi sert, tahta çiviye göre yumuşaktır. Tahtayı kesen testere demiri kesemez. O halde demir tahtadan serttir. Taş parçasına parmağımızı bastırırsak şekli değişmez, oysa bir sünger parçasına parmağı-mızı bastırırsak şekli değişir. Taş sert, sünger yumuşaktır. Sert plastikten yapılmış bir cetvel ısıtılırsa yumuşar, esnek bir hal alır. Parlak ve Mat Maddeler:Altın yüzük, çelik tencere, gümüş tabak parlaktır. Araba lastiği, kömür, odun, toprak mattır

5 Esnek ve Berk Maddeler:Sapan lastiği, mutfak süngeri, ambalaj lastiği esnektir. Kalem, tahta, porselen tabak berktir. Esnek maddeler bükülebilir. Berk maddeler ise bükülemez. Sağlam ve Kırılgan Maddeler: Cam sert yapılı bir maddedir. Ancak camdan yapılmış bardağa çekiç ile vurulursa bardak kırılır. Demir levha çekiçle dövülerek şekillendirilebilir. Demir, camdan daha sert olmadığı halde camdan sağlamdır. Suyu Çeken ve Suyu Çekmeyen Maddeler: Yağmur yağdığında bahçede fazla su birikmez. Çünkü toprak suyu çeker. Beton veya asfalt yollarda ise su birikir. Bunun nedeni beton ve asfaltın suyu çekmemesidir. Yere su döküldüğünde yeri temizlemek için pamuklu kumaş kullanırız. Çünkü pamuklu kumaşın su çekme özelliği vardır. Yapısında naylon bulunan kumaşlar suyu çekmez. Bu nedenle şemsiye, yağmurluk gibi eşyalar naylon kumaştan yapılır.

6 Suda Batan ve Suda Batmayan (Yüzen) Maddeler:Bazı maddeler suda batar, bazıları ise batmaz ve su yüzeyinde yüzer. Maddelerin suda batması veya yüzmesi büyüklüklerine bağlı değildir. Taş, madeni para suda battığı halde; yaprak, plastik top, tahta gibi maddeler suda batmaz. Pürüzlü ve Pürüzsüz Maddeler:Bazı maddelerin yüzeyi pürüzlü, bazılarının yüzeyi pürüzsüzdür. Cam şişenin yüzeyi pürüzsüzdür. Ayakkabımızın altı ise pürüzlüdür. Ayakkabımızın altı da cam şişenin yüzeyi gibi pürüzsüz olsaydı yürürken kayıp düşerdik. Yüzeyi pürüzlü bir ağaç parçası rende, zımpara ve cila kullanılarak pürüzsüz, kaygan bir yüzeye sahip hale getirilebilir. Ren ve Koku:Birçok maddenin kendine has bir rengi ve kokusu vardır. Altın sarı, tuz ve şeker beyazdır. Kolonya, sarımsak ve soğanın kokusu vardır. Tuz ve şekerin kokusu yoktur. Bazı maddelerin rengi zamanla değişebilir. Üzüm taze iken sarı, kuruyunca kahverengi olur

7 Görülebilir özelliklerine göre maddeler


"MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları