Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇERİK 1-Erguvanın hikayesi 2-Botanik özellikleri 3-Yapraklar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇERİK 1-Erguvanın hikayesi 2-Botanik özellikleri 3-Yapraklar"— Sunum transkripti:

1 İÇERİK 1-Erguvanın hikayesi 2-Botanik özellikleri 3-Yapraklar
4-Çiçekler 5-Meyveler 6-Kaynakça

2 Erguvanın büyüsü… Bazı ağaçlar, meyveleriyle, bazıları yapraklarıyla etkiler insanları. Erguvan ağacının ise daha özel bir yeri var. Efsanelere konu olan, yazar ve şairlere ilham vere bu ağacın çiçekleri açtığında bilin ki bahar gelmiştir.

3 Efsaneye Göre; Erguvan ağaçları önceleri beyaz çiçekliydi. Ancak Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Yahuda, onu Roma İmparatoru’na ihbar edince, İsa Peygamber yakalanarak çarmıha gerildi Vicdan azabı çeken Yahuda da, kendini erguvan ağacına asıp intihar edince ağacın dalları büküldü ve utancının şiddetiyle o güne kadar beyaz olan çiçeklerin rengi değişerek bugünkü halini aldı.

4 Bu efsanenin dışında erguvanı önemli kılan bir özelliği de geçmişte Bizans İmparatorluğu’nun kuruluşu, erguvanların çiçek açtığı mevsime denk geldiği ve Yahuda’nın ağacı olduğu için onu kutsal sayıyorlar. Bizans İmparator’luğunun ardından Osmanlı İmparator’luğu da erguvana sahip çıkarak özellikle İstanbul’a çok miktarda erguvan diktirdi. Bugün İstanbul Boğazı’nın her iki yakasında baharın habercisidir Erguvan.

5

6 BOTANİK ÖZELLİKLERİ 3-5 metreye kadar boylanabilir.
Yuvarlak, dar tepelidir. Gövde kabuğu genç yaşlarda ince, kırmızı-kahverenginde, sonraları kalın siyahımsıdır.

7

8 YAPRAKLAR; Kışın dökülen yaprakları yürek biçimli, 5-10 cm. boyunda, dip tarafı girintilidir. Yaprakları üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık yeşildir. Yaprak kenarları düzdür.

9

10 ÇİÇEKLER; Çok sayıda morumsu-pembe çiçekleri yapraklanmadan önce açar.
Çiçekler bir yıl önceki çiçeklerin açtığı yerden çıkar ve çıplak dalların üzerinde 3-6’sı bir arada gruplar halinde bulunur. Çiçeklenme 5-6 yıldan sonra başlar.

11

12 MEYVELER; Sonbaharda olgunlaşan meyve ince yassı bir bakladır.
Baklaları kızıl-kahverengindedir ve içinde mercimek büyüklüğünde, sert kabuklu tohumları bulunur. Baklalar yaprakların dökülmesinden sonra da dallarda asılı kalır.

13

14 YAYILIŞI; Anayurdu Akdeniz Bölgesidir. Kıbrıs Antalya - Silifke


"İÇERİK 1-Erguvanın hikayesi 2-Botanik özellikleri 3-Yapraklar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları