Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maddelerden kendimizi korumamız için üç altın prensip.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maddelerden kendimizi korumamız için üç altın prensip."— Sunum transkripti:

1 Maddelerden kendimizi korumamız için üç altın prensip

2 İlaç Kullanma Prensibi… İlacı Kim Verir ? Cevap : DOKTOR.

3 SİGARA KULLANIMI Dünyada bir yılda ortalama 5 milyon kişi sigara kullanımı nedeniyle ölmektedir. Her 10 erişkinden birisinin ölüm nedeni sigaradır. Sigara basamak görevi görür. İlk teklif “sigara gibi bir şey” denilerek yapılır.

4 ALKOL KULLANIMI Alkol insanların bedensel ruhsal ve sosyal yaşamlarını hasara uğratan bağımlılık yapıcı bir maddedir. Dünyada her yıl alkol kullanımına bağlı olarak 1.8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Alkol tüketiminin yapıldığı mekanların çevresinde uyuşturucu madde satıcıları daha çok bulunur.

5 SİGARA KULLANANLARIN KULLANMAYANLARA ORANLA ALKOL VE DİĞER BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERE BAŞLAMA RİSKİ “ ÇOK DAHA YÜKSEKTİR ”

6 Bağımlılık yapan maddelerin büyük bir çoğunluğu; “TÜTÜN İÇİNE KARIŞTIRILARAK” insanlara sunulur. SİGARA

7 Maddenin Tükettiği Hayatlar…

8

9 BİR İNSANI BU HALE NE GETİREBİLİR ?

10 Neden Van’da Risk Altında ? Van İli coğrafi konumu gereği İran kaynaklı başta uyuşturucu maddeler olmak üzere kaçakçılık güzergahında bulunan, ülkemizin doğudaki giriş kapısı konumundadır. 10

11 Maddde Bulunamadığı Zaman Alınan İlaçlar Tramadol, Rivotril, Subokson, Metadon, Xanac

12 GENÇLERİN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLAYABİLİRİZ? Madde kullanan kişilerde üç temel değişiklik görülür ; 1. Sosyal Değişim, 2. Davranış Yönünden Değişim, 3. Fiziksel Görünüm Yönünden Değişim

13 SOSYAL DEĞİŞİM Eski arkadaş çevresinden yenisine geçerler, Arkadaşlarını aileleriyle tanıştırmazlar, Yetişkin kontrolünün olmadığı mekanlarda vakit geçirirler, Rutin aile içi ilişkilerden sıkılırlar, yalnız kalmayı tercih ederler.

14 SOSYAL DEĞİŞİM Dışarı çıkmaları engellendiğinde ise evde kendi odalarına çekilirler. Madde kullanımını gizlemek amacıyla daha çok ilaç ve parfüm kullanırlar.

15 DAVRANIŞ YÖNÜNDEN DEĞİŞİM Madde kullanımı sürecinde gencin kendine güveni azalır, kendi bakım ve temizliğine dikkat etmez. Madde kullanan gençlerde okula gitmeme isteği, okul ve öğretmenler hakkında sürekli şikayet, ders çalışmama, ödev yapmama, sınavlarda başarısız olma gibi problemler görülür.

16 DAVRANIŞ YÖNÜNDEN DEĞİŞİM Madde kullanan gençler durumlarını gizlemek amacıyla yalana başvururlar. Her bir yalan da kendini gizlemek için yeni bir yalanı doğurur. Her maddenin bir maddi değeri vardır, madde kullanımı arttıkça daha çok paraya ihtiyaç duyulur. Para harcamadaki tutumları önemli bir göstergedir.

17 FİZİKSEL YÖNDEN DEĞİŞİM Yüz bölgesinde kızarma, burun akıntısı, gözlerde kızarma, Madde temin edilemediğinde, terleme, titreme, ekrem yerlerinde ağrı, kabızlık, ishal, solunum güçlüğü, Rejim ve spor yapmadığı halde ani kilo kaybı ve zayıflama,

18 FİZİKSEL YÖNDEN DEĞİŞİM Madde kullanım sürecinde sürekli bitkinlik, hafif uyku hali ve yorgunluk görülür. Bu durum yanlış anlamalara ve konuşma güçlüğüne neden olur, Ailede yeşil/kırmızı reçeteye bağlı ilaç kullanımı varsa maddeye ulaşamayan genç bu ilaçları yüksek miktarlarda kullanmaya başlayabilir.

19 Madde Kullanımı İlk Defa Nerede Teklif Edilir ? Ders saatleri sonrası gidilen internet kafeler ve oyun salonları, piknik ortamları. Anne babaların işte ve evde olmadığı saatlerde Güvenli ev ortamı bulamayanlar; terk edilmiş mekanlar, parklar, bahçeler gibi ıssız yerlerde.

20 Madde Kullanan Öğrenci Okulda Kriz Geçirirse Ne Yapacağız? Öğrenci sakinleştirilmeli ve ona güven verilmelidir. Öğrenci bilincini kaybetmişse yan yatırarak soluk aldığından emin olunmalı, tepkisizliği varsa (112) aranmalıdır. Kullandığı ilaç, zararlı madde ve toz kalıntısı toplanıp doktoruna verilmelidir.

21 Madde Kullanan Öğrenci Okulda Kriz Geçirirse Ne Yapacağız? Ailesine ve yakınlarına panik oluşturulmayarak haber verilmelidir. Diğer öğrenci ve öğretmenler sakinleştirilmelidir. Olaydan dolayı destek ve bilgi sahibi olmak isteyen öğrenci, aile ve okul personeli ile rehber öğretmenin görüşmesi sağlanmalıdır.

22 Öğrenciniz Madde Kullanıyorsa; Kendinizi hazır hissedin, Destek ve yardımcı olmak, Empati, Etiketlememek, Madde Etkisi Altında iken konuşmayın,

23 Madde Kullanan Gencin Ailesi ile İletişim Şüphe duyma, Emin ol, Öğrenciye bilgi vermek (Rehber Öğrt. Tarafından) Önce öğrenci hk. bilgi almak ve okuldaki davranışları hakkında bilgi vermek, Sonraki görüşmelerde öğrenci hk. Endişeler ifade edilmelidir.

24 Madde Kullanan Gencin Ailesi ile İletişim Aile durumu kabullemek istemeyecektir. Israrcı olmayın, onlara zaman tanıyın. Aile durumu kabul ettikten sonra madde kullanım problemi hakkında doğru bilgilendirilmelidir.

25 Öğrenci Deneme Aşamasında ise; Ailenin çocuklarının sosyal yaşantısıyla ilgili düzenlemeler yapması gerektiği, Madde kullanımı deneme aşamasında bile olsa bir disiplin süreci işletilmesi gerekir. Aile disiplin hükümleri hk. Bilgilendirilir. Deneme aşamasındaki öğrenciye «iyileşme taahhüdü» imzalatılır.

26 Madde Kullanım Süreci İlerlemiş ve Bağımlılık Gelişmiş ise; Bir uzman tarafından Tedavi görmesi gerektiği aileye aktarılır, Öğrenciye tedavi sürecini kabul ettiğini taahhüt eden bir belge imzalatılır. Bu belgeye istinaden disiplin suçu ertelenebilir. Tedavi için gidilen günlerde öğrencinin izinli olması sağlanır, Bu süreçte rehber öğrt. Okulda görüşmeler yapar, Okul Yönetimi olarak öğrenciye destek olunmalı,

27 Öğrenci Madde Kullanma Aşamasında bir suç davranışında bulundu ise; Aileye disiplin süreci ile ilgili bilgi verilir, İyileşme taahhüdünü imzalaması durumunda disiplin cezasının erteleneceği ifade edilir, Bunun yanı sıra T.C.K 188-191. md. Denetimli Serbestlik Sistemi hakkında bilgi verilir.

28 Okulda Disiplin Süreci ve Cezaları «Ortaöğretim Ödül, Ceza ve Disiplin Yönetmeliği» Sigara İçme : Uyarma, Kınama, Mahrumiyet (Madde 17, a bendi, 6.fıkra ) Uyuşturucu ve Alkol Kullanımı: Tasdikname ile uzaklaştırma (Md.17, c bendi, 11.fıkra) Uyuşturucu Madde Ticareti : Örgün eğitim dışına çıkartma (Madde 17, ç bendi, 3.fıkra)

29 Neden Van’da Risk Altında ? Van İli coğrafi konumu gereği İran kaynaklı başta uyuşturucu maddeler olmak üzere kaçakçılık güzergahında bulunan, ülkemizin doğudaki giriş kapısı konumundadır. 29

30 Bağımlılık Tedavi Edilebilir… Kişi Tedavi Olmayı İstemelidir, Alışkanlıklarını ve yaşadığı ortamı değiştirmek zorundadır. Bıraktıktan sonra bir daha kesinlikle kullanılmamalıdır.

31 İlimizde Tedavi Merkezleri Nerelerde ? Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi 100.Yıl Üniversitesi, Psikiyatri Bölümü, İstanbul Hastanesi, Psikiyatri Bölümü.

32 TCK 192/4 maddesine göre; Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında bu suçtan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, cezaya hükmolunmaz


"Maddelerden kendimizi korumamız için üç altın prensip." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları